Σήμερα, Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, στίς 8 το βράδυ, στους 89,5 fm, στον Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο ιερέας και σκηνοθέτης Πέτρος Μινώπετρος, παρουσιάζει, σε επανάληψη, μια εκπομπή με θέμα: "Τα εγκλήματα του KKE-EAM-EΛAΣ-ΟΠΛΑ-ΔΣΕ στήν Ελληνική πεζογραφία".
Καλεσμένος ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου, ο οποίος μιλάει για το βιβλίο του "Σαν το λίγο το νερό".
Το βιβλίο είναι δεκαετίας ήδη. Πρωτοκυκλοφόρησε το 2008.
Πρόκειται για την περιδιάβαση μιας ψυχής μετά θάνατον στο εσωτερικό τοπίο του ανθρώπου. Κυρίως στις σκοτεινές μεριές του, στα ανομολόγητα και στις πληγές του. Είναι ακόμα μια περιδιάβαση στους οικισμούς του ανθρώπου. Αντιπαραβάλλει ο συγγραφέας τα πρόσωπα και τα άτομα, τις δυσκολίες και τα καλά των ανθρώπινων κοινωνιών.
Ο συγγραφέας σημειώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: "Η απουσία στείρων αμφιβολιών και αβεβαιοτήτων έκανε τους ανθρώπους στα χωριά να είναι συνηθέστατα έξω απ' τον εαυτό τους, με όλως εξωτερικές έγνοιες που έσβηναν το δειλινό.
Είχαν μαζεμένη την γνώμη τους, καθώς έλεγαν. Βέβαια με έναν άλλον τρόπο -και κυρίως μέσω της γλώσσας και της ενθεότητος- διαφοροποιούνταν απ' την φυσική κυψέλη με μια μόνιμη επαφή με το άρρητο, με τον ουρανό."
Το βιβλίο αυτό σίγουρα γράφτηκε «εκ βαθέων». Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής, βασανισμένη και προσωπική, που αναδεικνύει το μεγαλείο της μηδαμινότητας του ανθρώπου, ή μάλλον του προσώπου, μπροστά στο άπειρο. Μπροστά στο χρόνο και στο θάνατο.
Κι ακόμα στο βιβλίο «Σαν το λίγο το νερό», «όλα είναι γλώσσα»! Όπως σε κάθε βιβλίο του συγγραφέα.
Όπως έχει πει κι ο ίδιος: "Λέξη- λέξη, ψηφίδα- ψηφίδα, πραγματικά. Και σ’ αυτό έτι περισσότερο. Γιατί ειδικά σ’ αυτό το βιβλίο υπάρχει η σχέση «δια παντός», διότι είναι πεθαμένος ο άνθρωπος που τα διηγείται και δεν μπορεί να επέμβει στο γλωσσικό υλικό του αφού έχει πεθάνει! Δηλαδή είναι ένα ψυχολογικό παιχνίδι, πρέπει να είναι τέλεια η γλώσσα εδώ ως πεθαμένος. Είναι οριστικό αυτό το βιβλίο, συμβολικά οριστικό."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου