Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Και για να …προλάβω τους εγχώριους ταλιμπάν, σπεύδω να ερμηνεύσω την νυχτερινή επίθεση των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους στην Συρία, ως εφαρμογή του «πνευματικού νόμου», μιας και ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης προχθές Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018, δέχθηκε αντιπροσωπεία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Σουάγια, στον Λίβανο.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Γαλλίας του Οικουμενικού Θρόνου Εμμανουήλ, ο Επίσκοπος Κρίστοφερ Χιλ (Αγγλικανική Εκκλησία), η Karen Bournstrand (Λουθηρανική Εκκλησία) και ο Γενικός Γραμματέας π. Heikki Huttunen.  
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας δέχθηκε, δηλαδή, μέχρι και Λουθηρανή ιέρεια! Αυτό σημαίνει ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας, αν και δεν συμμετείχε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας (για δικούς του λόγους), συμμερίζεται απολύτως τις αποφάσεις της Συνόδου για τις Διαχριστιανικές Σχέσεις και τις κάνει πράξη.
Φυσικά κανένας «πνευματικός νόμος» δεν ισχύει στην περίπτωση της Συρίας. Τα γεωπολιτικά θέματα είναι γνωστά από χρόνια. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας με χθεσινή δήλωσή του καταδίκασε τις πρόσφατες δηλώσεις και απειλές των ΗΠΑ, ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Μάλιστα σημείωσε κατηγορηματικά: «Αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε πιθανή αμερικανική επίθεση κατά του Συριακού λαού, η οποία θα προκαλέσει την περαιτέρω καταστροφή της χώρας και της περιοχής.» 
Η επίθεση έγινε και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ποιος όμως δεν ανέμενε μια ανάλογη ενέργεια της Δύσης στην περιοχή, όταν η Ρωσία βρίσκεται εκεί από καιρό για να στηρίξει το καθεστώς Άσαντ και να «προστατεύσει» κυρίως τους χριστιανούς; Δε ζούμε σ’ ένα κόσμο «αγγελικά πλασμένο». 
Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει από τη Δαμασκό πως εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώνονται σήμερα σε μεγάλες πλατείες της συριακής πρωτεύουσας κορνάροντας με τα αυτοκίνητά τους, κάνοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατώντας συριακές σημαίες για να δείξουν ότι αψηφούν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία. 
Άραγε θα είναι ανάμεσά τους και ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης ή θα προτιμήσει την ασφάλεια του Λιβάνου, όπου ζει τον περισσότερο καιρό;. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails