Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2009

ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ


φωτό: Νίκος Διονυσόπουλος

Οι «λευκές νύχτες» είναι ορατές σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 60° και 66°, δηλαδή στα εξωτερικά όρια των αρκτικών κύκλων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ήλιος δύει μεν, αλλά βρίσκεται ελάχιστα κάτω από τον ορίζοντα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη φωτός στον ουρανό, ώστε πολλές δραστηριότητες να είναι εφικτές χωρίς επιπλέον φωτισμό.

Οι γνωστότερες λευκές νύχτες είναι αυτές της Αγίας Πετρούπολης. Είναι ορατές για ένα ολόκληρο μήνα, από 11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου.


Προχθές, ώρα μία της νυκτός, πλήθος λαού είχε κατακλύσει τα σημεία του ποταμού Νέβα που έχουν γέφυρες. Το φως ιλαρό και σε καμία περίπτωση σκοτεινό. Οι γέφυρες ανοίγουν, και για κάμποση ώρα περνάνε πλοία που δεν μπορούν την υπόλοιπη μέρα.

Ένα υπερθέαμα! Το απολαμβάνουν όλοι. Μικροί και μεγάλοι. Η πόλη σφύζει από ζωή. Και η θάλασσα επίσης. Και ο ουρανός κλίνει κορυφήν...
Η εμπειρία είναι για όλους μας μοναδική. Καθώς και τα ιστορικά κτίρια κοντά στον ποταμό Νέβα είναι ολόφωτα, η Αγία Πετρούπολη λούζεται στο φως!


Λευκές νύχτες! Ο ονειροπόλος ήρωας του μεγάλου Ντοστογιέφσκυ ζει! Αν και το έργο γράφτηκε το 1847, ο Ντοστογιέφσκυ είναι παρών και στις Λευκές νύχτες του σήμερα.
Η ατμόσφαιρα σ' αυτό το έργο του είναι ποιητική και άκρως συγκινητική. Πρόκειται για έναν ύμνο στη νεότητα, στην άνοιξη, στον έρωτα και στη δύναμή τους να μεταμορφώνουν την εγκόσμια πραγματικότητα.

6 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Υπερθεώμαι ταπεινά δίπλα σου τα Παμμέγιστα!

Ζήσε, αγαπητέ, τον μύθο σου και άσε τους νεκρούς να θάβουν τους νεκρούς τους, παραμυθιαζόμενοι!!!!

Ανώνυμος είπε...

ωραια παρουσίαση.τυχεροί όσοι ειστε εκεί
Ηταν ανάγκη όμως να χαλάσει η εντύπωσει απο το προηγούμενο εμπαθές μήνυμα;

Δ.Γ.

Πανσές είπε...

αχ! αχ!
ταξιδεύουμε μαζί σας...
σας ευχαριστούμε πολύ...
μας δημιουργείτε αισθήματα ανάτασης
μ΄αυτήν την ''άλλη''Ελλάδα, σε σκολιούς καιρούς...
Υγιαίνετε

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

νύχτες μαγικές όπως φαίνεται από το Κείμενο σου, και τις φωτογραφίες

Ανώνυμος είπε...

Αυτη η υπεροχη πολη εμενα μου θυμιζει το Λενινγκραντ !

Ανώνυμος είπε...

Το έζησα το καλοκαίρι του 18,φαντασμαγορικό θέαμα.ονειρεμενη πόλη.

Related Posts with Thumbnails