Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Μοναδικός υπεύθυνος για την Ουκρανία ο στυγερώτατος Μόσχας Κύριλλος


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στο τέλος Μαΐου 2022, τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκδόθηκε μια επίσημη απόφαση «της Ιεράς Συνόδου της ανεξάρτητης πλέον Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Στην απόφαση αυτή, μεταξύ άλλων, διαβάζαμε και τα ακόλουθα: 
«Η Σύνοδος καταδικάζει τον πόλεμο ως παραβίαση της εντολής του Θεού “Μη φονεύετε!” (Εξ.20:13) και εκφράζει τα συλλυπητήριά της σε όλους όσους υπέφεραν στον πόλεμο. Η Σύνοδος απευθύνει έκκληση στις αρχές της Ουκρανίας και στις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συνεχίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και την αναζήτηση μιας ισχυρής και λογικής λέξης που μπορεί να σταματήσει την αιματοχυσία. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη διαφωνία της με τη θέση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Σύνοδος ενέκρινε σχετικές προσθήκες και τροποποιήσεις στο Καταστατικό για την διακυβέρνηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υποδεικνύοντας την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας». 
Σήμερα – Αύγουστος 2024 – τι από τα παραπάνω ισχύει; 
Η Εκκλησία στην Ουκρανία υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο, δεν ανεξαρτητοποιήθηκε ΠΟΤΕ από το Πατριαρχείο Μόσχας. Οι σχετικές δηλώσεις του Ονουφρίου ήταν για τα …μάτια του κόσμου. Όλο το διάστημα του πολέμου, ο Μόσχας Κύριλλος στηρίζει με κάθε τρόπο τον Ονούφριο στην Ουκρανία, ο οποίος ουδέποτε αποποιήθηκε την βοήθεια του, αν και θα έπρεπε να το κάνει, αν πίστευε στην «ανεξαρτησία» του. 
Ο Μόσχας Κύριλλος βομβαρδίζει συνεχώς τους διεθνείς οργανισμούς με έγγραφα, μέσω των οποίων καταγγέλλει την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι «διώκει» την Εκκλησία του Ονουφρίου. Κινείται κανονικότατα ως ο πάτρονας του Ονουφρίου, ο οποίος δεν τολμάει να αμφισβητήσει τις ενέργειες του Δεσπότη του. 
Πριν από δύο μήνες, το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε πανηγυρικά: 
«Mε παρέμβαση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και έπειτα από συνομιλίες, που διεξήχθησαν, αποφυλακίσθηκε στις 22 Ιουνίου 2024 ο μητροπολίτης Τούλτσιν και Μπράτσλαφ Ιωνάθαν». Τελικά ο Ιωνάθαν, για τον οποίο …αγωνιούσαν και ημέτεροι (Ελλαδίτες και άλλοι Ορθόδοξοι) έπεσε στην …αγκαλιά του Μόσχας Κυρίλλου, καθώς βρίσκεται πλέον στη Ρωσία. Αρκετοί επίσκοποι του Ονουφρίου, με πρωτοστάτη τον εν Ζαπορίζιε Λουκά, εκδηλώνουν ανοιχτά την λατρεία τους στην Μόσχα, από την οποία υποφέρει το ποίμνιό τους! 
Ο Ονούφριος απέρριψε την έκκληση του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου για διάλογο και σήμερα που συναντήθηκε με την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρνήθηκε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία, γιατί ακριβώς είναι πλήρως προσδεδεμένος στο άρμα του Μόσχας και ας καμώνεται τον διωκόμενο. Είναι – δυστυχώς – ένας αδίστακτος ψεύτης, ο οποίος, αφού είναι «κανονικός», κατά τους ρωσόφιλους, ΠΟΙΟΝ μνημονεύει στην Θεία Λειτουργία; Ποια είναι η «κανονική» κατάσταση της Εκκλησίας του, από το 2022 που τάχα και ανεξαρτητοποιήθηκε; Με ποια λογική η Σύνοδος του Πατριαρχείου Σερβίας στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Ονούφριο ως «κανονικό»; Μα επειδή εξακολουθεί να υπάγεται στον Μόσχας, ο οποίος αφρίζει και λυσσομανάει από την ώρα που ψηφίστηκε ο νόμος για την απαγόρευση στην Ουκρανίας κάθε θρησκευτικής ομάδας που έχει σχέση με τον εισβολέα Ρωσία. 
Καλό θα ήταν να σταματήσουν οι τάχα και ευαίσθητοι τα περί «διωγμού» του Ονουφρίου και να δουν κατάματα την πραγματικότητα, η οποία τους ξεπερνάει πλέον. Η Ουκρανική κυβέρνηση έχει κάνει πολλή υπομονή με τον ρωσικό μόρφωμα του Ονουφρίου. 
Ο Ονούφριος, εφ’ όσον δεν θέλει διάλογο για την ενότητα, θα πρέπει να παραιτηθεί τώρα! Αν δεν το κάνει, σημαίνει πώς είναι πράκτορας του Μόσχας, με σκοπό όχι απλώς το μόνιμο σχίσμα στην Ουκρανία, αλλά και την επιβολή του δόγματος της «Αγίας Ρωσίας» πάση τη κτίσει. 
Ο Μόσχας Κύριλλος σε σχετική ανακοίνωσή του μας είπε ότι «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρει λοιπόν προσωπική ευθύνη για την οργάνωση του διωγμού των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας». 
Η αλήθεια, φυσικά, είναι ότι την ευθύνη και για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για την εκκλησιαστική κατάσταση στη χώρα, φέρει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο στυγερώτατος Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος τορπιλίζει την ενότητα της Ορθοδοξίας συνεχώς και αρνείται τον διάλογο, στο όνομα της εξουσίας του! 
Όμως, ο Μόσχας Κύριλλος θα πέσει μετά πατάγου! Γιατί το αίμα των αθώων – ρώσων και ουκρανών – θα τον πνίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails