Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ ΕΦΡΑΙΜ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Μέσα στο Νοέμβριο, που μόλις μας αποχαιρέτησε, ο …βιρτουόζος (και) στα αντίγραφα εικόνων Βατοπαιδινός Ηγούμενος Εφραίμ, περιόδευσε – εκτός της περιοδείας της Αγίας Ζώνης – σε Πειραιά και Τρίκαλα, δωρίζοντας δύο αντίγραφα της Παναγίας της Παραμυθίας, που φυλάσσεται στο Βατοπαίδι, τα οποία θα μείνουν μόνιμα σε ισάριθμους ναούς. 
Αυτό σημαίνει πανηγυρικές υποδοχές (αρχές του τόπου, στρατός, μπάντες και τα τοιαύτα), ακολουθίες και αγρυπνίες (που σ’ αυτήν την περίπτωση είναι το απαραίτητο περιτύλιγμα) και τιμές …ατίμητες! 
Φυσικά την εικόνα δεν την συνοδεύει ο Εφραίμ, αλλά ο Θεός, διότι όπως μας είπε ο Βατοπαιδινός Ηγούμενος "η εικόνα ήταν εκ Θεού να έρθει στα Τρίκαλα, ώστε να γίνει εδώ μεγάλο προσκύνημα."
Δεν πιστεύω να υπονοεί ότι στον Πειραιά δεν «ήταν εκ Θεού», διότι θα θυμώσει με το δίκιο του ο άγιος Πειραιώς Σεραφείμ. 
Αλλά Εφραίμ χωρίς θαύματα δεν γίνεται, γίνεται; Έτσι, μας είπε στα Τρίκαλα: "Ήδη η Παναγία η Παραμυθία θαυματουργεί στη πόλη, όπως ήρθε μια γυναίκα σήμερα και μου είπε ένα περιστατικό, γι΄ αυτό και οι εφημέριοι του ναού πρέπει να αρχίζουν να γράφουν την ιστορία του ναού μετά την έλευση της εικόνας". 
Ο ναός πριν και μετά τον Εφραίμ, τον κομιστή! Ή καλύτερα μόνο μετά γιατί η εποχή πριν τον Εφραίμ είναι μη θαυματουργή, ενώ με αυτόν τα θαύματα αναβλύζουν από παντού. 
Το καταπληκτικό είναι ότι η φάμπρικα των αντιγράφων δεν έχει τέλος και ο προγραμματισμός έχει βαθύ ορίζοντα, όπως μας αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος – όπως γράφτηκε – «φανερά συγκινημένος, ενημέρωσε τον λαό του Θεού ότι ο Γέροντας του χρόνου τέτοια ημέρα θα φέρει αντίγραφο από την Παναγία την Βηματάρισσα μόνιμα στα Τρίκαλα.» 
Όμως, Σεβασμιώτατε, στο Βατοπαίδι οι θεομητορικές εικόνες είναι επτά! Η Παναγία η Βηματάρισσα ή Κτητόρισσα, η Παναγία η Παραμυθία, η Παναγία η Εσφαγμένη, η Παναγία η Αντιφωνήτρια, η Παναγία η Ελαιοβρύτισσα, η Παναγία η Πυροβοληθείσα και η Παναγία η Παντάνασσα. Άρα θα πρέπει να κάνετε …προϋπολογισμό επταετίας! Ένα αντίγραφο κάθε χρόνο. Κι έτσι θα είστε καλυμμένος από κάθε νόσο και το ποίμνιό σας από «πάσαν μαλακίαν». 
Το ενδιαφέρον είναι ότι το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας αποτελεί, λέει, «ευλαβική δωρεά του Ουκρανού κ. Ολέγκ Νατόσα, τον οποίο για να ευχαριστήσει ο κ. Χρυσόστομος, του απένειμε το αστέρι του Αγίου Βησσαρίωνος, που αποτελεί την υψίστη τιμή της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης». 
Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Ηγούμενος Εφραίμ έχει …πρόχειρους κάμποσους Ρώσους ή Ουκρανούς δωρητές αντιγράφων Βατοπαιδινών εικόνων. Η παραγωγή είναι αστείρευτη, τη ευλαβική χορηγία της Αγίας Ρωσίας! 
Άραγε δεν μένουν ενεοί και εκστατικοί προ αυτής της …ρασπουτινικής συλλήψεως του Εφραίμ οι επιστήμονες E. Ν. Τσιγαρίδας - Βιβή Χ. Παπαδημητρίου, οι οποίοι συνέγραψαν την θαυμάσια μελέτη «Θαυματουργικές εικόνες της Μονής Βατοπαιδίου και τα αντίγραφά τους»; Εκεί τα αντίγραφα δεν είναι σημερινής …ρωσικής κοπής, αλλά ιστορικά, του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα. 
Αλλά αυτό είναι θέμα που δεν ενδιαφέρει Μητροπολίτες σαν τον Τρίκκης ή τον Πατρών. Αυτοί αντίγραφο θέλουν κι ό,τι να ΄ναι. Απαραιτήτως, πάντως, θαυματουργό!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστούμε για την τόλμη σας να λέτε πράγματα που και άλλοι στο χώρο της Εκκλησίας θα ήθελαν να πουν αλλά είτε επειδή έχουν διαπιστώσει ότι «οὐδὲν ὠφελεῖ, ἀλλὰ μᾶλλον θόρυβος» είτε επειδή φοβούνται το αναμενόμενο bulling εκ μέρους του θρησκευόμενου λαού που στην πλειονότητά του μετέρχεται φασίζουσες πρακτικές, έχουν οδηγηθεί στη σιωπή και την παραίτηση.

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα ανάβεις φωτιές!

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

H ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΑΡΧΙΖΕΙ!!!

ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ,... ΓΕΜΙΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΘΕΟΥΣ, ΤΕΚΝΟΝ ΜΟΥ!!!...

ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ: ΤΕΛΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ

ΣΤΑΘΕΙΣ, Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ, Η ΒΛΑΚΑΣ!

ΠΑΝΤΩΣ,ΕΝΑΣ ΝΟΗΜΩΝ, ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ!

ΦΥΣΙΚΑ, ΠΆΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ ΠΙΣΤΟΙ, ΠΟΥ ΣΊΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΓΙΑΣΟΥΝ,...

ΕΑΝ,ΒΕΒΑΙΑ, ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ!!!...

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ...ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑ!!!


ΔΙΟΓΕΝΗΣ /ΕΜ

Ανώνυμος είπε...

ο περιφερομενος ηγουμενος εφραιμ μοιαζει με τους ηθοποιους που μοιραζουν τις φωτογραφιες τους

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κι αλλη , πιο προσοδοφορα φάμπρικα. Να στέλνει ο Εφραίμ μια εικονα στον καθένα ( αντί αδρού αντιτίμου) μέσω της Παναγίας της Τηλεφωνήτριας.

jean alatzo είπε...

ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η "ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΡΙΑ" ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ,ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑΣ ,...ΚΥΡΙΕ ΜΥ ΜΕ ΕΛΕΑΣ ....ΠΟΥ ΈΛΕΓΕ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΣΚΗΤΗΣ.ΔΕΙ ΔΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ,ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΡΙΟΥ ΜΗ ΟΝΤΟΣ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς Παναγιώτη που μπορούν κάποιοι, όπως εσύ, και ασκούν ουσιαστική κριτική δημόσια, σε όλα τα ευτράπελα της εκκλησίας μας. Μας δίνει ο ιστότοπός σου την δυνατότητα "δυστυχώς" και "αναγκαστικά" να απολογούμαστε σε φίλους, συναδέλφους και γνωστούς με επιχειρήματα θεολογικά για όλα αυτά τα παλαβά που συμβαίνουν στην εκκλησία μας.
Απορώ όμως πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πείθονται και έλκονται από μια τέτοια εκκλησία....
Ο Θεός πρέπει να τους "τυφλώνει".
Καλή δύναμη αδερφέ!
Κ.Π.

Related Posts with Thumbnails