Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Διονύσης Σκλήρης: η «αντίσταση» σλαβικής Ορθοδοξίας και σιιτικού Ισλάμ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Διονύσιος Σκλήρης έχει σπουδάσει Φιλολογία, Φιλοσοφία, Θεολογία και Ιστορία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Παρισίων. Δημοσιεύει κείμενά του σε εφημερίδες, αλλά και στο διαδίκτυο, με συχνότερη παρουσία στο site Κοσμοδρόμιο
Το Κοσμοδρόμιο είναι – από τη φύση του, θα λέγαμε – ρωσόφιλο και ως εκ τούτου τα άρθρα του Διονύση Σκλήρη εκεί είναι ανάλογης «γραμμής». 
Ο Διονύσης Σκλήρης υπερασπίζεται μετά μένους την Εκκλησία του μητροπολίτου Ονουφρίου στην Ουκρανία, που είναι «παιδί» του Πατριαρχείου Μόσχας, και όχι την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας που αναδείχθηκε με ειδικό Τόμο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα άρθρα του Διονύση Σκλήρη είναι σαφώς Ονουφριακά, ξεκάθαρα φιλορωσικά και φιλοσερβικά (η Σερβική Εκκλησία στηρίζει απολύτως την Μόσχα) και αρκούντως αντιδυτικά! Παρότι δυτικοσπουδαγμένος ο ίδιος, η αντιδυτική ατζέντα είναι ψηλά! Κάτι άλλωστε που έχει μεγάλη πέραση και στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ελλάδας. 
Στο τελευταίο (6-8-2024) άρθρο του στο «Κοσμοδρόμιο», που τιτλοφορείται «Νόβακ Τζόκοβιτς: Η φωνή των αποκλεισμένων από τη «συμπερίληψη», μας λέει πολύ …αποκαλυπτικά πράγματα. Θα εστιάσουμε στα πιο καίρια, κατά τη γνώμη μας. 
Γράφει ο Διονύσης Σκλήρης στον ύμνο του προς τον Σέρβο Νόβακ Τζάκοβιτς: «Ο Τζόκοβιτς επέδειξε με παρρησία το χριστιανικό σύμβολο του σταυρού εντός της πρωτεύουσας του εκκοσμικευμένου ρεπουμπλικανισμού [ενν. το Παρίσι], η οποία διακατέχεται από αλλεργία στα θρησκευτικά σύμβολα. Πρόκειται για μια σταυρική αρρενωπότητα που διεκδίκησε την ορατότητά της, με αποτέλεσμα να ταυτιστούν μαζί του όλοι όσοι διεκδικούν παραδοσιακές μορφές οικογένειας, οι οποίες πλήττονται όχι λόγω του εποικοδομήματος του «woke ολοκληρωτισμού», όπως θέλει η κλισέ έκφραση, αλλά λόγω του όντως υπαρκτού καπιταλιστικού «βελούδινου ολοκληρωτισμού», ο οποίος αποσαρθρώνει τις κοινωνίες στην απεδαφικοποιημένη τρέχουσα εκδοχή του. Μυστικό του Τζόκοβιτς είναι, επίσης, ότι αποτελεί μία ήρεμη και ήπια δύναμη, τονίζοντας κυρίως τον συναισθηματικό του αυτοέλεγχο». 
Όποιος παρακολουθεί τα πράγματα στη Γαλλία τα τελευταία κάμποσα χρόνια, θα δει ότι η χώρα αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων (διακρίσεις) να επιβάλλει την μη χρήση θρησκευτικών συμβόλων, κυρίως στα σχολεία. Κι αυτό πήρε χρόνο, δεν έγινε μονομιάς. Αλλά, βλέπεις, ο Διονύσης Σκλήρης δεν βλέπει τον ρωσικό ολοκληρωτισμό, αλλά μόνο τον «καπιταλιστικό βελούδινο ολοκληρωτισμό». Μέσα από αυτή την οπτική γωνία …μακαρίζει τον σέρβο αθλητή γιατί «επέδειξε με παρρησία το χριστιανικό σύμβολο του σταυρού» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού! 
Πρόκειται δηλαδή για την εγχώρια λογική του λαϊκού τραγουδιστή Νίκου Οικονομόπουλου, ο οποίος σε πρόσφατη συναυλία του κάλεσε το κοινό του να «ομολογεί με παρρησία τον Χριστό»! Τελικά, πρόκειται για την λογική των «καθαρών» χριστιανών που θεωρούν ότι η δημόσια «ομολογία πίστεως» είναι το ζητούμενο. Καθαρά προτεσταντική λογική και ηθική, την οποία «καυτηριάζει», υποτίθεται, στο συγκεκριμένο άρθρο του ο Δ. Σκλήρης. 
Το ότι όμως γράφει ότι «είναι ποικίλα τα στοιχεία της προσωπικότητας και της ιστορίας του Τζόκοβιτς που για πολλούς τον καθιστούν μία σύγχρονη «μορφή του μεσσιανικού», είναι κάτι που μας ξεπερνάει! «Μεσσιανικός» ο Τζόκοβιτς! Ελπίζω ο Δ. Σκλήρης να αναδείξει και την «μεσσιανικότητα» των εγχώριων «ομολογητών» (Οικονομόπουλου, Αναδιώτη, του και ευρωβουλευτή κ.ο.κ.). 
Στην ίδια γραμμή της «καθαρότητας» κινείται ο Δ. Σκλήρης και ως προς το θέμα της woke ατζέντας, για την οποία ευθύνεται, επίσης, ο καπιταλισμός! Τόσο απλά. 
Όμως, εκεί που το …τερματίζει ο Δ. Σκλήρης είναι το ακόλουθο σημείο: «Αυτή τη στιγμή ο «Άξονας της Αντίστασης» στη νεοαποικιακή παγκοσμιοποίηση είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός (σε μία περισσότερο σλαβική εκδοχή του) και το σιιτικό Ισλάμ, δηλαδή οι δύο ομολογίες, οι οποίες μειονεκτούν αριθμητικώς εντός κάθε αντίστοιχης θρησκείας (Χριστιανισμό και Ισλάμ εν γένει), έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά οργανικού εξισωτισμού και έτσι παρουσιάζουν τη μέγιστη διαφοροποίηση από το πνεύμα του Προτεσταντισμού και της woke κουλτούρας που θεμελιώνεται στην ηθική και τη δυνητική ισότητα. Τη στιγμή αυτή μάλιστα, η woke ιδεολογία, παρά τα χειραφετητικά της προτάγματα, έχει καταστεί ασμένως το κύριο ιδεολογικό εποικοδόμημα του αμερικανοκίνητου πολιτισμικού ιμπεριαλισμού και της δυτικής νεο-αποικιοκρατίας σε σύγχρονες «ιριδοφορίες» που αντιγράφουν τις άλλοτε σταυροφορίες στο όνομα της χριστιανικής πίστης». 
Κατά τον Διονύση Σκλήρη ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός υπάρχει «σε μια περισσότερο σλαβική εκδοχή του»! Η ελληνόφωνη Ορθοδοξία – και όχι όλη – που έχει αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, είναι - σύμφωνα με τους Ορθόδοξους σλάβους και με τον Δ. Σκλήρη - σε «πλάνη», για πολλούς και ποικίλους λόγους. Η σλαβική είναι πιο «καθαρή»! Αυτή, λοιπόν, η «σλαβική» Ορθοδοξία (δηλ. Ρωσία και Σερβία, κυρίως) «αντιστέκεται» (sic) και πάει – κατά τον Δ. Σκλήρη – χεράκι χεράκι με το σιιτικό Ισλάμ, καθώς «παρουσιάζουν τη μέγιστη διαφοροποίηση από το πνεύμα του Προτεσταντισμού και της woke κουλτούρας που θεμελιώνεται στην ηθική και τη δυνητική ισότητα»!
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα η Σκλήρεια άποψη περί «συμμαχίας» και «αντίστασης» σλαβικής Ορθοδοξίας και σιιτικού Ισλάμ, απέναντι στην Δύση πάντα! Άλλωστε η Ρωσία που διεξάγει διάλογο με το Ισλάμ, έχει δηλώσει πως είναι πιο κοντά με το Ισλάμ παρά με την χριστιανική Δύση, με την οποία, πάντως, προσπαθεί να μην κόβει τις γέφυρες (βλ. Βατικανό). 
Άραγε, σλαβική Ορθοδοξία και σιιτικό Ισλάμ, μήπως πρέπει – καλό θα ήταν να μας το έλεγε ο Δ. Σκλήρης – να αναλάβουν μια «σταυροφορία» αποκατάστασης των πάντων; 
"Επί του πιεστηρίου": 
Η Τεχεράνη ...δικαιώνει τον Διονύση Σκληρη: Ύψωσε τον Χριστό "ενάντια στο Σιωνισμό Ισραήλ και Σατανισμό Δύσης"! Σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο σήκωσαν τεράστια αφίσα με το Μυστικό Δείπνο που θεωρούν ότι λοιδόρησε η Δύση! Συνοδεύεται, μάλιστα, από στίχο του Κορανίου 4:171 «Ο Ιησούς Χριστός, ο γιος της Μαρίας, ήταν αγγελιοφόρος (απεσταλμένος. προφήτης) του Θεού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails