Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017

LIFO ΚΑΙ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ "ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ"


Ο Άρης Δημοκίδης για μια ακόμα φορά δημοσίευσε στα ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ του στο LIFO.GR ένα – μάλλον …τολμηρό – κείμενό μου, που αφορά στον βίο δύο συνασκητών, των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίου, που ήταν ανδρόγυνο! 
Ο Άρης Δημοκίδης, μάλιστα, δημοσιεύει το κείμενό μου με την ένδειξη: "Μία έρευνα-συνεισφορά του θεολόγου Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου."
Να ‘ναι καλά, αλλά το μόνο που έκανα ήταν να φέρω στην επιφάνεια τον εν λόγω παράδοξο βίο, θέτοντας απλώς κάποια ερωτήματα προς προβληματισμόν, με δεδομένο το γεγονός ότι ανάλογοι βίοι αγίων δεν προβάλλονται από την Εκκλησία (εδώ εννοώ κληρικούς και θεολόγους) του καιρού μας, για πολλούς και ποικίλους λόγους. 
Πάνω στην ώρα, φίλος της Ιδιωτικής Οδού με πληροφόρησε για μια ανάρτηση στο fb του κληρικού της Μητροπόλεως Πατρών Σωτήριου Μανωλόπουλου, ο οποίος γράφει: «Ανόητοι συνειρμοί, από "θεολόγους....", περί του φύλου σε ... ιδιωτικά μονοπάτια!!!!». 


Το σχόλιο του παλαιού γνώριμου κληρικού παραπέμπει μάλλον στο δικό μου κείμενο. Δεν θέλω όμως να το πιστέψω. Πρώτον διότι δεν θυμάμαι ποτέ ο συγκεκριμένος κληρικός να είχε θεολογικές ανησυχίες και δεύτερον διότι αν εννοούσε εμένα θα το έγραφε ευθέως, έχοντας, πιστεύω, εγκολπωθεί – ως ιερεύς - το Ευαγγελικόν: «ἔστω δὲ ὁ λόγος ὑμῶν ναὶ ναί, οὒ οὔ• τὸ δὲ περισσὸν τούτων ἐκ τοῦ πονηροῦ ἐστιν.» 
Εάν, παρ’ ελπίδα, ο κληρικός Σωτήριος Μανωλόπουλος εννοεί την ελαχιστότητά μου, θαυμάσια! Τον καλώ σε ένα δημόσιο διάλογο επί του θέματος, ώστε να μας φωτίσει με την θεολογική του σοφία. Γιατί πολύ θα ήθελα να ωφεληθώ από τον λόγο του, ως θεολόγος εντός εισαγωγικών… 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails