Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ


ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ Ο «ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ… ΛΑΘΟΥΣ ΤΟΥ: Ενοχλήθηκε το Πατριαρχείο με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο!
H αποκάλυψη του dete.gr για τα όσα συνέβησαν στον Ιερό Ναό των Καλαβρύτων όταν ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος αντί να προσφωνήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προσεφώνησε τον μακαριστό (έχει πεθάνει από το 1972) Αθηναγόρα, προκάλεσε αίσθηση και έφθασε… μέχρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο! Όπως είχε γράψει το portal, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων (13-12-2016), όπου συλλειτουργούσε με τους Μητροπολίτες Κοζάνης Παύλο και Ελασσώνος Χαρίτωνα, μνημόνευσε τον Πατριάρχη …Αθηναγόρα!!! Οι δύο ιεράρχες, ως Μητροπολίτες Νέων Χωρών μνημόνευσαν, όπως πρέπει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και τότε "πετάχτηκε" ο Αμβρόσιος και είπε "του Πατριάρχου μας Αθηναγόρα"! 
Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης απέστειλε στο dete.gr διευκρινιστικό «σημείωμα» στο οποίο δήλωσε πως «απλώς ήτο ένα φραστικόν λάθος, το οποίον ούτε κάν αντελήφθην. Άλλοι μου το υπέδειξαν! Ένα ανθρώπινον λάθος. ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΜΙΑΝ ΣΗΜΑΣΙΑΝ ή ΜΥΣΤΙΚΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΝ. Μνημονεύσας τον Οικουμενικόν Πατριάρχην εις το «εν πρώτοις μνήσθητι...» ήθελα να εκδηλώσω τον σεβασμόν μου πρός τον θεσμόν, τώρα που ο Παναγιώτατος έχει πικραθή από ενέργειές μου.»
Εκκλησιαστικοί κύκλοι – φίλα προσκείμενοι στον Πατριάρχη οι οποίοι μάλιστα έχουν δεχθεί κατά καιρούς τα «πυρά» του Αμβροσίου, επεσήμαναν: «Άρα, μας λέει ο άγιος Καλαβρύτων ότι θέλησε να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο «εν πρώτοις μνήσθητι...» για να του δείξει «τον σεβασμό του», και του τον έδειξε μνημονεύοντας τον κεκοιμημένο Αθηναγόρα, που δεν ήταν καν ο άμεσος προκάτοχος του νυν Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Θα ήταν κάπως …λογικό να μνημονεύσει τον μακαριστό Δημήτριο, αλλά εκείνος πήγε πιο πίσω! 
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων ως ιεράρχης της Παλαιάς Ελλάδος έχει υποχρέωση στην Θεία Λειτουργία να μνημονεύει την Ιερά Σύνοδο. Η Θεία Λειτουργία δεν μπορεί να γίνεται …αντικείμενο των ποικίλων …εκδηλώσεων του Μητροπολίτου Καλαβρύτων. Γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει «πικράνει» και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Μήπως θα μνημονεύσει και αυτόν σε κάποια Θ. Λειτουργία για να τον εξευμενίσει; Ελπίζουμε να μην κάνει το λάθος και μνημονεύσει τον μακαριστό Ιεροσολύμων Διόδωρο»! 
Δεν γνωρίζουμε αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει πικραθεί από τις ενέργειες του Καλαβρύτων. Όμως προ ημερών είχε αποστείλει επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τους Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Πειραιώς και στην οποία τόνιζε: «…δια της γραφίδος και του ευκαίρως - ακαίρως εκφερομένου, προ και μετά την σύγκλησιν της Μεγάλης Συνόδου, επί παντός του επιστητού ακρίτου λόγου αυτών…». 
Ο Πατρινός καθηγητής Θεολογίας Παναγιώτης Ανδριόπουλος σχολιάζει: «Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων πάσχει, δηλ., από ακρισία και παντελή έλλειψη διακρίσεως, η οποία είναι για την Εκκλησία αρετή! Εάν μαζέψουμε όλα τα κείμενα του Καλαβρύτων Αμβροσίου εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου θα σαστίσουμε από την ακρισία και την α-νοησία. Επί του παρόντος απορούμε και εξιστάμεθα με την άπειρη μακροθυμία του Πατριάρχου! 
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων καλό θα ήταν να μεταβεί στο Φανάρι και να φιλήσει γονυπετής το χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχου, ζητώντας συγγνώμη για όσα φρικτά έχει ξεστομίσει εναντίον του. Δεν θα το κάνει. 
Γιατί απλούστατα δεν γνωρίζει – τόσα χρόνια κληρικός! – την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου: «Πολυλογία εστί κενοδοξίας καθέδρα… αγνωσίας τεκμήριον, καταλαλιάς θύρα, ευτραπελίας χειραγωγός, ψεύδους υπουργός, κατανύξεως διάλυσις, ακηδίας κλήτωρ, ύπνου πρόδρομος, συννοίας σκορπισμός, φυλακής αφανισμός, θέρμης ψυχρηστήριον [ψυκτήριον, al. ψυχριστήριον], προσευχής αμαύρωσις.»


