Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

"ΤΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ" ΣΤΙΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

«Πολυχρόνιον» του πατρινού συνθέτη Δημήτρη Λιάλιου (1869-1940) για τον Βασιλέα Γεώργιο Α’,
γραμμένο στην Πάτρα για τετράφωνη χορωδία το 1893 (αυτόγραφο)

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Α. Ανδριόπουλος θα παρουσιάσει «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων». 
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει διάλεξη του Παναγιώτη Ανδριόπουλου, η οποία θα αποτελεί μια ιστορικομουσικοφιλολογική προσέγγιση του είδους των Πολυχρονίων των Βασιλέων, στο νέο ελληνικό κράτος, με την παράθεση σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού. Θα υπάρχει και ανάλογο μουσικό μέρος, με πολυχρόνια στα ελληνικά και αραβικά.
Ο Πολυχρονισμός του Βασιλέως ψαλλόταν πάντοτε, κατά την περίοδο της Βασιλείας στην Ελλάδα, σε κάθε Θεία Λειτουργία, ακριβώς πριν το Αποστολικό ανάγνωσμα, αλλά ψαλλόταν και στις επίσημες Δοξολογίες. 
Πολλοί συνθέτες εκκλησιαστικής μουσικής συνέθεσαν έντεχνα Πολυχρόνια για τους Βασιλείς, τόσο στην βυζαντινή όσο και στην ευρωπαϊκή μουσική. Πολλές από τις συνθέσεις αυτές δημοσιεύτηκαν σε έντυπα μουσικά βιβλία, ενώ άλλες παρέμειναν χειρόγραφες και απόκεινται σε διάφορα αρχεία και ιδιωτικές συλλογές. 
Ο ομιλητής θα αναφερθεί και σε σημαντικές ιστορικές στιγμές που συνδέονται με το ξεχωριστό αυτό μουσικό είδος, όπως οι επισκέψεις του Βασιλέως Παύλου στην Κωνσταντινούπολη (1952) επί Πατριάρχου Αθηναγόρου (το Πολυχρόνιο εψάλη στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι) και στο Λίβανο (1959), όπου ο Πολυχρονισμός του Έλληνα Βασιλιά εψάλη στα ελληνικά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Βηρυτό από αραβόφωνους ορθοδόξους. 
Η εκδήλωση είναι μια παραγωγή του Καλλιτεχνικού Συνόλου «Πολύτροπον», το οποίου υπεύθυνος είναι ο Π. Ανδριόπουλος.


Την εκδήλωση προβάλλει και το site royalchronicles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails