Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗ ΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ROSS DALY ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ


φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός 
Στο πλαίσιο των Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων του Δήμου Παπάγου, χθες βράδι 14 Ιουλίου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση της φίλης μαέστρου Κωνσταντίας Γουρζή, παρουσίασε ένα πραγματικά ξεχωριστό πρόγραμμα με τίτλο: Η Ανατολή συναντά τη Δύση στην Αθήνα. 
Στην ουσία επρόκειτο για μια σύμπραξη της ορχήστρας με τον περίφημο δεξιοτέχνη λυράρη, και μελετητή της ανατολικής μουσικής γενικότερα, Ross Daly, και τους εξαιρετικούς νέους σολίστ Βασίλη Αγροκώστα (ποντιακή λύρα), Χάρη Λαμπράκη (νέυ) και τη Μαρίτζια Κατσούνα (μπεντίρ). Η μαέστρος Κωνσταντία Γουρζή, η οποία και ως συνθέτης τα τελευταία χρόνια ενδιατρίβει στη συνύπαρξη Δύσης και Ανατολής, είχε την έμπνευση - καθώς φαίνεται - γι' αυτή την ασυνήθιστη για τους πολλούς συναυλία, η οποία όμως ενθουσίασε το κοινό. 
Το πρόγραμμα περιλάμβανε συνθέσεις του Ross Daly, κάποιες ενορχηστρωμένες ευφάνταστα από τον Βασίλη Αγροκώστα, ένα παραδοσιακό από την Τουρκία και ένα παραδοσιακό κομμάτι Βουλγαρίας και Σκοπίων. Κάποιες συνθέσεις ερμηνεύτηκαν - κι αυτό ήταν φυσικό - μόνο από τους παραδοσιακούς σολίστ, ενώ η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ φάνηκε να ευχαριστιέται αυτή την ...ανατολίτικη εμπειρία. 
Πάντως το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό και οι ερμηνείες κάποιες φορές (όπως στις "Κοντυλιές και Σούστα" και στο "Συγκαθιστό") απογειωτικές! 
Π.Α.Α.

Ross Daly
Βασίλης Αγροκώστας

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Έλληνες ήσαν οι δυτικοί. Οι Ανατολικοί ποιοί ήσαν;

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ Ο ROSS DALY
ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη παίζει τούτη τη στιγμή στην ΝΕΤ η συναυλία!
Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ πολύ γνωρίζει κάποιος πού μπορώ να βρω και να κατεβάσω ηλεκτρονικά όλη τη συναυλία; Έφαγα τον κόσμο και τίποτα...

Related Posts with Thumbnails