Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ο ...ΚΑΣΤΑΝΙΣΙΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΛΑΘΟΣ" ΤΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία θεωρεί «λανθασμένη» την έκθεση του κάστανου (του αγίου Παϊσίου) προς προσκύνηση από τους πιστούς, από τον κληρικό Κωνσταντίνο Καντάνη του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. 
Ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος παραδέχθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι εν αγνοία του εκτέθηκαν προς προσκύνηση τα γυαλιά του αγίου Παϊσίου σε ενορία της επαρχίας του. 
Αυτά είναι δύο μόνο πρόσφατα παραδείγματα «λαθών», που φυσικά έμειναν ατιμώρητα, χωρίς έστω μία συγγνώμη συμβολικού χαρακτήρα. 
Αυτά τα «λάθη» δεν είναι απλά. Συνιστούν νόθευση και παραχάραξη του ορθόδοξου φρονήματος και εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Εκκλησία στην κοινωνία. 
Βγήκαν κάποιοι «φιλοσοφούντες» και είπαν ότι το κάστανο ήταν η αφορμή για να εκφραστεί πάλι ένα αντιεκκλησιαστικό μένος των «Διαφωτιστών». 
Οι «αντιεκκλησιαστικοί» υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, «διαφωτιστές» ή μη. 
Το θέμα είναι πόσο η Εκκλησία δια των εκπροσώπων της δίνει αφορμή για να χλευαστεί η πίστη ή να γίνει αντικείμενο σάτιρας. Με όλα αυτά τα καμώματα «ευλαβείας» η Εκκλησία μοιάζει να εξαντλείται σε μια απλοϊκή και ρηχή θρησκευτικότητα, που απευθύνεται σε αφιονισμένους. Ο αληθινός κόσμος (όχι ο «ο πιστός λαός»), δεν ψηλαφίζει σ’ αυτές τις εκφάνσεις καμία πνευματικότητα και – το χειρότερο – καμία σοβαρότητα. 
Το «κάστανο» είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να σβήσει στη λήθη… 
Ο κληρικός Κωνσταντίνος Καντάνης θα πρέπει να πληρώσει το λάθος του με κάποιο τρόπο. Γιατί πρόκειται για μια «έκθεση καστάνου» που είχε παρελθόν (κατηχητικά, συνάξεις – όπως ο ίδιος ομολόγησε), έχει παρόν και θα έχει και μέλλον αν δεν αναχαιτιστεί. Ο συγκεκριμένος κληρικός θα πρέπει να αναλογιστεί πως με την πράξη του αυτή έγινε η αιτία του διασυρμού του αγίου Παϊσίου και της Εκκλησίας γενικότερα, ενδίδοντας σε έναν πρωτοφανή λαϊκισμό. 
Οι υπόλοιποι μπορεί να θεωρήσουν αμελητέα την υπόθεση «κάστανο». Εμείς όμως, όχι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails