Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΙΕΣΠΑΡΑΞΕ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΑ ΣΠΑΡΓΑΝΑ ΠΡΙΝ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ..."ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ" ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος εμμένει σε μια άγονη, πρωτόγονη και εν τέλει α-νόητη πολεμική κατά πάντων. Αφού "τα έβαλε" με τον συγγραφέα Νίκο Δήμο, του οποίου οι σχετικές με το Άγιο Φως δηλώσεις είναι γνωστές από το παρελθόν, περιέλαβε και τον π. Βασίλειο Θερμό και τον θεολόγο Αλέξανδρο Καριώτογλου, οι οποίοι ...τόλμησαν να του απαντήσουν με κάποιο τρόπο. 
"Το βράδυ της Αναστάσεως σείς εψάλλατε τους στίχους, που προηγούνται του ύμνου ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ", και είπατε τα λόγια:    
"Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού και φυγέτωσαν από προσώπου Αυτού, οι μισούντες Αυτόν"   
"Ως εκλείπει καπνός  εκλειπέτωσαν, ως τήκεται κηρός από προσώπου πυρός"   
"Ούτως απολούνται οι αμαρτωλοί από προσώπου του Θεού καί οι δίκαιοι ευφρανθήτωσαν" ;;;;  
Δηλ. παρακαλέσατε  τον Αναστάντα Χριστό, ώστε οι ασεβείς άνθρωποι  "να διασκορπισθούν, νά φύγουν, να εξαφανισθούν από την γη, να γίνουν καπνός, να καούν και να χαθούν ολοκληρωτικά;  Ποιοί; Όσοι μισούν τον Θεό" (!), δηλ. άνθρωποι αλλαζόνες μικροί, αναστήματος νάνου που αντιμάχονται  την Αλήθεια και τη Ζωή, που είναι ο Χριστός!" 
Ο Σεβ. μπροστά στο μένος του δεν βλέπει και τόσο καλά. Ο ψαλμικός στίχος "Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού και φυγέτωσαν από προσώπου Αυτού, οι μισούντες Αυτόν" δεν περιέχει παράκληση. Δεν παρακαλούμε εμείς τον Χριστό να διασκορπίσει του εχθρούς του. Αυτό γίνεται άμα τη αναστάσει! Αυτεξουσίως ανέστη ο Σωτήρ, οπότε συμβαίνουν όσα οι ψαλμικοί στίχοι εν είδει προφητείας λένε. Δεν είναι εκδικητικό το περιεχόμενο των ψαλμικών αυτών στίχων υπό το φως της Ανάστασης, αλλά θριαμβικό και περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στη δημιουργία μετά την Ανάσταση. 
Ο Μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος στο Πασχαλινό μήνυμά του γράφει για όσους θα φύγουν το βράδυ της Ανάστασης και δεν θα μείνουν στη Θ. Λειτουργία: 
Οι πολλοί θα φύγουν άμα τω ακούσματι «Αναστήτω ο Θεός, και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού, και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν». Ο Χριστός, όμως, και αυτούς τους περιμένει για να τους χαρίσει την χαρά την οποία ουδείς άλλος έχει. 
Γι' αυτό και εμείς, ως τέκνα φωτόμορφα της Εκκλησίας, συγχωρούμεν πάντα "τη αναστάσει". 
Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούμαστε να λέμε το φρικτόν που ξεστόμισε ο άγιος Καλαβρύτων για τον Ν. Δήμου: "να σαπίσει το στόμα του" ή "θα τον κατασπαράξω" στο όνομα του Χριστού!!! 
Ας ανατρέξει ο άγιος Καλαβρύτων στην πατερική ερμηνεία των ψαλμικών αυτών στίχων που επικαλείται, γιατί κάτι λάθος έχει καταλάβει... 
Κι ας μην ανησυχεί. Πριν εκείνος "κατασπαράξει" τον Ν. Δήμου, ο Ιησούς τη Αναστάσει Του διεσπάραξε "του θανάτου τα σπάργανα" (τροπάριον κανόνος β' ήχου).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επί του παρόντος του ξέφυγε -του Καλαβρύτων..- ο Χ.Γιανναράς!! Τα αυτά, περί "Αγίου Φωτός", έγραψε προχθές στην Καθημερινή!

Ανώνυμος είπε...

Για τον Καλαβρύτων προβλέπεται να γίνει αξιολόγηση όπως για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους;

Ανώνυμος είπε...

Ας είναι καλά ο Αρχιεπίσκοπος.. πού πέρασε, νομικώς, κάτω από το τραπέζι την μή εφαρμογή των συνεπειών της αξιολόγησης...και έτσι την έθεσε, την αξιολόγηση.., σε διαθεσιμότητα...!!!

Ανώνυμος είπε...

Κάθε διανοούμενος οφείλει να λέει μοντέρνα πράγματα, και ριζοσπαστικά, για να εντυπωσιάζει, και να διατηρεί το κύρος του στους κύκλους της διανόησης.
Επομένως δεν είναι παράξενο, που ο Α ή ο Β γράφουν ότι θέλουν.

Related Posts with Thumbnails