Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Κείμενο – φωτογραφίες - βίντεο: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος 
Το νέο βιβλίο του λογοτέχνη Βασίλη Λαδά, με τίτλο «Στην ηλικία του Αβραάμ» (εκδόσεις Anima Libri) παρουσιάστηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 το απόγευμα, σε εκδήλωση στην Αθήνα, στο βιβλιοπωλείο «Οι εκδόσεις των Συναδέλφων», στα Εξάρχεια. 
Το βιβλίο είναι ένα δοκίμιο για την απήχηση του κινηματογράφου, μέσω ενός χρονικού της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας και μιας λοξής ματιάς στο σώμα της πόλης της Πάτρας, από το 1978 ως και το 2017. Αφορμή για τη συγγραφή του στάθηκε η επέτειος των 40 χρόνων της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας (1978-2018). 
Για το βιβλίο μίλησαν στην εκδήλωση της Αθήνας: η θεατρολόγος Ασπασία Λυκουργιώτη και οι σκηνοθέτες Τώνης Λυκουρέσης και Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. 
Και οι τρεις ομιλητές ήσαν καίριοι και ουσιαστικοί, εστιάζοντας στην ρίζα και διάρκεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας, στην προοπτική του κινηματογράφου στην ψηφιακή εποχή και βέβαια στην κοφτερή, αλλά και συγκινητική γραφή του Βασίλη Λαδά. 
Στο τέλος μίλησε και ο συγγραφέας, προβαίνοντας σε ρεαλιστικές παρατηρήσεις για την πορεία της Πάτρας από τη δεκαετία του ’60 ως τις μέρες μας. Δεν παρέλειψε, φυσικά, να αναφέρει και την προσωπική του άποψη για την τύχη του κινηματογράφου στον 21ο αιώνα, «προφητεύοντας» ότι θα ζήσει αυτή η σημαντική τέχνη του 20ού αιώνα, αφού το συστατικό της είναι κυρίως οι κινούμενες εικόνες. 
Η εκδήλωση έκλεισε με παρέμβαση της συγγραφέως Ρέας Γαλανάκη, η οποία υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας. Η Ρέα Γαλανάκη εξήρε την προσφορά του Βασίλη Λαδά στην ίδρυση και λειτουργία της Λέσχης, τονίζοντας ότι η συμβολή του υπήρξε απολύτως καθοριστική στα πρώτα της βήματα. 
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο καθηγητής Ηλίας Κούβελας, εκ των ιδρυτικών μελών της Λέσχης, ο επί σειρά ετών πρόεδρός της Λάκης Φιλιππάτος, η εικαστικός Κλεοπάτρα Δίγκα, ο φιλόλογος και συγγραφέας Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η Ρόη Μαλλιώρη, επίσης από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης, η δημοσιογράφος Μαριάννα Τζιαντζή κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails