Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η ΔΙΑΛΕΞΗ "ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ" ΣΤΟ BLOD.GR


Το περιοδικό Στέπα (Επιθεώρηση Ρωσικού Πολιτισμού), το οποίο εκδίδει ο μεταφραστής και συγγραφέας Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, διοργάνωσε κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Δευτέρες της Στέπας στο πατάρι του Αρμού», για την γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την ρωσική κουλτούρα. 
Την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος και μουσικός, με θέμα: «Μάνος Χατζιδάκις και Ρώσοι συνθέτες του 20ού αιώνα». 
Ο Μάνος Χατζιδάκις που συνομιλεί με τον Σεργκέι Προκόφιεφ στο νεανικό πιανιστικό του έργο «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», ο Χατζιδάκις που διευθύνει Ίγκορ Στραβίνσκυ είτε με την Μικρή Ορχήστρα Αθηνών είτε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, ο Χατζιδάκις που …κλέβει ένα θαυμάσιο μοτίβο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για να φτιάξει ένα δικό του τραγούδι, ολότελα ελληνικό, ο Χατζιδάκις που προτείνει τους αγαπημένους του Ρώσους συνθέτες στις ραδιοφωνικές εκπομπές του.  Στην διάλεξη καταδεικνύεται αυτή η στενή σχέση του Μ. Χατζιδάκι με την ρωσική μουσική πρωτοπορία του 20ού αιώνα, μέσα από κείμενα – ντοκουμέντα και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.
Την ομιλία κάλυψε και προβάλλει ο ιστότοπος blod.gr (ακρωνύμιο των λέξεων Bodossaki Lectures on Demand) που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη. 
Μπορείτε να την δείτε εδώ
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε την διάλεξη όπως ανέβηκε στο κανάλι μας στο youtube. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails