Τρίτη 4 Μαΐου 2010

"Η παραδοσιακή μουσική στην Τουρκία διδάσκεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο από το 1917"



Στο περιοδικό Δίφωνο που κυκλοφορεί διαβάζω μια συνέντευξη της Τουρκάλας τραγουδίστριας Ντιλέκ Κοτς, η οποία έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα πιά. Εγκατεστημένη στην Θεσσαλονίκη από το 1999, παντρεμένη με Έλληνα, έγινε ευρύτερα γνωστή το 2003 από τη συμμετοχή της στο σάουντρακ της Πολίτικης Κουζίνας, της ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη, σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα, που έσπασε ταμεία!

Στη συνέντευξή της, λοιπόν, η Ντιλέτ Κοτς λέει μεταξύ άλλων και τα εξής αποκαλυπτικά για την τουρκική πολιτική στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής:
"Η παραδοσιακή μουσική στην Τουρκία διδάσκεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο από το 1917. Το κράτος δίνει μεγάλη σημασία στο θέμα της μουσικής και την προβάλλει συνέχεια. Σκεφθείτε ότι υπάρχει κρατικό τηλεοπτικό κανάλι που παρουσιάζει αποκλειστικά μουσικές εκπομπές και το οποίο συντηρεί δεκάδες μουσικούς και τραγουδιστές ως δημόσιους υπαλλήλους. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά κρατικά ραδιόφωνα, αλλά και με κρατικές ή δημοτικές ορχήστρες,διασκορπισμένες σε διάφορες πόλεις. Η Τουρκία, από πολύ νωρίς, αναγνώρισε την αξία τής παραδοσιακής μουσικής και επένδυσε σε αυτή".
Ουδέν σχόλιον...

Η φωτό της Ιδιωτικής Οδού από τα Πρέσπεια 2009:
Η Ντιλέκ Κοτς με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και μέλη της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails