Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΟ ΑΒΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ROCHEFORT


Απόψε στο Ρωμαιοκαθολικό Μοναστήρι, στο Αββαείο Notre-Dame de Saint Remy στο Rochefort (γαλλόφωνο Βέλγιο), δώσαμε με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου την τελευταία συναυλία της τριήμερης περιοδείας μας στην περιοχή.
Ήταν μια σπάνια εμπειρία. Το Αββαείο είναι αυστηρό και κλειστό στον κόσμο. Άνοιξε τις πύλες του σήμερα, για να δεχθεί την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία και τον κόσμο που ήλθε για να την ακούσει, Έλληνες και Βέλγους. Το γεγονός αυτό, πρωτοφανές στα χρονικά της Μονής, επιτεύχθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία του ηγουμένου της με τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Βελγίου π. Σταύρο Τριανταφύλλου.
Η όλη διοργάνωση ήταν άψογη! Και ο ηγούμενος και οι πατέρες της Μονής επιμελήθηκαν προσωπικά και την τελευταία λεπτομέρεια.
Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία ενθουσίασε το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο είχε γεμίσει το πανέμορφο Καθολικό του Αββαείου. Ιδιαίτερη στιγμή η απόδοση του ύμνου “Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε...” (ηχ. α') στα γαλλικά.
Μετά τη συναυλία παρετέθη δεξίωση για τους εκατοντάδες πιστούς, σε χώρους του Αββαείου, το οποίο φημίζεται για την παραγωγή εκλεκτής μπύρας.
Την συναυλία παρακολούθησαν: ο πρέσβης της Ελλάδος στις Βρυξέλλες Πλάτων-Αλέξιος Χατζημιχάλης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και μέλη της Πρεσβείας, οι στρατιωτικοί διοικητές της Ελληνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εκατοντάδες Έλληνες που διαμένουν στο Βέλγιο και έφθασαν στο Αββαείο είτε οργανωμένα (με πούλμαν) είτε ιδιωτικά, και πολλοί φιλόμουσοι Βέλγοι.
Ο ηγούμενος του Αββαείου παρέθεσε στη συνέχεια δείπνο στην Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, και ζήτησε να ξανακούσει τον παιάνα της Αναστάσεως, το “Χριστός Ανέστη”, το οποίο τον συγκινεί ιδιαιτέρως, όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails