Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ - Ο ακέραιος κυρ Αλέξανδρος



ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ
Ο ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΚΥΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Θαμνώδη ρήματα και φύλλα καταπράσινα της γλώσσας.
Μεγάλος άνθρωπος κι ανέσπερος έλληνας που κράτησε
τον πόνο στο σωστό του το ύψος
αγνοώντας και δημοτικισμούς και εξελικτισμούς και μόδες
αγνοώντας τα εκάστοτε μορμολύκεια
την ασίγαστη γενικότητα των πιθήκων
αγνοώντας τον αιώνα της καλπάζουσας εξυπνάδας
ο ανοξείδωτος.
Ήδη τα θύματα της Προόδου που πρόωρα σκουριάζει
πάνε στην πατρίδα του τη Σκιάθο
κι αγοράζουν ελπίζοντας οικόπεδα
πάνε για λίγο αεράκι λίγη θάλασσα και φρέσκο φεγγάρι.
Μα ειν' αδύνατο να κοροϊδέψουμε τη ρημαγμένη φύση
με ξιπόλητα Σαββατοκύριακα και με τροχόσπιτα.
Ο ακέραιος κυρ Αλέξανδρος
εκείνος ο περιούσιος Παπαδιαμάντης
και το κεράκι μας ακόμη δεν το θέλει.

Από τη συλλογή: ΧΟΡΤΑΡΙΑΣΜΕΝΑ ΧΑΣΜΑΤΑ, Εγνατία, 1974

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, ο Τελεβάντος είναι φαν σου! Ολόκληρη ανάρτηση σου αφιερώνει!

http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2011/01/blog-post_4524.html

Ο κ. Ανδριόπουλος ιδιοκτήτης του ιστολόγιου “Ιδιωτική οδός” μας προσκαλεί να σχολιάσουμε τις “εξυπνάδες” του γνωστού παπα-Φιλόθεου Φάρου!
Ο ένας κλέφτης, λέγει ο παπα-Φιλόθεος Φάρος, πήγαινε κι έβρισκε τον άλλο κλέφτη στη φυλακή και του έδινε τα τσιγάρα του χωρίς να τον κατακρίνει στην Τρούμπα όπου μεγάλωσε. Το ίδιο, μας λέγει ο παπα - Φιλόθεος Φάρος, έκαναν και οι νταβατζήδες, οι πόρνες, οι ναρκομανείς και οι χαρτοπαίκτες. Ο κόσμος της Τρούμπας σε όλο του το μεγαλείο!
Και αυτό τον υπέροχο κόσμο ο παπα - Φιλόθεος Φάρος αλλά και ο κ. Ανδριόπουλος μας τον προβάλλουν προς μίμηση.

Είναι να μην προβάλλει κανείς τέτοια πρότυπα προς μίμηση; Αλίμονον!!! Μιας και η Εκκλησία δεν έχει Αγίους που δεν κατέκριναν ποτέ κανένα καταφεύγουμε στην Τρούμπα για να πάρουμε μαθήματα χριστιανικής ηθικής! Υπέροχα.

Και όποιος αντέχει πια κ. Ανδριόπολε να ακούει τέτοια από σας αλλά προ παντός από τον παπα - Φιλόθεο Φάρο ένα άγαμο κληρικό 80 χρόνων που, αντί να σκέφτεται την ώρα του θανάτου του και την Κρίση του Μόνου Κριτή που θα αντιμετωπίσει - αν μη τι άλλο λόγω ηλικίας - προσπαθεί να μας καθησυχάσει ότι το πρότυπο της μή κατάκρισης βρίσκεται στην Τρούμπα!!!
Απαντώ προκαταβολικά την “έξυπνη” ένσταση. Μα ο τελώνης; Ο τελώνης παπα-Φιλόθεε Φάρε και κ. Ανδριόπουλε και όσοι άλλοι συνηθίζετε να προστρέχετε στη σχετική ευαγγελική διήγηση πήγε στο ναό και προσευχόταν εν μετανοία και συντριβή καρδίας! Δεν γύριζε τις φυλακές ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ για να μοιράζει τσιγάρα.

Βλέπετε τη διαφορά ή μήπως πρέπει να σας την αναπτύξουμε περαιτέρω;

Υπάρχουν θαυμάσιες διηγήσεις στο Γεροντικό και στους βίους των αγίων μας που δείχνουν αγιασμένες ψυχές που δεν κατέκριναν ποτέ κανένα και ο ογδοντάρης παπα-Φιλόθεος Φάρος και ο κ. Ανδριόπουλος μας παραπέμπουν στην Τρούμπα να πάρει η ευχή!

Ανώνυμος είπε...

Aξιότιμε, κ. Τελεβάντε, παντογνώστη και παντοκριτή, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι οι χριστιανοί αγνοούν και αδιαφορούν για όσα η παράδοσή τους τους λέει έχοντας την συνείδηση των Φαρισαίων ότι 'τεκνα του Αβραάμ εισί'...και ότι δάσκαλοί τους γίνονται οι εξ εθνών..καθώς ο Κύριος αίςει την χάρη του απο τον Ισραήλ και την δίδει στα έθνη;
Να σας υπενθυμίσω πόσα αντίστοιχα γράφει ο Ντοστογιέφσκι; ο Παπαδιαμάντης; ο Κόντογλου για τις "Τετάρτες και μεγαλοσαρακοστές, τουτέστιν τις καραθεούσες". Οι χριστιανοί ούτε αυτά που κάνουν οι άνθρωποι της κάθε τρούμπας δεν πράττουν. Θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος ότι η χριστιανική πίστη έχει γινει καταστημένο;
Δεν βλέπετε πως Δεσποτάδες και παπάδες "αγωνίζονται" να πείσουν για την αναγκαιότητα της Εκλησίας μέσα απο την ανάδειξη ενός κοινωνικού προσωπείου, λες κι Εκκλησία είναι κοινωνικό-φιλανθρωπικό ίδρυμα; πως προσπαθούν να πείσουν για την αξία της Εκκλησίας καταφεύγοντας ουρλιάζοντας σε δάφνες του παρελθόντος που πια έχουν ξεραθή και εις κλίβανον βληθήσονται;
Δυστυχως για τους σημερινούς χριστιανούς προαγωγοί στη βασιλεία του Θεού γίνονται όχι οι μετανοημένοι τελώνες και πόρνες αλλά οι αμετανόητοι, οι οποίοι διαθέτουν τον στοιχειώδη ρεαλισμό της καταστάσεώς τους και την ειλκρίνεια της αμαρτωλότητός τους χωρίς διάθεση αυτοδικαίωσης.
Ο Σάλος

Related Posts with Thumbnails