Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ


Με αφορμή ανάρτησή μου στο Φως Φαναρίου για την Ανάσταση στην Μητρόπολη Βοστώνης των Η.Π.Α., κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών (το όνομά του δεν δημοσιοποιώ εδώ για ευνόητους λόγους), μου έγραψε την ...απορία του στη σελίδα μου στο facebook. 
Αναδημοσιεύω εδώ τον σχετικό διάλογο: 
- Αγαπητέ μου Παναγιώτη, Χριστός Ανέστη! Είσαι πιο μέσα στα πράγματα, ενημέρωσε μας, αν θες βέβαια, για την εξέλιξη των πραγμάτων... Έχει επέλθει κάποια συμφωνία μεταξύ ορθοδόξων και ρκαθολικων, που εμείς οι τελευταίοι τροχοι της αμαξης δεν γνωρίζουμε; Τι σημαίνει Παναγιώτη μου, " ...παράδοση των τελευταίων ετών;" . Μπορεί ένας αιρετικός, να λάβει ενεργά μέρος σε ιερή ακολουθία ή μυστηριο; 

- Panagiotis Andriopoulos Αγαπητέ μου π. ..., Αληθώς Ανέστη! Νομίζω ότι εσείς στην Πάτρα, όπου διακονείτε, δεν έχετε τέτοιο πρόβλημα με τους Καθολικούς. Είστε καθαροί και αμόλυντοι και στην εκεί κοινότητα των Καθολικών ούτε "χαίρετε" δεν λέτε. Οπότε τι γίνεται στην μακρινή Βοστώνη ή όπου αλλού είναι ...αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Εσείς δεν προτίθεσθε να μιανθείτε, αφήστε τους άλλους να ...μιανθούν αν θέλουν. Εκτός και αναλάβατε τη μέριμνα πασών των Εκκλησιών....

- Παναγιώτη μου, δεν ήταν το πνεύμα μου τέτοιο για να δεχθώ "απάντηση με....πνεύμα". Απλα ρώτησα, εάν έχει επέλθει - και το ρωτώ αληθινά, γνωρίζοντας τον σύνδεσμό σου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο- κάτι νέο, που θα έπρεπε και οι υπόλοιποι ορθόδοξοι να γνωρίζουμε. Δηλαδή οι ρκαθολικοι πλέον μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στις ιερές ακολουθίες των ορθοδόξων ή όχι; Αν γνωρίζεις, απάντησε , εάν όχι, μην μου απαντήσεις με γενικόλογα.

- Panagiotis Andriopoulos "Τι με πειράζετε" πάτερ μου; Εσείς δεν ξέρετε τίποτα για την σπίλωσή μου από την Μητρόπολη Πατρών, μόνο και μόνο επειδή υπερασπίστηκα την επίσημη άποψη της Εκκλησίας, ήτοι τον διάλογο των Εκκλησιών; "Συ μόνος παροικείς εν Ιερουσαλήμ" και δεν ξέρεις τίποτα γι' αυτή την εξέλιξη, η οποία στην ανάρτηση που διάβασες (;) οφείλεται στον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ', την ιστορική συνάντηση των οποίων πριν 50 χρόνια γιορτάζουμε φέτος; Μάλλον λανθασμένα απευθύνθηκες σε μένα. Τους συναδέλφους σου Κύριλλο Κωστόπουλο και Αναστάσιο Γκοτσόπουλο πρέπει να ρωτήσεις για να λάβεις την απάντηση που θέλεις. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι υποχρέωση των Ορθοδόξων ο διάλογος και η επικοινωνία με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όλες τις χριστιανικές ομολογίες και με τις άλλες Θρησκείες. Διότι η Ορθοδοξία ποτέ δεν απομονώθηκε ούτε και τους δύσκολους καιρούς. Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός με πολύ χαρά συμμετείχε στην Σύνοδο Φεράρας- Φλωρεντίας και σώζονται η εισηγήσεις του περί της ενώσεων των εκκλησιών. Το κρίσιμο σημείο είναι η υποταγή στα νεοπαγή δόγματα και την εκκλησιολογική παρερμηνεία του πρωτείου της Ρώμης. Όσο δεν υπάρχει υποταγή σ αυτά μπορεί και επιβάλλεται να υπάρχουν και συναντήσεις και διάλογοι και συμπροσευχές αλλά όχι κοινό ποτήριο. Αν ρωτάτε τι έχει μεσολαβήσει και συμβαίνει εις το άρθρο το περιγραφόμενο γεγονός σας λέγω ότι έχει μεσολαβήσει η Ανάστασις! Όπου "Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καὶ γῆ, καὶ τὰ καταχθόνια· ἑορταζέτω γοῦν πᾶσα κτίσις, τὴν Ἔγερσιν Χριστοῦ, ἐν ᾗ ἐστερέωται." Και "Ἀναστάσεως ἡμέρα, καὶ λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει, καὶ ἀλλήλους περιπτυξώμεθα. Εἴπωμεν ἀδελφοί, καὶ τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς· Συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει, καὶ οὕτω βοήσωμεν· Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι, ζωὴν χαρισάμενος."
K.N.

Ανώνυμος είπε...

9 - 04
Μπορείτε σας παρακαλώ να δώσετε τον ορισμό της λέξης "Διάλογος" ?
Ερωτώ, γιατί οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν δεν δείχνουν κάποιο διάλογο.
Ευχαριστώ.
Χριστός Ανέστη !

Related Posts with Thumbnails