Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΖΑΣ ΚΩΧ

Πηγή: Lifo
Μεγάλη Τρίτη του 1978, σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια! 
Ο Μάνος Χατζιδάκις κάλεσε την Μαρίζα Κωχ να τραγουδήσει σε ελεύθερη απόδοση το Τροπάριο της Κασσιανής Μοναχής "Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις" στην Εθνική Πινακοθήκη για να μεταδοθεί ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την ημέρα εκείνη. Ήταν η χρυσή εποχή του Τρίτου του Μάνου.
Νομίζω ότι ο Χατζιδάκις ήταν ο πρώτος άνθρωπος - και μουσικός - που ανέθεσε σε μια γυναίκα να ερμηνεύσει το τροπάριο της Κασσιανής εκτός εκκλησίας. 
Στη θέση του παραγωγού της εκπομπής βρισκόταν η Ελένη Καραΐνδρου. Η βραδιά τότε είχε ονομαστεί από τον ίδιο τον Χατζιδάκι Η Μεγάλη Τρίτη της Μαρίζας Κωχ και εκτός από το Τροπάριο της Κασσιανής η ερμηνεύτρια παρουσίασε και κάποιες εξαιρετικές μελοποιήσεις της στον Κώστα Βάρναλη, αδισκογράφητες μέχρι σήμερα. 
Το Πάσχα του 2001 κυκλοφόρησε από τη Verso, την προσωπική εταιρεία της Μαρίζας Κωχ που δεν υφίσταται πια, το Τροπάριο της Κασσιανής δισκογραφημένο με τη φωνή της a cappella. Το cd ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι, περιείχε ακόμη τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής ερμηνευμένα από τον μαιτρ του παραδοσιακού βιολιού, Νίκο Οικονομίδη.

1 σχόλιο:

Διογένης __Ε.Μ. είπε...

Την αγαπώ και την λατρεύω την Μαρίζα Κωχ, αλλά την εκτέλεση αυτήν δεν την μπορώ να την ακούσω και να την ανεχτώ με τίποτα!

Οι περισσότερες νότες είναι ψηλές, διαπεραστικές και ακρως ενοχλητικές! Ίσως, ίσως δεν ξέρω, μία ενορχήστρωση να το έσωζε!!!
Γυμνό, όπως το εκτελεί η Κωχ, δεν ακούγεται με τίποτα!
Αναζητάς με πάθος, μετά το άκουσμα αυτό, την ανδρική βυζαντινή χορωδία!

'Αστοχη εκτέλεση! Ουδείς τέλειος!!!

Διογένης{Ε.Μ.}

Related Posts with Thumbnails