Σημείωσις Ιδιωτικής Οδού
Δεν γνωρίζουμε αν ενοχλήθηκε το Πατριαρχείο με την πρόσφατη "μνημόνευση" του μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρα από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο.
Γνωρίζουμε σίγουρα ότι ο Καλαβρύτων μετά και το πρόσφατο κείμενό του (12-12-2016) "Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΜΑΣ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ / ΡΙΠΕΣ-ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ-ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΡΙΕΣ!", παραμένει  αμετακίνητος στις θέσεις του. 
Ως εκ τούτου, η ακοινωνησία για το Φανάρι πρέπει να είναι μονόδρομος! Η ακοινωνησία θα πρέπει να επιβληθεί φυσικά και στον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος αν και δεν εκφράστηκε ο ίδιος μέχρι τώρα, τοποθετήθηκε με κείμενό του το "Γραφείο επί των Αιρέσεων" της Μητροπόλεώς του, καθώς και ο κληρικός του Άγγελος Αγγελακόπουλος. 
Προκλητικά αμετανόητοι δηλώνουν και οι κληρικοί Θεόδωρος Ζήσης και Νικόλαος Μανώλης της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, παρά τις σχετικές προειδοποιητικές επιστολές προς αυτούς του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου. Τους πρέπει κάθε επιτίμιο για την όλη αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά τους. 
Φυσικά, η καθαίρεση πρέπει και στον κληρικό της Μητροπόλεως Ιερισσού Πέτρο Χιρς, για την όλη αντιεκκλησιολογική δράση του, και δη σε Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο. 
Τέλος, προκλητικός παραμένει και ο κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, καθώς με την ομιλία που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών, διεγείρει τους πιστούς σε ανταρσία κατά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας. 
Όλοι οι παραπάνω πρέπει με κάποιο τρόπο να μπουν στην θέση τους, γιατί έχουν κάνει ήδη μεγάλη ζημιά στην Εκκλησία. Ας ελπίσουμε η Εκκλησία - και κυρίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο - να μην καθυστερήσει άλλο και να επιληφθεί...
Π.Α.Α.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πλέον δεν έχω καμιά αμφιβολία για το ποιος ήταν εκείνος ο μητροπολίτης που στις αρχιερατικές εκλογές ψήφισε Φίλη...

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα πράξει ο οικουμενικός Πατριάρχης για τους εν λόγω ζηλωτές, πιστεύω, όμως, ότι ο κίνδυνος "ηρωποίησης" από τους φανατικούς πιστούς καθίσταται μέγας και πρέπει οι κινήσεις να είναι πολύ προσεκτικές!

ΚΑΛΗ, ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Διογένης_Ε.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί βρε φίλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Οι από δω μεριά τι δουλειά κάνουν; Ποιο Θεό υπηρετούν; Μπρίκια κολλάνε ή τους έχουμε για να πετάνε χαρταετούς και να γυρνάνε στα πανηγύρια;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είπε...

Προσωπικά όταν διαβάζω κείμενα του συμπεραίνω πως το πιο μεγάλο πράγμα στο σύμπαν είναι το εγώ του ανθρώπου

Related Posts with Thumbnails