Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ (ΞΑΝΑ;) ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 
Έκπληξη και ερωτήματα προκαλούν οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς με την οποία τάσσεται υπέρ της μετατροπής της ιστορικής Βυζαντινής Εκκλησίας της του Θεού Σοφίας της Τραπεζούντος σε μουσουλμανικό τέμενος. Σε δηλώσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τεμένη είναι χώροι λατρείας του Θεού. Το τέμενος της Αγίας Σοφίας έχει μετατραπεί σε Μουσείο. Στη δική μας εποχή (σ.σ. επί διακυβέρνησης της γειτονικής χώρας από το Κόμμα AKP του Πρωθυπουργού Ερντογάν) κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει». «Τα τεμένη», συνέχισε ο κ. Αρίντς, «είναι χώροι λατρείας του Θεού, κανένας νόμος δεν μπορεί χρησιμοποιήσει αυτό (το μνημείο) διαφορετικά, παρεκτός για το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε». 
Ο Αντιπρόεδρος Αρίντς υπενθύμισε και την αντίστοιχη περίπτωση της μετατροπής σε τέμενος της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνία,  τον Οκτώβριο του 2011, λέγοντας πως «την περασμένη εορτή των θυσιών ανοίξαμε το τέμενος της Αγίας Σοφίας Νικαίας ώς οίκο προσευχής». 


Και αναφερόμενος στην Αγία Σοφία Τραπεζούντος είπε:  
«Το δεύτερο χαρμόσυνο νέο μας, αφορά στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντος, στο άνοιγμα της ως οίκου προσευχής. Πρώτα ο Θεός, το συντομότερο δυνατόν θα ανοίξουμε όλοι μαζί το τέμενος της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα. Θα πάμε στην Τραπεζούντα να κάνουμε μία προσευχή της Παρασκευής, πρώτα ο Θεός, εκεί στο τέμενος των προγόνων μας να προσκυνήσουμε αναφωνώντας «Μέγας ο Θεός», είπε εμφαντικά ο κ. Αρίντς. 
Στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου, ο Κοινοτάρχης Ζεκί Μπαϊταρ της περιοχής η οποία φέρει το όνομα «Πορθητής» και στην οποία βρίσκεται η Αγία Σοφία της Τραπεζούντος αντέδρασε έντονα. «Θα εναντιωθούμε σε αυτό. Εδώ, για χρόνια τώρα λειτουργεί, ως Μουσείο και έτσι είναι γνωστό εκτός χώρας. Έχουμε τεμένη αλλά είναι άδεια. Πρώτα θα πρέπει να γεμίσουμε εκείνα με κόσμο και κατόπιν εάν ο Αρίντς θέλει να την μετατρέψει (σ.σ. την Αγία Σοφία Τραπεζούντος) σε τέμενος, ας το κάνει. Θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει Μουσείο. Εάν χρειαστεί θα ξεσηκωθούμε», κατέληξε ο κ. Μπαϊταρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταστηματάρχες της περιοχής αντέδρασαν στην απόφαση διότι αυτή η κίνηση θα είναι πλήγμα για τον τουρισμό της Τραπεζούντος.


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Ανδριόπουλε σε αυτές τις γωνιές του κόσμου και άλλες πιο ιδιόρυθμες της Ασίας, της αφρικανικής ηπείρου και αλλού πρέπει να υπηρετήσουν οι έλληνες αντιοικουμενιστές κληρικοί. Μήπως και πάρουν χαμπάρι ποιος είναι ο κόσμος και αναλάβουν ποτέ σοβαρές εκκλησιαστικές ευθύνες. Γιατί εύκολα ζώντας μέσα σε ανέσεις και θεωρώντας το χριστιανισμό δεδομένο -αν και ούτε στην Ελλάδα είναι δεδομένος, αλλά αυτό δε το κατανοούν με τίποτα- κήρυξαν τον πόλεμο στα φαντάσματα του νου τους και ικανοποιούνται με συγκέντρωση υπογραφών σε ομολογίες και τα συναφή!! Και μετά από κει πρέπει να υπηρετήσουν σε ενορίες της Ευρώπης και της Βόρειας και ειδικά της Λατινικής Αμερικής και να βρουν τρόπο να κρατήσουν την ενορία τους και να αυξήσουν την Εκκλησία. Εκεί θα μάθουν και τι είναι η Εκκλησία και τι ο κόσμος. Δεν το έχουν σε πολύ βέβαια να μη μείνει καρφί στον τοίχο και μετά να φταίνε οι "σκοτεινές δυνάμεις" ... Άβυσος η ψυχή του ανθρώπου, ειδικά του ομολογητή νεοέλληνα βολεμένου ορθοδόξου ...

Ανώνυμος είπε...

Μόνο ο Θεός μόνο μπορεί να ξέρη τί σχέσι όλα αυτά που έγραψε ο 3:42 έχουν με την ανάρτησι. Πράγματι, "Άβυσος η ψυχή του ανθρώπου." Πάντως, όποτε θέλω να δω πώς ζουν οι ορθοδόξοι βολεμένοι, έρχομαι στην ΙΟ. Ταξειδάκια, τιμητικά πτυχεία, παραστάσεις, συναυλίες, αξέχαστες βραδυές, κουλτουριαρισμοί κτλ. κτλ. κτλ. Ποιός μπορεί να ζη τόσο εύκολα και ευτυχισμένα παρά ένας βολεμένος; Και τώρα βλέπουμε πως, παρά τις διάφορες επαφές, και κολακίες, συμβιβασμούς, και κορανιοδωρίες, κτλ. κτλ. κτλ. οι Τούρκοι συνεχίζουν...σουρπρίζ!...να πιστεύουν αυτά που πιστεύουν. Μόνο μείς, απ' τις τόσες επαφές, και κολακίες, συμβιβασμούς, και κορανιοδωρίες, κτλ. κτλ. κτλ. δεν ξέρουμε τί πιστεύουμε πιά. Δε βαριέσαι. Επανερχόμαστε στα ταξειδάκια, τιμητικά πτυχεία, παραστάσεις, συναυλίες, αξέχαστες βραδυές, κουλτουριαρισμούς, και όλα θά πάνε μια χαρά.

Ανώνυμος είπε...

@ 25 Ιουλίου 2012 8:21 μ.μ.
ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΟΠΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ!!
ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Η ΑΦΤΑΣΤΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!
ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΟΧΘΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΑΘΕΪΣΤΙΚΑ, ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΑ, ΕΤΕΡΟΔΟΞΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΠΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΙ "ΚΑΘΑΡΟΙ ΚΑΙ ΑΜΟΛΥΝΤΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ" ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ!
ΣΗΚΩΣΤΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΤΕ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΑΚΙΑ.
ΑΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΝΑ ΜΑΛΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΣΑΣ. ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΟΣΩΝ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΚΟΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΖΑΜΙΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ.
ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Η ΝΕΟΕΛΛΑΔΙΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΡΛΟΥΜΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ - ΑΝ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΑΘΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ...
ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΘΟΥΣ, Ο ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΒΟΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΑΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ -ΕΩΣ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΜΑΡΤΙΑ- ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ.
ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ Ο ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΟΣ, ΘΕΟΣΤΑΛΤΟΣ ΣΟΥΠΕΡΟΡΔΟΞΟΣ ΤΑΔΕ ΕΧΕΙ ΑΓΩΝΑ ΑΥΡΙΟ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ, ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΩΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΘΑ ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ...
ΑΛΙΜΟΝΟ

Ανώνυμος είπε...

Πολλή ποίησι και θεωρία, αγαπητέ (26 Ιουλίου 2012 1:34 π.μ.). Εσείς έχετε κάνει στο εξωτερικό, που τόσο μιλάτε;

Ο 25 Ιουλίου 2012 8:21 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΙΛΗΤΙΚΟΙ, ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ, ΠΟΙΗΤΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΑΜΕ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΙΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΗΜΩΝ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΜΕΙΣ.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Καλά είναι όλα αυτά αλλά δεν καταλάβαμε πώς άλλαξε η πολιτική των Τούρκων έναντι των μειονοτήτων αφού μετατρέπουν τους ναούς της Αγίας Σοφίας σε τεμένη και η Χάλκη παραμένει ακόμη κλειστή.

Related Posts with Thumbnails