Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗ "ΤΑ ΔΥΟ ΒΗΤΑ" ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ (ΦΩΤΟ)


Οι εκδόσεις Καπόν και το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι» παρουσίασαν το νέο βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη «Τα δύο Βήτα» την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 το βράδυ, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείου Πατρών. 
Για το βιβλίο μίλησαν η ιστορικός Χαρίκλεια Δημακοπούλου και ο δικηγόρος – συγγραφέας Χρήστος Μούλιας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. Παρούσα, βέβαια, και η συγγραφέας του βιβλίου, κυρία Αθηνά Κακούρη. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείου Πατρών και την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Περιοχής Πατρών και συγκέντρωσε πολλούς πατρινούς, που συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
«Τα δύο Βήτα» είναι σύμφωνα με τη συγγραφέα του «η προσπάθεια ενός σκεπτόμενου Έλληνα να καταλάβει τι συνέβη σε έναν λαό που από το 1910 ως το 1915, ορμητικός και ενθουσιώδης, πολέμησε σκληρότατα και δούλεψε ενωμένος κάτω από την συνδυασμένη ηγεσία των “δύο Βήτα” -του Βασιλιά Κωνσταντίνου στον στρατό και του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πολιτική-, για να παρασυρθεί μετά σ’ έναν σκοτεινό στρόβιλο αλληλοκαταστροφής. Έκτοτε σ’ εκείνο το ξέσκισμα των Ελλήνων, το βαθύ και ματωμένο, δόθηκε μια απλοϊκή ερμηνεία, που το κουκούλωσε αλλά δεν το επούλωσε, και επομένως εξακολουθεί σήμερα να μας δηλητηριάζει και να μας παραλύει. Η εικόνα που αναδύεται προσκρούει στην πεπατημένη. Στοιχειοθετείται όμως στέρεα καθώς τα γεγονότα των μοιραίων εκείνων ετών -1913 με 1915- δίνονται ένα ένα, οι πηγές παρατίθενται, και έτσι ο κάθε αναγνώστης μπορεί να διασταυρώσει, να βεβαιωθεί για την αλήθεια και να κρίνει την άποψη.»
Στη συνέχεια παραθέτουμε την ομιλία του κ. Χρήστου Μούλια. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails