Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΓΛΩΣΣΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ


Μια ουσιαστική και ξεχωριστή βραδιά απολαύσαμε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 το βράδυ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου παρουσιάστηκε με τρόπο λιτό και πρωτότυπο η έκδοση «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. 
Η συγκεκριμένη έκδοση (Ίκαρος) αποτελεί μια ιδιαίτερη ανθολογία, ποιητικού και πεζού λόγου του ποιητή σε πέντε γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά), όπου ο λυρισμός, η τόλμη και η εκφραστική δύναμη της γραφής τού Ελύτη συνδυάζονται με το χρώμα των εικαστικών του έργων και τις πρωτότυπες μελοποιήσεις ποιημάτων του από τον Γιώργο Κουρουπό. 
Σίγουρα η πεντάγλωσση ανθολογία Ελύτη αποτελεί ένα εκδοτικό γεγονός! 
Οι μεταφραστές που εργάστηκαν συστηματικά είναι οι David Connolly (Βρετανία), Paola Maria Minucci (Ιταλία), Beatrice Stelio Connolly (Γαλλία) και Νίνα Αγγελίδη (Ισπανία), οι οποίοι θα παραβρίσκονται και θα διαβάσουν ποιήματα. 
Για την έκδοση μίλησε θαυμάσια ο David Connolly και μίλησαν, επίσης, η ποιήτρια και επιμελήτρια της έκδοσης Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η διευθύντρια των εκδόσεων Ίκαρος, Κατερίνα Καρύδη. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν και οι μεταφραστές. 
Μελοποιημένα ποιήματα του Ελύτη από τον Γιώργο Κουρουπό, που περιλαμβάνονται στην έκδοση, ερμήνευσαν ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης και η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails