Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017

"Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗΣ" ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


Π.Α. Ανδριόπουλος 
«Η Εποχή της Μελισσάνθης» του Μάνου Χατζιδάκι από την Λυρική Σκηνή (Σάββατο 4/11/2017) ήταν αναμφισβήτητα μία μουσική και πνευματική εμπειρία. 
Το ανέβασμα του έργου αποτελεί γεγονός, γιατί το συγκεκριμένο έργο του Μ. Χατζιδάκι απαιτεί μια ολόκληρη παραγωγή, αφού προϋποθέτει μουσικό σύνολο, μικτή χορωδία, παιδική χορωδία, μπάντα και σολίστ. Τρεις φωνές και το μπουζούκι να δεσπόζει ως σολιστικό όργανο. 
Ακούγοντάς το και βλέποντάς το «ζωντανά» το έργο, αντιλαμβάνεσαι την μεγαλοφυία του Χατζιδάκι. Την σπάνια μουσική του ιδιοσυγκρασία, την βαθειά ποιητική του ευαισθησία, την μετουσίωση της προσωπικής εμπειρίας σε έργο εθνικού περιεχομένου. Τι τόλμη να χρησιμοποιεί το μπουζούκι ως σολιστικό όργανο σε ένα έργο σύγχρονης μουσικής, που περιέχει εν σπέρματι όλα τα μουσικά ρεύματα (παραδοσιακό, τονικό – μελωδικό, χρήση διάφωνων διαστημάτων, λαϊκό, πολυφωνικό κ.α.). Κι όλα αυτά χτισμένα με μια σοφή αρχιτεκτονική! 
Την «Μελισσάνθη» πρέπει να την ακούς και να την βλέπεις. Γιατί έτσι μπορείς να την νιώσεις καλύτερα. 


Ο Λουκάς Καρυτινός στο πόντιουμ μας παρέσυρε με το πάθος του. Η Δώρα Μπάκα ερμήνευσε ιδανικά! Με δεδομένο ότι είχε να αναμετρηθεί με την μυθική Μαρία Φαραντούρη, που έκανε και την ηχογράφηση που έχουμε στ’ αυτιά μας, έδωσε αληθινό ρεσιτάλ! Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού μας πήρε από το χέρι για μια παρέλαση με χατζιδακικά εμβατήρια, γνησίως εθνικά και απολύτως μουσικά. Η παιδική χορωδία της Λυρικής νομίζω κατάφερε έναν μικρό άθλο, γιατί τα συγκεκριμένα κομμάτια του Χατζιδάκι είναι αρκούντως απαιτητικά. Και οι υπόλοιποι συντελεστές υπηρέτησαν με αισθαντικότητα την αλήθεια του έργου. 
Το σκηνικό – εικαστική εγκατάσταση του Γιάννη Κουνέλλη (Sipario - Uscite) δημιουργήθηκε το 1981, λίγους μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση της Εποχής της Μελισσάνθης, και συνδέει τον θεατή με την εύθραυστη μνήμη της "γυάλινης γυναίκας", εν προκειμένω τη μορφή της Μελισσάνθης. Ήταν απολύτως επιτυχής η επιλογή και σύνδεση. 
Ελπίζω να απολαύσουμε και τις άλλες εκδηλώσεις του Κύκλου Χατζιδάκι που διοργανώνει η Λυρική και μάλιστα σε βάθος τριετίας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails