Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ "ΑΛΗΣΤΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ Κ. ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ


Ως ένα εξαιρετικό βιβλίο που κάθε γραμμή του σε κάνει σε συγκινηθείς και να βουρκώσεις και που μιλάει ακόμα και στον πιο ανυποψίαστο αναγνώστη, χαρακτήρισαν οι ομιλητές το 2ο βιβλίο του Πατρινού δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Μπουλμπασάκου με τίτλο «Άληστος» που παρουσιάστηκε χθες Παρασκευή 13 Ιουλίου το βράδυ στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. 
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Κώστας Μπουλμπασάκος συγκινημένος στο τέλος της βραδιάς, η φράση Άληστος επιλέχθηκε για να τονίσει την ανάγκη ότι το δράμα του Κυπριακού λαού δεν πρέπει να ξεχαστεί. Επίσης υπογράμμισε ότι αγάπησε την Κύπρο και το λαό της για το δάκρυ του καθώς κι ότι για την εξιστόρηση των πολιτικών γεγονότων που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου διάβασε πολλά πολιτικά και ιστορικά βιβλία ενώ είδε και σχετικά βίντεο στο you tube. 
«Το βιβλίο αυτό βγήκε γιατί υπάρχουν καλοί φίλοι. Οι ομιλητές με όλα αυτά που είπαν απόψε με πήγαν πολύ ψηλά και δεν ξέρω αν θα μπορώ στο μέλλον να εκπληρώσω τις ευχές σας», ανέφερε ο Κώστας Μπουλμπασάκος που έλκει την καταγωγή του από την Αμαλιάδα, σπούδασε φαρμακευτική στην Ιταλία ωστόσο έμελλε να τον κερδίσει τελικά η αγάπη του για τη δημοσιογραφία ακολουθώντας μία επιτυχημένη και ενεργή πορεία στον Τύπο μέχρι σήμερα με ειδίκευση κυρίως στο πολιτικό και πολιτιστικό ρεπορτάζ. 
Μάλιστα από τις πρώτες του δουλειές, όπως θύμισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και της εφημερίδας Τα Νέα, Τάκης Θεοδωρακόπουλος που συντόνισε την εκδήλωση, ήταν ως ανταποκριτής για τη Δυτική Ελλάδα της εφημερίδας Ριζοσπάστης. Ο κ. Θεοδωρακόπουλος μάλιστα αποκάλυψε ότι με τον Κώστα Μπουλμπασάκο ήσαν συμμαθητές στο 1ο Γυμνάσιο αρρένων της Πάτρας. 
Για το βιβλίο μίλησε εκτενώς αν και ξέφυγε στη διάρκεια ο Κύπριος στην καταγωγή Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, τέως διευθυντής του Αρσακείου γυμνασίου της Πάτρας ο οποίος διάβασε όπως είπε 3 φορές το βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ τον εντυπωσιακό αριθμό των 70 χαρακτήρων! «Η πλοκή της ιστορίας εκτυλίσσεται σε ένα σύμπλεγμα χωριών στα βορειοδυτικά της Κύπρου. Όταν ο Κώστας Μπουλμπασάκος επισκέφθηκε τη Μεγαλόνησο ένιωσε έφηβος, τόλμησε και το αποτέλεσμα είναι το βιβλίο του, ο “Άληστος”. Θεωρώ ότι ο Κώστας Μπουλμπασάκος αποδεικνύει ότι έχει βαρύ συγγραφικό χέρι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης προσθέτοντας ότι η σύζυγος του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αφροδίτη είναι Κύπρια και μάλιστα κατάγεται από μία περιοχή κοντά στα λουτρά της Αφροδίτης. 


Η Πατρινή αγαπητή σκηνοθέτιδα, "ψυχή" του θεάτρου Αγορά και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευανθία Στιβανάκη με τη σειρά της τόνισε ότι το βιβλίο την έκανε να κλάψει και να δει τον καθρέφτη ενός απόηχου όλης αυτής της τραγωδίας της Κύπρου, από τα γεγονότα της μάχης για την ανεξαρτησία από τους Άγγλους έως το πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ’, την εισβολή και απόβαση των Τούρκων στο νησί τον Ιούλιο του 1974 με τον Αττίλα και το Σχέδιο Αννάν του 2004. «Πρόκειται για 305 σελίδες ζωής, για ένα βιβλίο άκρως λογοτεχνικό όπου ο Κώστας Μπουλμπασάκος καταθέτει συνάμα και την πολιτική του κουλτούρα και ευαισθησία, οι ήρωες του όπως ο βλοσυρός, επιβλητικός παπα Δημήτρης ή η παπαδιά του η Δέσποινα που του ανέστησε εννέα παιδιά ή η Κουνστάντω που ανέβηκε στο βουνό με τους αντάρτες να πολεμήσει ενάντια στους αποικιοκράτες Άγγλους και κατόπιν έγινε καλόγρια όταν ο αγαπημένος της Ηλίας Δασκαλάκος γνώρισε το δρεπάνι του θανάτου, είναι ολοκλρωμένα τραγικά πρόσωπα. Ο συγγραφέας έφερε στη μνήμη μας σημαντικά γεγονότα που ζήσαμε. Χαλάλι που ερχόμενη στην Πάτρα για την παρουσίαση μου πήραν το δίπλωμα οδήγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Στιβανάκη. 
Για το βιβλίο και τους χαρακτήρες του όπως την ιερατική οικογένεια του παπά Δημήτρη που συνομιλεί ακατάπαυστα με τον εαυτό του και το Θεό και ήθελε πολλά παιδιά για να έχει εργατικά χέρια στις αγροτικές του δουλειές όπως στον πορτοκαλεώνα του, μίλησε ο Πατρινός μουσικολόγος και καθηγητής θεολόγος στο Αρσάκειο σχολείο της Εκάλης στην Αθήνα, Παναγιώτης Ανδριόπουλος ο οποίος έκανε μνεία και στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη «Η Κύπρος έχει ψηφιδωτό τον καημό της ρωμιοσύνης». 
Χαιρετισμό απεύθυνε ο γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων Ζώης Μαρίνος ο οποίος ανέφερε επιγραμματικά ότι στον συνάδελφο Κώστα Μπουλμπασάκο είδαμε έναν άνθρωπο με πυκνό και καταιγιστικό συγγραφικό λόγο και με ευστοχία στους συμβολισμούς και τα νοήματα του. 
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Σεβαστή Σαμούτη εκ μέρους της Ένωσης Κυπρίων νομού Αχαίας η οποία και ευχήθηκε το βιβλίο «Άληστος» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Διαπολιτισμός» του Τάκη Νικολόπουλου, να είναι καλοτάξιδο στα βιβλιοπωλεία και στις καρδιές μας. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας Γιάννης Παππάς


Από τις πιο δυνατές σκηνές του βιβλίου είναι από το απόσπασμα που διάβασε η Ευανθία Στιβανάκη όπου μετά την εισβολή κατατρεγμένοι πρόσφυγες έχουν γεμίσει τους άλλοτε ανθηρούς πορτοκαλεώνες του παπα Δημήτρη κι εκείνος οργισμένος και συντετριμμένος σπεύδει με ένα δοκάρι να γκρεμίσει τις σκηνές τους. 
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου ήταν οι Αλέξης Σκαρμέας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιώργος Κοζίας, Θρασύβουλος Μαυρομάτης, Παναγιώτης Γιαλένιος, Νίκος Κανελλάκης, Πόπη Αλιβιζάτου της ομάδας των Ανήσυχων εν πλω, Γιώργος Μαρόπουλος, Παναγιώτης Ρηγόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστολος Βουλδής, κ.α. 
Tάκης Μαρτάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails