Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ ΠΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ: ΑΠΑΛΕΙΨΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε επισημάνει τις παρανομίες που έχουν συντελεστεί στον ανακαινιζόμενο ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών – διατηρητέο μνημείο – και έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένως με σχετικές επιστολές μας προς την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. 
Έχουμε λάβει την κατηγορηματική απάντηση ότι η Εφορεία έχει ζητήσει την απομάκρυνση της τοιχογραφίας του Αναπεσόντος όσο και των διακοσμητικών στον πρόναο, που έγιναν χωρίς την έγκρισή της. Μάλιστα η Εφορεία μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Υπηρεσία δεν θα παραλάβει το έργο αν δεν πραγματοποιηθούν όλοι οι όροι της σχετικής απόφασης, μέσα στους οποίους είναι και η απομάκρυνση των αυθαιρεσιών. 
Επειδή, όμως, μέχρι τώρα καμία ενέργεια δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση, επανήλθαμε με σχετικό έγγραφό μας για να λάβουμε εκ νέου ανάλογη κατηγορηματική απάντηση της Εφορείας.
Μάλιστα, στο σημερινό έγγραφό της η Εφορεία καλεί «άμεσα» τον Εφημέριο του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Αμβρόσιο Γκουρβέλο να μεριμνήσει για την απαλοιφή της τοιχογραφίας που έχει παρανόμως τοποθετηθεί. 
Η Εφορεία δηλώνει πως έχει ενημερώσει "κατ' επανάληψη προφορικώς και εγγράφως" τον Εφημέριο, αλλά φαίνεται πως εκείνος έχει επιλέξει να μη συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του αρμοδίου οργάνου. 
Φυσικά την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση φέρει ακεραία η Μητρόπολη Πατρών, η οποία θα έπρεπε να έχει απομακρύνει τον συνειδητώς παρανομούντα εφημέριο Αμβρόσιο Γκουρβέλο. 
Παραθέτουμε το σχετικό έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails