Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΜΙΤΑΖ



Προχθές Τετάρτη, 1 Ιουλίου και ώρα 10 το πρωί, η ουρά για το περιώνυμο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη δεν ήταν μικρή, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, αγαπητοί συνοδίτες, από τις φωτογραφίες που τράβηξα οδοιπορών.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με θαυμαστή υπομονή περίμεναν στη σειρά τους, κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, αλλά ευτυχώς σε παραμυθένιο περιβάλλον.



Το Μουσείο - Παλάτι, το πάρκο μέσα στο τεράστιο κτηριακό συγκρότημα, η αρχοντιά που σε περιβάλλει παντού, δεν σου αφήνει χώρο για στενοχωρία και γογγυσμό. Δεν άκουσα φωνές ούτε είδα τον παραμικρό διαπληκτισμό, παρ' ότι ο κόσμος ήταν πολύς!



Είχα την εμπειρία μιας πολιτισμένης ουράς! Ανάλογα φαινόμενα δεν συναντάς στην Ελλάδα. Ελπίζω το Μουσείο της Ακρόπολης να αλλάξει το σκηνικό, αν και τέτοια ουρά δεν θα δούμε. Απλούστατα διότι δεν υπάρχει χώρος για να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο φαινόμενο.




Στο αυτοκρατορικό Ερμιτάζ θα αναφερθούμε εκτενώς σε επόμενες αναρτήσεις. Υπογραμμίζω μόνο πως από πολλές αίθουσές του βλέπεις τον ποταμό Νέβα! Άλλωστε το Ερμιτάζ είναι στις όχθες του! Μουσείο δίπλα στη θάλασσα!




2 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Αποθαυμάζω, "διηγώντας" και τις ημέτερες ολιγότητες...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ! ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡ.ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ".... ... Η διερεύνηση απαιτεί ιδιάζουσα ευφυΐα και κατάρτιση προκειμένου να ανιχνευτούν δείχτες νοητικής και κριτικής επάρκειας «ηγετικών» ομάδων της ελλαδικής κοινωνίας σήμερα. Των αρχαιολόγων, λ. χ., που είχαν συντάξει τους αφόρητης κενολογίας σχολιασμούς των ΜΜΕ για τα εγκαίνια της νεοπλουτίστικης αρχιτεκτονικής βλασφημίας, οιηματικά αδιάντροπης, απέναντι στον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών.

Να κριθούν οι αυτουργοί της κενολογίας με ερωτήματα στοιχειώδους λογικής: Γιατί «ιερός» ο βράχος της Ακρόπολης, ποια η σχέση της «ιερότητας» με το «αληθές» και του «αληθούς» με το «κάλλος» για τους Ελληνες, γιατί «άγαλμα» (πρόξενος αγαλλίασης) το έργο της Τέχνης και πόσο είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας να εκθέτεις σήμερα αυτά τα ιλιγγιώδη επιτεύγματα του «αθλήματος αληθείας» με προτεραιότητες όχι σεβασμού της ιερότητας, αλλά χυδαίου εντυπωσιασμού των άσχετων και υποταγή στις απαιτήσεις των show business"...... ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_05/07/2009_321120

Related Posts with Thumbnails