Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΔΗ


Εξήλθε, αυτή την εβδομάδα, του ματαίου τούτου κόσμου ο σπουδαίος μουσικός, διεθνούς φήμης σολίστ στο βιολί, μουσικός παιδαγωγός και αρχισμουσικός Τάτσης Αποστολίδης.
Ένας θεμέλιος λίθος της νεώτερης μουσικής μας ιστορίας και του καθόλου νεοελληνικού πολιτισμού.
Ο Τάτσης Αποστολίδης είχε δάσκαλο τον επίσης σπουδαίο, και δυστυχώς άγνωστο πια, Πατρινό βιολιστή Γιώργο Λυκούδη (Πάτρα 1894 - Αθήνα 1955).
Επίσης, ο Τ. Αποστολίδης με το Ελληνικό Κουαρτέτο που ίδρυσε και έκανε πάμπολλες συναυλίες σε καιρούς όχι εύκολους για την κλασική μουσική στην Ελλάδα, έπαιξε επανειλημμένως και το μοναδικό και εξαιρετικό κουαρτέτο για έγχορδα του Πατρινού συνθέτη Θεόφιλου Κάββουρα. Και είχε εκφράσει και την εκτίμησή του στον συνθέτη ποικιλοτρόπως.
Ευτυχώς το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο του Γ. Δεμερτζή ηχογράφησε το κουαρτέτο του Κάββουρα, μαζί με άλλα δύο των Πατρινών συνθετών Δ. Λιάλιου και Α. Νεζερίτη.
Άνθρωποι μιας άλλης Ελλάδας που έσβησε πιά... Άλλα ήθη, άλλοι καιροί...
Δεν μ' ενδιαφέρει η νοσταλγία. Με ενοχλεί μόνο το γεγονός ότι αγνοούμε αυτούς τους Έλληνες, που δούλεψαν πολύ και πρόσφεραν τα μέγιστα στον τόπο.
Ελπίζω οι μαθητές του Τάτση Αποστολίδη να φανούν αντάξιοι του δασκάλου τους, όπως εκείνος τίμησε δεόντως τον δικό του Γ. Λυκούδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails