Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ "ΑΓΙΑΖΕΙ" ΚΑΙ "ΕΥΛΟΓΕΙ" ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΑΡΩΦ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Με αφορμή την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Συρία, προς ενίσχυσιν του καθεστώτος Άσαντ, διατυπώσαμε – ήδη από το 2015 – τον προβληματισμό κατά πόσον ακόμα κι αν οι χριστιανοί της Συρίας διώκονται και αδικούνται σφοδρά, νομιμοποιείται η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να επικαλείται «ιερό αγώνα» για την αποκατάσταση της αδικίας. 
Με αφορμή δε, φωτογραφίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητος της εποχή εκείνη, όπου Ρώσοι επίσκοποι ευλογούσαν πανηγυρικώς τους ρωσικούς πυραύλους που θα επιχειρούσαν στην Συρία, θέταμε το ζήτημα κατά πόσον η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να ευλογεί φονικά όπλα, χωρίς την παραμικρή αναστολή ή έστω δεύτερη σκέψη. Μάλιστα, η «ευλογία» πυραύλων ξένισε ακόμα και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που ανέδειξαν το θέμα. 
Τώρα, διαβάζουμε πως μια παράταξη κληρικών στο εσωτερικό της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θέλει να τερματίσει την πρακτική του αγιασμού του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας. 
Οι Ρώσοι ιερείς ακολουθούν την παλιά παράδοση που επιβάλει τον αγιασμό των όπλων, ακόμη και όταν πρόκειται για πελώριους διηπειρωτικούς πυραύλους. Αλλά αυτό μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξει, καθώς ορισμένοι ιερείς πιστεύουν ότι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία απ’ ότι ο ατομικός οπλισμός του στρατιώτη, που παραδοσιακά αποτελεί το συνηθέστερο αντικείμενο αγιασμού.


Αναμφίβολα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ισχυρά ερείσματα στις ένοπλες δυνάμεις και το επιδιώκει αυτό με κάθε τρόπο. Άλλωστε είναι γνωστό πως το πυρηνικό οπλοστάσιο έχει ακόμη και το δικό του προστάτη άγιο, τον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ (1754-1833), και ο λόγος είναι (sic) επειδή τα λείψανά του είχαν βρεθεί σε ρωσική πόλη που στεγάζει αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις. 
Ας θυμηθούμε εδώ ότι στις 4 Σεπτεμβρίου 2007 συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στην Μόσχα, διοικητές, βετεράνοι και υπάλληλοι της 12ης Κεντρικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για μια εορταστικού χαρακτήρα "προσευχή", με αφορμή την 60ή επέτειο από την ίδρυση του συγκροτήματος πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.
Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα …εύγλωττο βίντεο, που μας δείχνει τον «αγιασμό» πυρηνικών όπλων.
Το θέμα θα πρέπει επειγόντως να απασχολήσει την σύγχρονη θεολογία, καθώς διαστρέφει και ανατρέπει την ουσία της διδασκαλίας του Χριστιανισμού!


1 σχόλιο:

Elias Yiannopoulos είπε...

Καλημέρα. Πολύ εύστοχο το άρθρο σας για την ανηκουστη πρακτική της ρωσικής εκκλησίας. Μακάρι να γίνει αφορμή ν ανοίξει η συζήτηση και στο εσωτερικό της δικής μας εκκλησίας.Εχει παραγινει πια το φαινόμενο επισκοπων και πρεσβυτερων να κραδαινουν σημαίες και να μας καλούν σε "εθνικούς" αγώνες "υπέρ πίστεως και πατριδος"!Ξεσαλωσαν οι διάφοροι εθνικοπατριωτες κληρικοι με την ευκαιρία της ανακινησης του Μακεδονικου ζητήματος.Προφανως έχουν ελλιπή πληροφόρηση για το θρησκευμα των γειτονων μας.Δεν έτυχε να τους πει ποτέ κανείς ότι οι Βορειομακεδονες είναι κι αυτοί ορθοδοξοι χριστιανοί;Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Απόστολος των Εθνών έλεγε "Ουκ ένι Ιουδαιος ουδε ελλην"!Κι εμείς εχθρευομαστε ακόμα και ορθοδοξους χριστιανους.Προφανως απεχουμε έτη φωτός απ' την υλοποίηση των παραινεσεων του Παύλου αλλά είμαστε περήφανοι που είμαστε "ο περιουσιος λαός της ορθοδοξιας".Η τυφλωση μας προχωράει με ραγδαιους ρυθμούς...

Related Posts with Thumbnails