Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΛΕΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η Αρλέτα απέδρασε από τον κόσμο αυτό στις 8 Αυγούστου 2017. 
Πέρασαν κιόλας εφτά χρόνια...
Και ξαφνικά σκέφτομαι ένα χειρόγραφο σημείωμα του Μάνου Χατζιδάκι πριν 48 χρόνια, καλοκαίρι, Ιούλιο μήνα! 
Τo «Ταξιδεύοντας» είναι ένα από τα ωραιότερα LP της Αρλέτας, και κυκλοφόρησε τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου του ’76. Περιέχει τον «Λάκη» (σε μουσική Ανέστου Τριανταφύλλου και στίχους Αρλέτας & Brewis), το «Κορίτσι στην Ομόνοια» (μουσική-στίχοι Στέφανος Χρυσοστομίδης) κ.α.
Το άλμπουμ έτυχε των ενθαρρυντικών λόγων του Μάνου Χατζιδάκι: 
«12 Ιουλίου 1976 
Μπράβο στην Αρλέτα! Νοιώθω την υποχρέωση να γιορτάσω το ευφάνταστο νεοελληνικό της αποτέλεσμα. Με τον δίσκο αυτόν, η Αρλέτα παίρνει την θέση της στις πρωτογενείς δυνάμεις του ελληνικού τραγουδιού. 
Πηγάζει ακριβό γούστο και γνήσιο αίσθημα απ’ τη φωνή της κι από την λιτή και τόσο δημιουργική ενορχήστρωση του Γ. Κοντογιώργου. Συγχαίρω κι ευχαριστώ 
Μάνος Χατζιδάκις»
Η Αρλέτα δεν συνεργάστηκε ποτέ με τον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά μας έδωσε ένα ξεχωριστό άλμπουμ με επανεκτελέσεις τραγουδιών του συνθέτη, το «12+1 τραγούδια», που κυκλοφόρησε το 1969 με την ιδιαίτερη φωνή της και σε ενορχήστρωση του Γιώργου Κοντογιώργου. 


Επίσης, στον δίσκο «Παιδί της Γης», που βγήκε το 1977 από τη Lyra με μελοποιημένα ποιήματα του Χατζιδάκι («Μυθολογία») από τον συνομήλικο της, συνθέτη Νότη Μαυρουδή, η Αρλέτα ήταν η βασική ερμηνεύτρια του δίσκου. Τραγούδησε έξι κομμάτια, άλλα τρία ο Ηλίας Λιούγκος, ενώ ένα ποίημα του για τον Γιώργο Σεφέρη απήγγειλε ο ίδιος ο Χατζιδάκις! 
Η Αρλέτα συναντήθηκε …αλλιώς με τον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά αυτή η συνάντηση ήταν μοναδική!  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails