Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ


Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια εκοιμήθη ο μέγιστος Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας.
Στη μνήμη του ο Άρχων Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε. και συνεργάτης του αοιδίμου Πατριάρχου Αριστείδης Πανώτης δημοσίευσε στην Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων amen δύο σημαντικά άρθρα με άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της ζωής του και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.
Το πρώτο κείμενο αφορά στην δράση του Αρχιδιακόνου Αθηναγόρα Σπύρου (1910-1917) στην Μητρόπολη Πελαγωνείας, της οποίας η έδρα βρισκόταν  στο Μοναστήρι, τα σημερινά Βιτώλια των Σκοπίων, που ήταν τότε και η πρωτεύουσα του τουρκικού νομού Καβαδάρ, όπου κατοικούσαν περί τις 60.000 Ελληνορθόδοξοι! 
Ο καθηγητής Αριστείδης Πανώτης αποδεικνύει την θαυμαστή δράση του Αθηναγόρα στο Μοναστήρι και εν κατακλείδι σημειώνει:
"Αυτά τα γράφω με την ελπίδα οι σημερινοί αρχιερείς  των επαρχιών της Βορείου Ελλάδος να μάθουν να ευγνωμονούν τους κοπιάσαντες προκατόχους τους  αρχιερείς και κληρικούς του Φαναρίου που διέσωσαν τον Λαό του Θεού στις Πατριαρχικές  Μητροπόλεις τους, αυτούς που λειτούργησαν μέσα σε μύριους κινδύνους τα θυσιαστήρια  των εκκλησιών τους και δίδαξαν τα ελληνικά γράμματα στα σχολεία τους. Σελίδες της Ιστορίας της Μητροπόλεως Πελαγωνείας έχουν γραφεί στη μνήμη κάθε Μητροπόλεως των Νέων Χωρών και αυτές δεν ξεχνιούνται όσο και αν προέκυψαν σ΄ αυτές αγνώμονες κληρικοί στα νεότερα χρόνια".
Το άλλο κείμενο του Αρ. Πανώτη αφορά στην πρόνοια του μακαριστού Αθηναγόρα για την ομαλή διαδοχή του. Τότε το βαθύ κράτος της Τουρκίας οργίαζε και αν δεν παρενέβαινε το Βατικανό, ύστερα από παράκληση του Πατριάρχη, λίγο πριν πεθάνει, τα πράγματα ίσως θα είχαν εξελιχθεί επί τα χείρω...
Ο καθηγητής Πανώτης αφού εξιστορεί τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες των τελευταίων ημερών και κινήσεων του Πατριάρχη Αθηναγόρα, επισημαίνει:
"Αυτά γράφονται μετά Τεσσαρακονταετία από ένα των εωρακότων σαν απάντηση σε όσους ροκανίζουν τον στυλοβάτη ιερό Θεσμό της Εκκλησίας μας με διάφορες φαντασιώσεις για να προσβάλλουν πρόσωπα που έγραψαν Ιστορία και να διαστρέψουν εκκλησιαστικά γεγονότα στα ιοβόλα ιστολόγιά τους και στις φλύαρες φυλλάδες τους. Με αυτές τις αμαρτωλές παρεμβάσεις θέλουν να τρομοκρατούν αδύνατους επαΐοντες και να κερδίσουν οπαδούς με κατηγορίες που συνεχώς διαψεύδονται.
Επί 50 χρόνια κανείς ορθόδοξος κληρικός ή λαϊκός δεν μεταστράφηκε σε αλλότρια πιστεύματα, πλην εκείνων που αποτειχίζονται σε παρασυναγωγές «για να σωθούν» και μερικών άλλων που παραμένουν ακατήχητοι με ευθύνες των ποιμαινόντων και αγρεύονται από κάθε παραθρησκευτική προπαγάνδα.
Δυστυχώς, υπάρχουν εν Ελλάδι μερικοί εκκλησιαστικοί, που «ίνα μη μιανθώσιν» εκ της διαχρονικής φροντίδος του Φαναρίου για την ενότητα της Εκκλησίας, απλά «ρέγχουν», όπως άλλοτε ο προφήτης Ιωνάς υπό την σκιά της «κολοκύνθης», τουτέστιν του κράτους (που και αυτή τώρα αρχίζει να ξηραίνεται) ενώ αδυνατούν να εννοήσουν την πνοή του Παρακλήτου!"

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σχετικό άρθρο του Άρχοντος Πανώτη εδημοσιεύθη στην "Εκκλησιαστική Αλήθεια" τον Οκτώβριο του 1991 με αφορμή την κοίμηση του διαδόχου του, στον Θρόνο του Απ.Ανδρέου, αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου, αμέσου προκατόχου του νυν ευκλεώς Πατριαρχούντος Βαρθολομαίου.
Στο άρθρο αυτό ο κ.Πανώτης αναφέρεται στο Πάσχα του 1972 στο Φανάρι με τον Μεγάλο Αθηναγόρα συμπροσευχόμενο ως απλό καλόγηρο στην Αναστάσιμη Λειτουργία που για λόγους Τουρκίας... εγένετο την πρωία της Κυριακής του Πάσχα και όχι από μεσονυκτίου.., στους νέους Ηπειρώτες που με τις φορεσιές τους κράτησαν την τάξη στον Πατριαρχικό Ναό την Μ/Εβδομάδα/1972 και στο Ηπειρώτικο τραγούδι του "Ρόβα" που τους τραγούδησε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας στο γραφείο Του το Μ.Σάββατο. Αλλά και στον Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνα που, ως προεξάρχων των Αρχιερέων, έσπευσε να μεταδώσει το Άγιο Φώς στον Πατριάρχη.
Αναφέρεται ακόμα στη τελευταία Θ.Κοινωνία στη Χάλκη τον Ιούνιο 1972 με λειτουργό έναν νεαρό Αρχιμανδρίτη...τον νυν Οικ.Πατριάρχη, στην κάθοδο του Αθηναγόρα προς το πλοίο για το νοσοκομείο και τους Τούρκους κατοίκους της Χάλκης να μιλούν για τον "Αζίζ μπαμπά" που ασθένησε.
Αν δεν απατώμαι δε, στο ίδιο άρθρο ο κ.Πανώτης αναφέρεται και στα της εκλογής του διαδόχου του Αθηναγόρου, αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου. Είη αιωνία και άληστος η μνήμη Των.

Ανώνυμος είπε...

ο αθηναγορας επεξε κορονα γραμμα το κεφαλι του ο χρυσοστομος σμυρνης το εχασε κιολας αλλα ο τρικαμηνας τους θεωρει σαν τους φιλισταιους της βιβλου . για τον χρυσοστομο σμυρνης δεν ξερω αν αγιασε δεν με τηλεφωνησε ο θεος αλλα μαρτυρας ειναι . τον τιτλο του τον απενειμαν οι τουρκοι . κανεις τρικαμηνας δεν μπορει να τον παρει πισω . θανασης μπιλιας.

Ανώνυμος είπε...

Από το amen.gr: Ο Αθηναγόρας μεταβαίνει στην Αθήνα και υπηρετεί πιστά τον Μητροπολίτη Αθηνών Μελέτιο. Κατά την διακονία του είχε την χαρά να δεί απο κοντά και να δεχτεί την ευλογία του Αγίου του αιώνος μας Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως, ο οποίος του χάρισε μάλιστα και μία φωτογραφία με την αφιέρωση: "Στον άνθρωπο, ο οποίος είναι προορισμένος να γράψει ιστορία. Ο Πενταπόλεως Νεκτάριος" (Σοφοκλέους Δημητρακοπούλου "Ο άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως. Η πρώτη αγία μορφή των καιρών μας" Σελ.281-282.

ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΦΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ...!!!!

Λέων είπε...

7:11, μου θυμίζετε το του Ηρωδότου: "τῶν δὲ μαντηίων ἀμφοτέρων ἐς τὠυτὸ αἱ γνῶμαι συνέδραμον, προλέγουσαι Κροίσῳ, ἢν στρατεύηται ἐπὶ Πέρσας, μεγάλην ἀρχὴν μιν καταλύσειν" (1.53). Έγραψε ιστορία ο Αθηναγόρας κατά τα προφητικά λόγια του αγίου. Αλλ' ήταν σωστή;

Λέων είπε...

ορθ.: Ηροδότου

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ορθή η ερώτηση του Λέοντος.

Related Posts with Thumbnails