Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΩΔΗ Α' ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Το να συμμετέχεις σε μια συναυλία στην πόλη της Σκάλας δεν είναι καθόλου εύκολο. Μ' ένα κοινό εξαιρετικά ασκημένο και απαιτητικό. Όταν η συναυλία συμπεριλαμβάνεται στο περίφημο Διεθνές Φεστιβάλ Μιλάνου - Τορίνου "Μουσικός Σεπτέμβριος" το πράγμα αποκτά άλλη διάσταση. Με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία δώσαμε την περασμένη Παρασκευή μια πρωτότυπη συναυλία στην μεγάλη εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου, στο κέντρο της πόλης του Αγίου Αμβροσίου.

Στο πρώτο μέρος η ΕΒΧ υπό τη διεύθυνση του ιδρυτού της και χοράρχη της Λυκούργου Αγγελόπουλου ερμήνευσε μέλη από την έρευνα, που έχει εντάξει από χρόνια στο ρεπερτόριό της κάνοντας την διαφορά! Ακολούθησαν μέλη από την βυζαντινή μουσική παράδοση, με τον μέγιστο βυζαντινό Μαΐστορα Ιωάννη Κουκουζέλη να κορυφώνει θριαμβικά το πρόγραμμα (απόσπασμα από το μεγάλο πάνυ έντεχνο κράτημα σε ήχο α').

Στο δεύτερο μέρος η ΕΒΧ παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του συνθέτη Σωτήρη Φωτόπουλου Ωδή Α' υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Τάσου Συμεωνίδη. Η απήχηση που είχε το έργο στο κοινό, το οποίο κατέκλυσε την εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου, φάνηκε στο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Το άκουσμα δεν είναι καθόλου εύκολο, και μάλιστα για "δυτικά" αυτιά. Όμως οι Μιλανέζοι έτειναν ευήκοον ους και παρακολούθησαν το έργο, όπως και όλη τη συναυλία, με θρησκευτική ευλάβεια! Αντιμετώπισαν άψογα τους Έλληνες συντελεστές.


Μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τη συναυλία. Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος και ο συνθέτης Σωτήρης Φωτόπουλος παραχώρησαν μεγάλη συνέντευξη σε ιταλούς δημοσιογράφους, εξηγώντας την πρωτοτυπία της συναυλίας.


Το κοινό της συναυλίας ήταν όλων των ηλικιών, με τους νέους να υπερτερούν. Εδώ οι άνθρωποι προσέρχονται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις με απόλυτη συνειδητότητα. Δεν υπάρχει ίχνος κοσμικότητας, δεν υπάρχουν "επίσημοι", υπάρχει ανοιχτοσύνη απέναντι στο καινούριο και το διαφορετικό.
Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με τη συναυλία αυτή πήγε ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά. Η εκτέλεση του απαιτητικού έργου του Σωτήρη Φωτόπουλου (τετράφωνο συν ισοκράτες) αναδεικνύει την ΕΒΧ σ' ένα μοναδικό σύνολο, που είναι σε θέση να ερμηνεύει την σύγχρονη μουσική, την εμπνευσμένη από την βυζαντινή. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Λυκούργος Αγγελόπουλος έχει μακρά θητεία στον χώρο, αφού πάνω από τριάντα χρόνια παρουσιάζει έργα σύγχρονης μουσικής, πολλά απ' αυτά γραμμένα για τον ίδιο από σημαντικούς συνθέτες (Μιχάλης Αδάμης, Δημήτρης Τερζάκης, Κυριάκος Σφέτσας κ.α.)

Η εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου αν και... φράγκικη, εξαιρετική! Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην Ιταλία δεν κτίζονται σήμερα ναοί. Οι υπάρχοντες έχουν ιστορική αλλά και αρχιτεκτονική αξία. Πολλοί δε απ' αυτούς, ιδιαίτερα οι μικρότεροι σε μέγεθος, είναι και κατανυκτικοί.



4 σχόλια:

None είπε...

Είσαι και πρώτος, μεγάλε! Εύγε σου. Πάντα δυναμωμένος!

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟΥ

Χαλάνδρι 23.9.2008
Αγαπητέ Παναγιώτη σε χαιρετώ.
Θερμά συγχαρητήρια για το εξαιρετικό, κατατοπιστικό και μεστό ιστολόγιό σου. Κάποτε είχαμε συνεργασθεί (για τη Χαρ. Μπογδάνου) και ελπίζω να με θυμάσαι.
Μήπως έχεις e-mail του Σ. Φωτόπουλου;
Καλή δύναμη
Θωμάς Ταμβάκος
Μουσικογράφος/κριτικός/ερευνητής
Επίτιμο Μέλος Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών

www.tamvakosarchive.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια! ευχάριστο να υπάρχει ελληνική παρουσία και μάλιστα χρησιμοποιώντας τις δικές της ιδιαιτερότητες σε φεστιβαλ στο εξωτερικό! ευχαριστούμε...

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη,
έχεις "έρωτα" με τον Λυκούργο και καλά κάνεις...

Related Posts with Thumbnails