Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΠΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;


Του θεολόγου Γιώργου Βλαντή
«Σήμερα, δυστυχώς η καθ’ Υμάς Εκκλησία ως και άπασα η Μέση Ανατολή γίνονται συχνά αποδέκτες βιαίων εκφράσεων θρησκευτικού φονταμενταλισμού, που θέτουν σε δοκιμασία το πιστό ποίμνιο Υμών, το οποίο όμως δίδει εμπράκτως μαρτυρία Χριστού.» 
(Αθηνών Ιερώνυμος, 09.12.2016) 
Πριν από λίγους μήνες αντιπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου εξ αιτίας της άρνησής τους να δεχθούν τον όρο «Εκκλησίες» για τους μη Ορθόδοξους. Μετά την ψήφιση του περί οικουμενικής κίνησης κειμένου της Κρήτης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προέβη σε σχετικές δηλώσεις, οι οποίες καταγράφηκαν σε δελτίο τύπου της Ι. Συνόδου. Τις είχα σχολιάσει σε σύντομο άρθρο μου. 
Διαβάζοντας τα σημερινά του λόγια, αναρωτιέμαι: Αποτελούν οι Κόπτες κατά την άποψή του και κατά τη γνώμη των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Εκκλησία ή όχι; Αν όχι, προς τι οι τιμές, η υποδοχή στην Ιερά Σύνοδο, τα θερμά λόγια; Αν ναι, προς τι η προ μηνών ταραχή, η οποία προκάλεσε βαθειές εντάσεις στην Αγία Σύνοδο, έθεσε σε κίνδυνο τον οικουμενικό διάλογο, οδήγησε στην ψήφιση ενός οικουμενικά αδύναμου κειμένου στην Κρήτη και εξέθεσε το όνομα της Ορθοδοξίας διεθνώς; Άλλαξε κάτι τους τελευταίους μήνες; Αν ναι, τι; Ή μήπως ο Μακαριώτατος επανέλαβε στον Κόπτη Πατριάρχη τις δηλώσεις του του περασμένου Ιουνίου; 
Επίσης: Πώς θα αντιδράσουν Μητροπολίτες όπως οι Ναυπάκτου Ιερόθεος και Πειραιώς Σεραφείμ (ο οποίος είναι και συνοδικός, άρα προφανώς παρέστη σήμερα στη συνάντηση), Κυθήρων Σεραφείμ, κ.ά. στα σημερινά λόγια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην εν γένει στάση αυτού και της περί αυτόν ΔΙΣ έναντι του Πατριάρχη της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας;

Διαβάστε στο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ το κείμενο του Γ. Βλαντή
ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΠΤΥΧΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, έτος 1997 επί Σεραφείμ, σελ. 269 "Ζ' Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.. ... Γραφείον Αλληλοβοηθείας και Σχέσεων μετά των Ξένων Εκκλησιών", στο ίδιο, έτος 2002 επί Χριστοδούλου, σελ. 365 τα αυτά..., και εν τω παρόντι επί Ιερωνύμου....!!!, ηλεκτρονικώς πλέον,"http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/relations/relations.htm Συνοδική Επιτροπή επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.. ... Τομεύς Διαχριστιανικών Σχέσεων: Διμερείς σχέσεις μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, των Παλαιοκαθολικών ως και των Προχαλκιδονίων -Η-ΤΟ ΧΑΛΚ-Η- ΘΕΛΕΙ Η !!!!, αλλά και Τομεύς Σχέσεων μεθ’ ετέρων Θρησκειών, Διαθρησκειακαί σχέσεις και διάλογοι... !
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ;;;

Ανώνυμος είπε...

Στη φωτογραφία μάλλον δεν φαίνεται ο Πειραιώς.... φαίνεται όμως ο Ζακύνθου και αρκετό τούτο ώστε να είναι πεπληρωμένη η χαρά της Εκκλησίας!

jean alatzo είπε...

ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΙ΄ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΟΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟ,ΜΑΛΛΟΝ "ΕΠΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ..."ΙΣΩΣ ΙΝΑ ΜΗ ΜΙΑΝΘΩΣΙ....

Related Posts with Thumbnails