Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ένα άλλο σημείο, αγαπητοί φίλοι της Ιδιωτικής Οδού, που αξίζει να προσέξουμε ιδιαιτέρως όλοι οι Ορθόδοξοι στο κοινό μήνυμα των Προκαθημένων στο Φανάρι είναι το εξής:
"Η Ορθόδοξος Εκκλησία, έχουσα την συνείδησιν της αυθεντικής ερμηνείας της διδασκαλίας του αποστόλου των εθνών εις ειρηνικούς και χαλεπούς καιρούς της δισχιλιετούς ιστορικής πορείας αυτής, δύναται και οφείλει να προβάλλη εις τον σύγχρονον κόσμον την διδασκαλίαν όχι μόνον περί της εν Χριστώ αποκαταστάσεως της ενότητος ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους, αλλά και περί της παγκοσμιότητος του λυτρωτικού έργου Αυτού, δια του οποίου υπερβαίνονται πάσαι αι διασπάσεις του κόσμου και βεβαιούται η κοινή φύσις πάντων των ανθρώπων.
Εν τούτοις, η αξιόπιστος προβολή του λυτρωτικού αυτού μηνύματος προϋποθέτει την υπέρβασιν και των εσωτερικών αντιπαραθέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας δια της εκτονώσεως των εθνικιστικών, εθνοφυλετικών η ιδεολογικών παροξυσμών, διότι μόνον ούτως ο λόγος της Ορθοδοξίας θα εύρη την δέουσαν απήχησιν εις τον σύγχρονον κόσμον.
Εμπνεόμενοι από την διδασκαλίαν και το έργον του Αποστόλου Παύλου, επισημαίνομεν κατ' αρχάς την σπουδαιότητα, την οποίαν έχει δια την ζωήν της Εκκλησίας και, ειδικώτερον, δια την διακονίαν πάντων ημών, το χρέος της Ιεραποστολής, συμφώνως προς την τελευταίαν εντολήν του Κυρίου: "και έσεσθέ μοι μάρτυρες εν τε Ιερουσαλήμ και πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης" (Πραξ. 1, 8). Ο ευαγγελισμός του λαού του Θεού, αλλά και των μη πιστευόντων εις Χριστόν, αποτελεί υπέρτατον χρέος της Εκκλησίας. Τούτο το χρέος δεν πρέπει να εκπληρούται επιθετικώς ή δια διαφόρων μορφών προσηλυτισμού, αλλ' εν αγάπη, ταπεινοφροσύνη και σεβασμώ προς την ταυτότητα εκάστου ανθρώπου και την πολιτισμικήν ιδιαιτερότητα εκάστου λαού. Εις την ιεραποστολικήν αυτήν προσπάθειαν οφείλουν να συμβάλλουν πάσαι αι Ορθόδοξοι Εκκλησίαι με σεβασμόν εις την κανονικήν τάξιν".

Άλλαις λέξεσιν οι Προκαθήμενοι μας τονίζουν: Όχι στον εθνικισμό. Ναι στην ιεραποστολή, αλλά με σεβασμό στον άνθρωπο και στον πολιτισμό του. Όχι στον προσηλυτισμό και στην επιθετικότητα στο όνομα της ιεραποστολής. Μη λησμονούμε ποτέ αυτό που τονίζεται στο μήνυμα: Κοινή φύσις πάντων των ανθρώπων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mα τα έχει πει ο Απόστολος Παύλος και μάλιστα στην Αθήνα:
"Ο Θεός ο ποιήσας τον κόσμον και πάντα τα εν αυτώ ούτος ουρανού και γης κύριος υπάρχων... εποίησεν τε εξ ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων κατοικείν επί παν το πρόσωπον της γης".

Ανώνυμος είπε...

μα όντως το είπε! όμως αυτό κάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς όχι!!!

Related Posts with Thumbnails