Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού». Η έκθεση που υλοποιήθηκε εκ μέρους του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον οργανισμό Ιστάνμπουλ 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κέρδισε τα πολύ θετικά σχόλια των επισκεπτών οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 κ. Şekib Avdagic, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας, ο βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου Γρηγόρης Ψαριανός καθώς και πολλοί ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, φορείς και οργανισμοί από την Τουρκία και την Ελλάδα.
Επίσης, με τηλεγραφήματά τους την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Ertuğul Gunay, ο Υπουργός της κυβέρνησης Egemen Bağış, ο νομάρχης της Πόλης Hüseyin Avni Mutlu, ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Παύλος Γερουλάνος.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε το έργο των συντελεστών της έκθεσης και τόνισε τη σημαντικότητα του εν λόγω εγχειρήματος "διὰ νὰ γνωρίσουν καὶ ἐκτιμήσουν ὅλοι οἱ Πολῖται ἕνα σημαντικὸν στοιχεῖον τῆς ταυτότητος τῆς Βασιλευούσης". Ευχαρίστησε για τη σημαντική χορηγία του εν λόγω προγράμματος το Ίδρυμα Λάτση και ευχήθηκε η έκθεση η οποία πρόκειται να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη "νὰ σημειώσῃ τὴν ἐπιτυχίαν ποὺ τῆς ἀξίζει".
Οι πεντακόσιοι και πλέον επισκέπτες της έκθεσης περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν, από όπου αποφοίτησε η πλειοψηφία όλων αυτών των αρχιτεκτόνων που περιλήφθηκαν στην έκθεση όταν ακόμα η σχολή λειτουργούσε με τον τίτλο «Σαναγί-ι Νεφισέ (Σχολή Βιομηχάνων Τεχνών/ Sanayi-i Nefise)» μένοντας έκπληκτοι από τον μεγάλο αριθμό των ρωμιών αρχιτεκτόνων της εποχής και από τα σημαντικά κτίρια που έχουν αφήσει ως κληρονομιά σε όλη την Πόλη διαμορφώνοντας καθοριστικά το δυτικό της προφίλ. Τα έργα που προβλήθηκαν τα οποία συλλέχθηκαν από την επιτροπή της έκθεσης παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό προκαλώντας τον θαυμασμό όλων. Το βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση κέρδισε τις καλύτερες κριτικές για την ακαδημαϊκή προσέγγιση του θέματος και εξαντλήθηκε κατά τα εγκαίνια της εκδήλωσης. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν το βιβλίο στον εκθεσιακό χώρο ή να το προμηθευτούν από τους υπευθύνους της έκθεσης.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2010. Έπειτα, από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 και μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2011 θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Σισμανογλείου Μεγάρου του Ελληνικού Προξενείου στην κεντρική οδό του Πέρα της Πόλης ενώ μετά θα μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα από όπου ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον.
O Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου Λάκης Βίγκας (φωτό Ν. Μαγγίνα) στα εγκαίνια απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
Παναγιώτατε,
κ. Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδας, κ. Βαγγέλη Χρόνη μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση,
εκλεκτοί παρόντες από την Πόλη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη,
Σήμερα η Ομογένεια της Πόλης μέσω του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου γεφυρώνει μια ιστορία του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον της. Μια ιστορία με μεγάλη παράδοση με υψηλές επιστημονικές προδιαγραφές, με πλούσια πολιτιστικά επιτεύγματα, με πρωτοποριακές και πρωτότυπες εκτελέσεις τέτοιου μεγέθους ώστε να καταγράφεται αυτό το πέρασμα των Ρωμιών Αρχιτεκτόνων με χρυσά γράμματα στην περίοδο του εκδυτικισμού της μεγαλούπολης αυτής.
Σήμερα τιμoύμε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους, τους παρόντες και τους απόντες από τις επιγραφές αρχιτέκτονες και καλφάδες που μας κάνουν ακόμα και σήμερα να αισθανόμαστε υπερήφανοι για αυτό που μας κληροδότησαν.
Με αυτό το πρόγραμμα απαντούμε στο κάλεσμα αυτό της ιστορίας να συνεχίσουμε και σήμερα την παράδοση της συμβολής μας σε αυτόν τον τόπο ώστε και οι απόγονοί μας να βρουν έργα που θα τους κάνουν να νιώθουν υπερήφανοι.
Με αυτά τα λόγια θέλω να εκφράσω τηνε ευγνωμοσύνη μου στην Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την υψηλή παρουσία του απόψε εδώ σε αυτόν τον συμβολικό χώρο όπου τόσοι εκλεκτοί επιστήμονες του γένους μας αποφοίτησαν,
καθώς και στους εκπροσώπους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση κ. Βαγγέλη Χρόνη, κ. Κώστα Γαβρόγλου και κ. Δημήτρη Αφεντούλη των οποίων η συμβολή ήταν σημαντικότατη για την υλοποίηση τόσο της έκθεσης όσο και του βιβλίου.
Θα ήθελα επιπλέον να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στον οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 για τη συνεργασία, στους συγγραφείς του πολύτιμου αυτού βιβλίου που εκδόθηκε στα πλαίσια του προγράμματος και στους εκπροσώπους των ομογενειακών σωματείων του εξωτερικού αλλά και σε όλους τους αγαπητούς ομογενείς συμπολίτες μας.
Τέλος, είναι ελάχιστες οι λέξεις ευαρέσκειας που θα μπορούσα να εκφράσω στα μέλη της επιτροπής του προγράμματος οι οποίοι εργάστηκαν ακούραστα με πολύ ενθουσιασμό και αγάπη από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 κ. Şekib Avdagic τόνισε πως αυτή η έκθεση συμβάλλει στην ανάδειξη του πολυπολιτισμικού προφίλ αυτής της πόλης και φωτίζει τις σχεδόν άγνωστες πτυχές της μακράς ιστορίας της. Τέλος υπογράμμισε πως είναι από τις εκδηλώσεις εκείνες οι οποίες αιτιολογούν με τον καλύτερο τρόπο τους λόγους για τους οποίους η Πόλη τιμήθηκε με τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου