Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ


Σε μια εποχή απόλυτης εσωστρέφειας, που κυριαρχείται από τους όρους της οικονομικής υποχώρησης των Ελλήνων, ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Χρυσόστομος Σταμούλης, έρχεται με μια εισήγηση του για τον μεγάλο ανατρεπτικό Γιάννη Τσαρούχη, με τίτλο: «Ο Γιάννης Τσαρούχης ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και κάποιες σκέψεις για την ελληνικότητα», να καταδείξει πως ο οικονομικός πληθωρισμός είναι κυρίως και πρωτίστως αποτέλεσμα της πνευματικής υποχώρησης ενός τρόπου. Μια υποχώρηση που γεννά την καθολική υποτέλεια στις δυνάμεις της εξουσιαστικότητας και του κέρδους και αποδεικνύει την ανάγκη επανεύρεσης του χαμένου κέντρου της ζωής.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους, στη Νάουσα, σήμερα Σάββατο 8 Μαΐου 2010, στις 7.30 το απόγευμα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μικρό αφιέρωμα στα τραγούδια του Χρυσόστομου Σταμούλη, που θα ερμηνεύσει με το λαούτο του και τη φωνή του ο νέος τραγουδοποιός Γιώργος Καλογήρου.
Ο Χρυσόστομος Σταμούλης σπούδασε θεολογία στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ Αγγλίας. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και διδάσκει τα μαθήματα της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας και της Φιλόκαλης Αισθητικής της Ορθοδοξίας. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων και άρθρων. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί επίσης στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά και ρωσικά. Έκανε μουσικές σπουδές στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 1991 διευθύνει τη Χορωδία και την ορχήστρα Νέων Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες, διευθυντές ορχηστρών και τραγουδιστές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συνθέτει, γράφει στίχους και μουσική, Soundtrack για ντοκιμαντέρ και μελοποιεί ποίηση μεγάλων ποιητών.
Ο Γιώργος Καλογήρου είναι απόφοιτος της θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών στο λαούτο, δημοτικό τραγούδι, θεωρία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής και στη βυζαντινή μουσική (πτυχίο, δίπλωμα) στη σχολή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής «Eν χορδαίς» στη Θεσσαλονίκη. Παρακολουθεί επίσης μαθήματα κρητικού λαούτου με τον Γιώργη Ξυλούρη. Έγραψε μουσική για θεατρικές παραστάσεις. Με τον Παναγιώτη Θωμά, φτιάξανε το μουσικό σχήμα «Ενδοχώρα» το οποίο παρουσιάστηκε στην Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία. Συμμετέχει ως ερμηνευτής στις δισκογραφικές δουλειές του Χρυσόστομου Σταμούλη για τα ντοκιμαντέρ «Και τα μάτια τους στάζουν Καππαδοκία» και «Πρέσπες. Ο τόπος της εύλαλης σιωπής» σε σκηνοθεσία και παραγωγή Γιάννη Παπακαρμέζη. Κυκλοφόρησε δύο δισκογραφικές δουλειές.
Η εκδήλωση διοργανώνεται απο τα Εικαστικά Εργαστήρια της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο. Νάουσας (Καλλ. Διευθ. Νικόλας Μπλιάτκας).

Mια εκδήλωση στην οποία πολύ θα ήθελα να ήμουν, αγαπητοί συνοδίτες. Προφανώς ο καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης δανείστηκε τον συγκεκριμένο τίτλο για την αποψινή εισήγησή του, από το μικρό ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Άγρα (εκδ. 2000), το οποίο περιλαμβάνει πέντε κείμενα του μεγάλου ζωγράφου. Στα εξομολογητικά αυτά κείμενα ο Γιάννης Τσαρούχης δίνει σαφείς πληροφορίες για την πορεία του στις καλλιτεχνικές του επιλογές, για τους ζωγράφους και τα ρεύματα που τον επηρέασαν ή τον οδήγησαν στο δικό του ξεχωριστό δρόμο ανάμεσα Ανατολή και Δύση. Τα πέντε κείμενα είναι
- "Απολογία" (α΄ δημοσίευση στο περ. Ζυγός, τ. 4, 1973 και β΄ στον τόμο Αγαθόν το εξομολογείσθαι, εκδ. Καστανιώτης, 1986)
- Πρόλογος στον κατάλογο της Θεσσαλονίκης (α΄ δημοσίευση στην έκδοση του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης με την ευκαιρία της αναδρομικής του έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, 1981 και β΄ στον τόμο
Αγαθόν το εξομολογείσθαι, εκδ. Καστανιώτης, 1986)
- Όσα δεν λέγονται με τα έργα (α΄ δημοσίευση στην έκδοση του καταλόγου του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης με την ευκαιρία της αναδρομικής του έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, 1981 και β΄ στον τόμο Αγαθόν το εξομολογείσθαι, εκδ. Καστανιώτης, 1986. Περιλήφθηκε επίσης στον κατάλογο της έκθεσης Παρθένης, Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γ. Τσαρούχης, Γ. Μόραλης που έγινε στη Λευκωσία, Οκτ.-Νοέμ. 1995 και, στα γαλλικά, στον κατάλογο της έκθεσης Tsarouchis - Peintures et gouaches, Galerie Claude Bernard, Παρίσι, Μάιος 1997)
- Η ιστορία μιας κατσαρίδας (α΄ δημοσίευση στο περ. Λέξη, τ. 51, 1986 και β΄ στον τόμο Αγαθόν το εξομολογείσθαι, εκδ. Καστανιώτης, 1986)
- Νυν και αεί ή ποτέ πια (α΄ δημοσίευση στο περ. Ζυγός, τ. 4, 1973 και β΄ στον τόμο Αγαθόν το εξομολογείσθαι, εκδ. Καστανιώτης, 1986).


Πίνακας: Εικονογράφηση για το ποίημα του Καβάφη "Ωραία λουλούδια και άσπρα που ταίριαζαν πολύ" 1964 Gouache σε χαρτί, 26 x 38,7 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails