Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

ΥΜΝΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Μπροστά σ’ αυτούς που τον ανεβοκατεβάζουν «μασώνο», «αιρετικό», «μέγα οικουμενιστή», «όργανο των αμερικανών», «υπεύθυνο των Σεπτεμβριανών», «ραββίνο» και όλα τα συναφή – που τελειωμό δεν έχουν – μπροστά σ’ αυτούς, λοιπόν, τον «ευσεβή και πιστό λαό, που κατασκανδαλίζεται», ο μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας είναι ΑΓΙΟΣ!
Έτσι, εμείς εδώ στην Ιδιωτική Οδό, μνημονεύουμε πάλιν και πολλάκις τον μέγα Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος προώθησε και την Διορθόδοξη συνεργασία εκτός από την Διαχριστιανική και τον υμνολογούμε! 
Παραθέτουμε ένα μάλλον άγνωστο ντοκουμέντο, το οποίο είναι ένα δείγμα από το Βυζαντινό Ορατόριο – Ωδή εις τον Οικουμενικόν Πατριάρχην Αθηναγόραν, που συνέθεσε ο αείμνηστος Άρχων Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ηλίας Μπογδανόπουλος. 
Ο μακαρίτης Ηλίας Μπογδανόπουλος (+1978), ο οποίος είναι νομίζω ο πρώτος Πατρινός που τιμήθηκε με Πατριαρχικό οφφίκιο ήδη από το 1973, ήταν και μελοποιός όχι μόνον εκκλησιαστικών ύμνων, αλλά και ασμάτων - κυρίως εθνικού περιεχομένου - τα οποία ο ίδιος συνέθετε και τόνιζε μουσικά. 
Ο Ηλίας Μπογδανόπουλος είχε μεταβεί στην Αμερική το 1946, ως υπότροφος της UNRRA, επισκεπτόμενος αναμορφωτικά ιδρύματα (ως νομικός που ήταν) και στο Σικάγο ηχογράφησε τον Παρακλητικό Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο σε δίσκο γραμμοφώνου. 
Προφανώς κράτησε μια επαφή με την Αμερική κι έτσι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος τον προέτρεψε να γράψει ένα έργο για τον από Αμερικής Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Εκείνος το έγραψε στην Πάτρα, όπου διέμενε μόνιμα, τον Μάρτιο του 1975, πριν 43 χρόνια. Και σημείωσε στο εξώφυλλο του έργου, που δημοσιεύουμε εδώ, ότι «Ετονίσθη υπό του ιδίου εις πολύηχον μέλος χάριν του εκ σπουδαστών Βυζαντινού χορού της εν Βοστώνη Θεολογικής Σχολής «Τίμιος Σταυρός» υπό τον χοράρχην καθηγητήν κ. Σάββαν Ι. Σάββαν». 
Ευχαριστώ θερμώς τον υιό του αειμνήστου Ηλία Μπογδανόπουλο, τον ρέκτη κ. Κωνσταντίνο Μπογδανόπουλο, ιατρόν και αληθή φιλόμουσον, για την παραχώρηση του σπάνιου αυτού υλικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails