Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

RONI BOU SABA: Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΟΣ


Σταγόνας Ωκεανός

Ένα ιστολόγιο, οδηγός προς ναυτιλλομένους της ποίησης και της αληθινής σκέψης. Ήταν ζήτημα χρόνου ο εκ Λιβάνου Αντιοχειανός Ορθόδοξος αδελφός και φίλος Roni Bou Saba να ανοιχτεί στα πέλαγα και τους ωκεανούς της μπλογκόσφαιρας.
Πτυχιούχος της Αραβικής φιλολογίας, της θεολογίας, οσονούπω και της Ελληνικής φιλολογίας, δόκιμος μεταφραστής, ελληνομαθέστατος φυσικά, με γνώσεις των λεπτών αποχρώσεων της γλώσσας μας, νεοελληνιστής, ήτοι πρεσβευτής του νεοελληνικού μας πολιτισμού στον αραβικό κόσμο, ικανότατος ψάλτης και άλλα πολλά και καλά ακόμη. Άρα, θα έπρεπε να εκφραστεί. Τόσος πλούτος...

Επέλεξε για αρχή την μετάφραση ενός ποιήματος του αγαπητού μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια. Χαίρομαι πολύ διότι η γνωριμία μας και η αληθινή σχέση μας με τον Π.Κ. αποβαίνει πολλαπλώς δημιουργική. Τα ειλικρινή αισθήματα μετατρέπονται σε ποίηση, μουσική, μετάφραση, διάδοση της ποίησης στους εγγύς και τους μακράν.
Από την άλλη μεριά ο Roni γράφει και για την σχέση Εκκλησίας και Κράτους στην Αντιόχεια διαφωτίζοντάς μας σ' ένα θέμα που κι εμάς απασχολεί και καλό θα ήταν να βλέπουμε ...πέρα από τη μύτη μας.
Εύχομαι στον Roni καλοτάξιδος ιστολόγος! Η σταγόνα του αρκεί για να σχηματίσει ωκεανό! Περιμένουμε πάντα τις δικές του αγγελίες τοις ναυτιλλομένοις.

Εικόνα: φανταστική απεικόνιση πλοίου στον Ινδικό Ωκεανό. Αραβικό χειρόγραφο (Εθνική Πινακοθήκη Παρισιού).


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προσπάθησα να το αποστείλω εις το «Φως Φαναρίου» εις το άρθρο του κ. Τσούβαλη αλλά δεν τα κατάφερα.

Διάβασα μετά προσοχής το άρθρο του εντιμολογιοτάτου Άρχοντος Οστιαρίου της Αγίας και μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και θεολόγου κ. Χρήστου Τσούβαλη. Τον ευχαριστώ για την ιστορική αναδρομή. Μεταξύ όμως των άλλων γράφει: «ο πατριάρχης Αθηναγόρας, …. αύξησε υπερβολικά τις απονομές των οφφικίων.» και παρακάτω προσθέτει «Επί κεφαλής των οφφικιάλων, ήταν και είναι ο Άρχων Μέγας Λογοθέτης». Αυτό το «υπερβολικά» φρονώ πως δεν είναι ότι καλύτερο. Έχω την τιμή να συγκαταλέγομαι και εγώ μεταξύ των «Αρχόντων» δυστυχώς διαπίστωσα ότι ουδεμία ενεργοποίησή μου υπήρξε ώστε να γίνω «συμπαραστάτης στο έργο και την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως». Αγαπητέ μου κ. Τσούβαλη όσες φορές μετείχα σε εκδηλώσεις της «Αδελφότητας των οφφικιάλων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, «Παναγία η Παμμακάριστος» δεν διέκρινα ποτέ εις την Αθήνα τον «προσθέτει «Επί κεφαλής των οφφικιάλων». Θα μπορούσα να προσθέσω γενικά κριτική για τον Θεσμό αυτό. Όμως σεβόμενος το Οικουμενικό Πατριαρχείο σιωπώ. Εν κατακλείδι όμως αναφέρω πως έχω διαπιστώσει ότι εκτός από ένα παράσημο στην συλλογή μου τίποτα άλλο δεν μου πρόσφερε. Και το χειρότερο η μετριότητά μου ουδέν σπουδαίο πρόσφερε όπως επιθυμούσε στην Μεγάλη Εκκλησία. Τέλος σας εύχομαι να υγιαίνετε και να χαρείτε την τιμή του τίτλου.
Με αγάπη. Ν. Β.

Related Posts with Thumbnails