Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΥΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων στην διάσκεψη των Αθηνών 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 24», ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, διετύπωσε την άποψη ότι ο νόμος περί αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών που εγκρίθηκε από το Ελληνικό κοινοβούλιο είναι «έγκλημα ενώπιον Θεού και ανθρώπων» και θα δούμε πολλές διαμαρτυρίες πιστών. 
Οι ενέργειες του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έρχονται σε αντίθεση με τη γνώμη της πλειοψηφίας των Ελλήνων και με τις αρχές της θρησκευτικής παράδοσης που χαρακτηρίζει επί αιώνες τον Ελληνικό λαό. 
«Ο κ. Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι είναι Πρωθυπουργός ενός Ορθόδοξου κράτους, δεν κρύβει τις αθεϊστικές του πεποιθήσεις και το ότι για αυτόν η θρησκεία δεν σημαίνει απολύτως τίποτα», δήλωσε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ. 
Αυτή την στάση της Ρωσικής Εκκλησίας εξέλαβαν κάποιοι ως δυσαρέσκεια και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό. 
Όμως, λίγες μέρες μετά ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων κατέφθασε στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών. Ο μητροπολίτης Ιλαρίων συμμετείχε στην Β’ Διεθνή Διάσκεψη, που ήταν αφιερωμένη στην κατάσταση των χριστιανών και λοιπών θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είχε ως γενικό θέμα τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». 
Την πρώτη μέρα των εργασιών της Διασκέψεως, ο Ρώσος ιεράρχης μίλησε προς τους συνέδρους, τονίζοντας με έμφαση: «Αξίζουν πολλά εύσημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για την πρόθεσή του να συνεχίσει να προάγει αυτό το αντιπροσωπευτικό φόρουμ, με το οποίο δίδεται η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις λύσεις για την ανθρωπιστική κρίση, η οποία έχει εδραιωθεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα λίγα κράτη του κόσμου, το οποίο σε τόσο υψηλό επίπεδο συντελεί στη διαφύλαξη της πλούσιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μέση Ανατολή.» 
Ο υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσικής Εκκλησίας – ο οποίος ήταν και στην Α’ Διάσκεψη των Αθηνών το 2015 – δεν ήταν φειδωλός σε επαίνους προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά και για τον ρόλο της στην διαφύλαξη της πλούσιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, στο τέλος της ομιλίας του είπε: «θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος θα συνεχίσει την καλή παράδοση διεξαγωγής παρομοίων συναντήσεων. Είναι ανεκτίμητη η σπουδαιότητα αυτών των εκδηλώσεων για τη σταθερή μαρτυρία της ανάγκης εγκαθιδρύσεως της ειρήνης στην αρχαία γη της Μέσης Ανατολής.» 
Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ μέσα σε λίγες μέρες μας αποκάλυψε δύο πρόσωπα της Ελληνικής Κυβέρνησης: Το αθεϊστικό – καταγγέλλοντας ως άθεο τον Αλέξη Τσίπρα – και το απολύτως θρησκευτικό, αφού η Κυβέρνηση Τσίπρα συγκάλεσε την Διάσκεψη για την Μέση Ανατολή, προσκαλώντας πολλούς Ορθοδόξους Προκαθημένους και ιεράρχες, με έκδηλη την αγωνία για το μέλλον των χριστιανών της Μ. Ανατολής. 
Βέβαια, αυτή τη στάση του Ρώσου ιεράρχη την συναντούμε και στους έλληνες μητροπολίτες. Κραυγάζουν εναντίον της Κυβέρνησης, λένε έμμεσα ή και άμεσα ότι δεν έχουν θέση στην Εκκλησία αυτοί που ψηφίζουν τέτοια νομοσχέδια, αλλά τελικά κανείς δεν τολμάει να απαγορεύσει την είσοδο στον ναό κάποιου πολιτικού. 
Αυτό συμβαίνει διότι όσοι μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας ωρύονται εναντίον της «άθεης» Κυβέρνησης, φαίνεται πως το κάνουν επιδερμικά, για να ικανοποιήσουν λεκτικά το ακροατήριό τους. Συνήθως ούτε πιστεύουν αυτά που λένε ούτε μπορούν και να εφαρμόσουν κάποια …επώδυνα μέτρα. 
Ιστολόγιο Κατάνυξις

Το θέμα είναι ότι κάποιοι πιστοί έχουν καταλάβει αυτό το «παιχνίδι» και …υποπτεύονται πια τους μητροπολίτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πιστού από την Πάτρα, ο οποίος απηύθυνε επιστολή - που δημοσίευσε και στο διαδίκτυο – προς τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, διαμαρτυρόμενος έντονα για την παρουσία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας κατά τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου του Αχαιού Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Σπαρτινού και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη. 
«Όπως γνωρίζετε», γράφει ο πιστός προς τον μητροπολίτη Πατρών «οι εν λόγω κύριοι μαζί με τους υπολοίπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν τους νόμους για το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων καθώς και για την αλλαγή φύλου. Από την στιγμή λοιπόν που βλασφημούν με τέτοιο τρόπο την πίστη μας, δε δικαιούνται να βρίσκονται εντός των ιερών ναών. Σαν επίσκοπος έπρεπε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Εύχομαι ειλικρινά να ήταν αποτέλεσμα κάποιας αβλεψίας και όχι να έγινε εσκεμμένα, λόγω δειλίας ή κάποιων κακώς νοούμενων συμφερόντων. Πιστεύω να γνωρίζετε ότι οι λόγοι υπέρ των ηρώων της πατρίδος τους οποίους συχνά - πυκνά εκφωνείτε, οφείλουν να έχουν και ένα αντίκρισμα στις πράξεις μας.» 
Τόσο, λοιπόν, οι σκληροί λόγοι του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και μητροπολιτών της Ελλαδικής Εκκλησίας, όπως π.χ. του Πατρών Χρυσοστόμου, φαίνεται πως είναι απλώς πομφόλυγες. Ή αλλιώς, επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά δυστυχώς έτσι είναι …μόνο λόγια, αρκεί που το είπαμε τα έργα κοστίζουν!

Related Posts with Thumbnails