Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΚΟΣΑΕΤΗΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ


O φίλος της Ιδιωτικής Οδού Δ.Κ. μας πληροφορεί για την πρωτοχρονιάτικη πίτα της γνωστής Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα, και για την αναφορά της ιστορικού Μαριάννας Κορομηλά στα 20χρονα της πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, που συμπληρώνονται το 2011.
Το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου η Πολιτιστική Εταιρεία «Πανόραμα» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην έδρα της στην οδό Ευρυδίκης, στα σύνορα της Καισαριανής με το Παγκράτι. Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες μέλη και φίλοι της εταιρείας. Η οικοδέσποινα και ψυχή του «Πανοράματος», η ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά, έκοψε, κατ’ έθος, και το κομμάτι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Με την ευκαιρία, υπενθύμισε τον φετινό εορτασμό των εικοσάχρονων της πατριαρχίας του σημερινού προκαθημένου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και τόνισε πόσο ευτυχής ήταν η συγκυρία να ανέλθει στον οικουμενικό θρόνο μια τέτοια φωτισμένη προσωπικότητα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ιστορική στιγμή, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι το «Πανόραμα» και η Μαριάννα Κορομηλά ήταν οι μόνοι στην Ελλάδα που, σε εποχές και συγκυρίες αρκετά διαφορετικές από τις σημερινές, είχαν εορτάσει το 1996 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» τα πέντε χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στην εκδήλωση εκείνη είχε συμμετάσχει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου.
Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία σ' εκείνον τον εορτασμό για τα πέντε χρόνια από την εκλογή του Πατριάρχου. Ήταν 10 Δεκεμβρίου 1996 στη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων της “Μεγάλης Βρεταννίας”. Ψάλαμε το περίφημο μάθημα “Πολυχρονισμός εις Οικουμενικόν Πατριάρχην” σε ήχο δ', ποίημα και μέλος Μπαλασίου, ιερέως και Νομοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε. (ακμή περ. 1660-1700). Ένα μέλος που διαρκεί 40' 30''! Κι ακόμα η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, απέδωσε ύμνους από την Ακολουθία του Αποστόλου Βαρθολομαίου, ποίημα του αειμνήστου Υμνογράφου της Μ.τ.Χ.Ε. Γερασίμου Μικραγιαννανίτου. Και, τέλος, ένα απολυτίκιο του Αποστόλου, που συνέθεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς σε ήχο α'. Το πρόγραμμα αυτής της συναυλίας κυκλοφορήθηκε αργότερα σε ψηφιακό δίσκο, ο οποίος είναι πλέον εξαντλημένος.
Η Μαριάννα Κορομηλά (με τα περίφημα βιβλία της για την Ανατολή: Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα, Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα, Η Μαρία των Μογγόλων κ.α.) είναι πιστή φίλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς πάντοτε εξαίρει το γεγονός ότι ιστορικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει ο αρχαιότερος ζωντανός θεσμός στην Ανατολή. Διαβάστε εδώ μια ομιλία της στο Ζωγράφειο της Πόλης ενώπιον του Πατριάρχου (21.11.2009) για να κατανοήσετε την σκέψη της.
Η ίδια είχε, επίσης, πραγματοποιήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την 1η Αυγούστου 2002 στο Φανάρι. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του “Σκάι 100,3” στις 16 Αυγούστου και το 2003 περιλήφθηκε ως κείμενο – πρόλογος στο βιβλίο Ότε ήμην παιδίον (εκδ. Καστανιώτη) που περιλάμβανε τις εκθέσεις του μαθητού Δημητρίου Χ. Αρχοντώνη (σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου) από την Ε' τάξι του Δημοτικού ως την τελευταία του Γυμνασίου.
Η Μαριάννα Κορομηλά αντιλαμβάνεται την τιμή προς τον Πατριάρχη και ως μια υπόμνηση – τουλάχιστον – ότι και μεις ανήκαμε κάποτε στην Μεγάλη Εκκλησία.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις σχετικές πρωτοβουλίες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails