Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΙΑΛΕΓΟΜΕΝΗ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ


Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ελασσώνα, 19-9-2009

Έχομεν την ευθύνην της προβολής της Ορθοδοξίας προς τους έξω, τους μη Ορθοδόξους και τους μη Χριστιανούς. Είναι ένα επιτακτικό καθήκον, εις το οποίον προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τους Θεολογικούς ή απλώς ακαδημαϊκούς Διαλόγους, ώστε να γνωρίσουν το αληθινόν φως της πίστεως όσον το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποί μας, και να δοξάζεται έτσι το όνομα του Θεού.

Πολλοί μας παρεξηγούν και νομίζουν ότι κάμνομεν αβαρίας και εκπτώσεις εις θέματα πίστεως. Μέγα λάθος και μέγα ψέμμα! Γνωρίζομεν πολύ καλά το καθήκον μας και μέχρι που πρέπει να κινηθούμε χωρίς να περάσωμε την «κόκκινην γραμμήν»!

Την Ορθοδοξίαν κηρύττομεν, την Ορθοδοξίαν προβάλλομεν, την Ορθοδοξίαν υπερασπιζόμεθα, εις την Ορθοδοξίαν μένομεν αμετακίνητοι και αδιάσειστοι, αλλά με αγάπην προς όλους τους μη Ορθοδόξους, διότι αυτό απαιτεί το χριστιανικό μας καθήκον. Οι φανατισμοί, τα αντάρτικα, αι εξαλλοσύναι, αι κατάραι και τα τοιαύτα, δεν έχουν καμμίαν σχέσιν με το πνεύμα του Χριστού!


Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ Ιλαρίων

Ρώμη, 20-9-2009

«Σήμερα, η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν έχουν ευχαριστιακή επικοινωνία και οι Προτεστάντες αρνήθηκαν θεμελιώδεις αρχές του Χριστιανισμού. Πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα, ότι η διαίρεση είναι αμαρτία, ο διαμελισμός του σώματος της Εκκλησίας αποδυναμώνει την ισχύ της χριστιανικής μαρτυρίας στον κόσμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων παρότρυνε Ορθόδοξους και Ρωμαιοκαθολικούς να υπερβούν τις διαφορές που τους χωρίζουν εδώ και σχεδόν μια χιλιετία. Από τις κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου όπου λειτούργησε το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας κάλεσε τους Χριστιανούς να υπερβούν τη διαμάχη σχεδόν χιλίων ετών μεταξύ των Χριστιανών Ανατολής και Δύσης και υπενθύμισε σχετικά τον ηρωισμό των πρώτων Χριστιανών που προσεύχονταν σε κατακόμβες και διατηρούσαν την ενότητα, παρά τις διώξεις. amen.grΙεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου

Τάσσονται σαφώς υπέρ της συνέχισης του θεολογικού διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εν όψει και της συνάντησης της Μεικτής Επιτροπής (ΜΕΘΔ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο από τις 16-23 Οκτωβρίου. amen.gr


Γλυπτό: Γιαννούλης Χαλεπάς, Φιλοστοργία, Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, γύψος (1875) 1,03 x 1,16 x 0,24.7 σχόλια:

Roni Bou Saba είπε...

ας τα διαβάσουν οι ρωσόφιλοι φανατικοί!

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια. Ο Πατριάρχης και οι λοιποί τα είπαν όλα.Βεβαίως δεν ευελπιστώ ότι θα πεισθούν οι εν Ελλάδι και αλλαχού υπερορθόδοξοι, αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε ποιό είναι το χρέος της Εκκλησίας σήμερα και ποιοί το εκτελούν!Ο διάλογος ξεκινά απο τον κήπο της Εδέμ και με ενδιάμεσους σταθμούς τους προφήτες και δικαίους της Π.Διαθήκης κορυφώνεται στην Ενσάρκωση του ΛΟΓΟΥ, και καταλήγει στα έσχατα.Φοβικά σύνδρομα απώλειας της ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας εξ αιτίας της επαφής με αλλοδόξους και αλλοθρήσκους, που έλαβαν χώρα και στην πόλη μας με εκφραστές μεγαλόσχημους κληρικούς χωρίς να υποστούν έστω στοιχειώδη επίπληξη απο το αρμόδιο όργανο,συνιστούν παθολογία που χρειάζεται θεραπεία μέσα στην Εκκλησία, και που ουδόλως συνιστούν κατευθηντήρια αρχή στις επαφές της Εκκλησίας με τους εκτός αυτής!
Ο Σάλος.

Ανώνυμος είπε...

εκτος απο σαλός (τρελός δηλαδη) τι αλλη ιδιοτητα εχεις; διασκεδασα πολύ με τον τροπο που εξήγησες τις ...σοφιες του Βαρθολομαίου. α...κατι ακόμα: δεν ανήκω σ' αυτους που ονομάζεις εσυ και άλλοι υπερορθοδόξους. αντιθέτως μάλιστα. αλλα αφου δεν ειμαι θεολόγος, βλέπω τα πράγματα καθαρά και οχι κουκουλωμένα με διάφορους μανδύες οπως οι θεολόγοι

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Ας γίνει σε όλους κατανοητό: Σύμπασα η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αποφασίσει το αυτονόητο "τις πάσι γέγονα τα πάντα..." και συνεχίζει τον θεολογικό διάλογο αγάπης με ετεροδόξους και ετεροθρήσκους, αγωνιζόμενη και προσευχόμενη και εργαζόμενη ωστε να καταστεί "πλήρης πάσα η γή της δόξης Αυτού" οπως λέγει και ο προφήτης Ησαϊας. Και προς την Αγιογραφική αυτή κατεύθυνση κινήται υπό την ηγεσία της πρωτόθρονης εκκλησίας του οικουμενικού πατριαρχείου, που διαθέτει τα πλέον κατάλληλα και επιστημονικώς κατεξοχην κατιρτισμένα στελέχη για την διεξαγωγή αυτού του έργου.
ΟΡΚ

Ανώνυμος είπε...

αυτό που γίνεται δεν λέγεται διάλογος αλλά προδοσία της πίστης!

Ιωάννης είπε...

Κατά τη γνώμη μου ειναι αίρεση να πιστεύει κανείς πως το σώμα του Χριστού δηλαδή το σώμα που είναι η Εκκλησια είναι διαμελισμένο. Πώς πέτυχαν αυτό που ούτε ο Αδης δεν κατάφερε να κάνει?

Vater Panajiotis είπε...

Πολύ εύστοχο το άρθρο σου.

Related Posts with Thumbnails