Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

"Έχοντα δει τόξον τε και ιοδόκον φαρέτραν..."

Ο αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Στελλάτος είναι ο άνθρωπος που υποτιμά συστηματικά τη νοημοσύνη μας. Αλλά ξεχνάει ότι δεν είμαστε όλοι... γριές! Δήλωσε στην εφημερίδα Η ΗΜΕΡΑ ότι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ θα έρθει στην Πάτρα με την Αγία Ζώνη το Νοέμβριο και δεν γνωρίζει κάτι για αλλαγή του προγράμματος. "Ο κ. Εφραίμ θα είναι εδώ στον εορτασμό του Πολιούχου", δήλωσε κατηγορηματικά. Προφανώς δεν βλέπει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ματαίωση της έλευσης της Αγίας Ζώνης.
Κι ακόμη δεν ακούει τον "εκπρόσωπο τύπου" της Μητροπόλεώς του που δηλώνει στο ίδιο ρεπορτάζ ότι "ο κοινός νους λέει ότι ούτε κι ο ίδιος ο κ. Εφραίμ θα το διακινδύνευε". Ασυνεννοησίας το ανάγνωσμα στη Μητρόπολη! Και δη μεταξύ των "εκπροσώπων τύπου"!

Και μας καλεί ο κ. Στελλάτος να μην πολεμάμε τον Άθωνα! Δεν έτυχε ν' ακούσει για τους αγιορείτες κελλιώτες που εξαπέλυσαν πανταχούσα - δριμύ κατηγορώ εναντίον Βατοπαιδίου; Δεν πληροφορήθηκε ότι ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων εκφράστηκε δημοσίως από την πρώτη στιγμή εναντίον των Βατοπαιδινών και κατέθεσε και στον εισαγγελέα; Πολεμούν κι αυτοί τον Άθωνα, όπως οι λοιποί "αντίχριστοι";
Ασχοληθείτε με το είδωλό σας κ. Στελλάτε, όπως κάνετε χρόνια τώρα, κι αφήστε τα της Εκκλησίας για τα οποία στην ουσία δεν σας καίγεται καρφί.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O π.Χρύσανθος καλό θα ήτο να επισκε
φθή έστω και μια φορά τον Άθωνα,και να τηρήσει τις μοναχικές του υποσχέ
σεις και μετά να κόπτεται για τον μοναχισμό.....

Ανώνυμος είπε...

το λιγότερο αυτό.. οι εν πόλει ιερομόναχοι τα χουν μπερδεμένα τα πράγματα

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς έτσι είναι....φαίνεται καθαρά πως δεν ενδιαφέρεται για την ουσία του πράγματος, απλώς προσπαθεί να φανεί αρεστός στον Μητροπολίτη, ο οποίος και το Άγ. Όρος ειλικρινά αγαπά και ευλαβείται και στην ποιμαντική του μέριμνα ενέταξε την ιδέα της προσκυνήσεως της Τιμίας Ζώνης από το ποίμνιό του. Η αγάπη όμως του Μητροπολίτη είναι ειλικρινής και άδολη και μάλιστα -και πολύ σωστά- δεν έκανε ο ίδιος ουδεμία δήλωση για το θέμα των ημερών, προφανώς τηρεί στάση αναμονής. Αλλά ο π.Χρ. για γνωστούς λόγους(στους οποίους εντάσσονται και τα γεύματα με Ανθρώπινη σάρκα τα οποία παραθέτει στον Μητροπολίτη -ας ελπίσουμε ότι δεν έχει χρανθεί από αυτά ως τώρα, ως σώφρων που είναι ο Σεβ/τος)θέλει να προβάλλεται ο ίδιος και μόνον αλλά τα επιχειρήματά του είναι σαθρά και προκαλούν θυμηδία, π.χ. όταν αποφαίνεται πως "εκατό αρχιμανδρίτες αν αντιπαραβάλλεις δεν φτιάχνεις έναν Πατρών Χρυσόστομο". Αυτό σημαίνει, τουλάχιστον, πως πάσχει στην περί της Προσωπικότητας ενός εκάστου γνώση που είναι απόρροια της Ορθόδοξης Τριαδολογίας!!! Χθες βράδυ πάλι σε ένα τοπικό κανάλι των Πατρών ανέπτυξε ξεθωριασμένη και οργανωσιακή απολογητική του τύπου "σωλήνος μεταφοράς νερού και πόσιμου νερού - γραμμματοκομιστή και κομιζομένης επιστολής" και προσπαθούσε να πείσει τον δημοσιογράφο για το ότι η Εκκλησία είναι σε διωγμό.... για την Τιμία Ζώνη, αν έλθει ή όχι, όλο μεν και αλλά και να δούμε, είπε. Και όλα αυτά για να τα ακούσει ο Μητροπολίτης και να χαρεί....τελικά τον υποτιμά υπερβολικά τον Μητροπολίτη, ενώ εκείνος τον αγαπά πραγματικά. Και ούτε λέξη για το αληθινό νόημα που έχει για τους πιστούς η προσκύνηση- αν γίνει τελικά- και της Τιμίας Ζώνης και όλων των Ιερών Λειψάνων. Ούτε λέξη για το πως αυτά αποβαίνουν όντως Χάρις και πολλή Ευλογία για όσους τα προσκυνούν με ειλικρινή πίστη και όχι μαγική και έμφοβη λατρεία και μιζέρια του do ut des που οδηγεί στο αλληλοστρίμωγμα και στο αλληλοφάγωμα των αδελφών κατά την ώρα του προσκυνήματος και κυρίως μετά απο αυτό κάθε μέρα και ώρα....... Ούτε λέξη για το ότι αυτά είναι η απόδειξη της μέλλουσας αφθαρσίας της Βασιλείας...... Ούτε λέξη για τον μανικό Έρωτα προς Εκείνον που ξέρει τα βάθη της καρδιάς όλων των πλασμάτων Του και σβήνει τα κρατούμενα του καθενός μας απο τα τεφτέρια Του...... Ας ακούσει τουλάχιστον τη σώφρονα δήλωση του Αρχιεπισκόπου "ας λάμψει η αλήθεια και θα έχετε και θέσεις και απόψεις"!

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε μας έλεγαν στο πανεπιστήμιο οι κ.κ. π. Γεώργιος ο Μεταλληνός , Γεώργιος Γαλίτης, κ.α. ότι η ώρα της Θείας Λειτουργίας είναι μια θεατρική παράσταση.... και γνώριζαν τι εννοούσαν,...που να φανταζόντουσαν οι χιστιανοί τι "ηθοποιούς" έχουν βγάλει....!!!
Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Η περίπτωση του π. Χρύσανθου Στελλάτου είναι χαρακτηριστική (αν όχι και εμβληματική!)της τοπικής μας Εκκλησίας. Αναφέρομαι προφανώς στην εκκλησιαστική διοίκηση που φέρει την ευθύνη της πνευματικής καλλιέργειας και καθοδήγησης των πιστών. Εκτός πραγματικότητας,εκτός τόπου και χρόνου, με λόγο εγκλωβισμένο ασφυκτικά από τον ηθικισμό και την αφηρημένη αγαπολογία. Καμιά σχέση με τις αγωνίες, τα προβλήματα και τα ενδιαφέροντα του μέσου ανθρώπου. Έκφραση μιας νεκρής και ψευδούς θεολογίας δίχως ίχνος επίγνωσης, δίχως καημό, δίχως έρωτα Χριστού και δίχως διακινδύνευση για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής μας!
Κλεισμένη ερμητικά στην "κοσμάρα" της η θεσμική Εκκλησία, αδυνατεί πρώτον να ακούσει και κατόπιν να διαλεχθεί με τον "Άλλον". Διασκεδάζει το κενό της με "βυζαντινοπρεπείς" αμφιέσεις, πληκτικές τελετουργίες και κενολόγες μεγαλοστομίες που δεν αφορούν κανέναν. Παραμυθιάζεται με το συναγελασμό ανίδεων και καιροσκόπων πολιτκάντηδων και ξεχνά το λαό και τις ανάγκες του.
Πότε επιτέλους θα δούμε τον Επίσκοπό μας να περπατά στους δρόμους της Πάτρας, σαν έναν από μας; Πότε θα αφήσει τα ατελείωτα διοικητικά του ραντεβού, θα πετάξει στο καλάθι τους προγραμματισμούς και θα έρθει κοντά μας χωρίς προσποίηση και επιτιδευμένο "πατρικό" ύφος για να μας ΓΝΩΡΙΣΕΙ; Πότε;;;
Πατέρα δεν σε πετροβολούμε τα παιδιά σου, μας λείπεις όμως, είσαι...αλλού! Και σαν να μην έφτανε αυτό επικοινωνείς μαζί μας μέσω ... θλιβερών "εκπροσώπων Τύπου"!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΙΜΗΤΟ-ΠΛΗΝ ΣΟΦΩΤΑΤΟ "ΜΗΔΕΝΙ ΔΙΚΗΝ ΔΙΚΑΣΗΣ ΠΡΙΝ ΑΜΦΟΙΝ ΜΥΘΟΝ ΑΚΟΥΣΗΣ" ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΜΑΘΕ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ!!!!!!! ΜΑ.......ΑΥΤΟ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.....ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΜΑΛΛΟΝ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΩΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΤΑΙΣΑΝΤΑ ΣΑΝ ΣΥΝΕΠΗΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΡΚΘΟΛΙΚΗΣ-ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΖΟΥΣΑΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ......
Ο ΕΤΕΡΟΣ ΔΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ...... ΦΡΟΝΙΜΟΤΕΡΟΣ ΩΝ-ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ- ΑΝΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ "ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΙΜ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΜΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΩΝ;" ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ "ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΜΕΘΑ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ"!!!!!!!!!! ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ACHAIA CHANNEL.

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια εχω μπερδευτει! 2 εκπροσωπους τυπου εχει η Μητροπολη; εγω εναν ξερω. ο π. Χρυσανθος δεν ειναι υπεύθυνος του ΛΥΧΝΟΥ; Τι πεταγεται καθε τοσο; ο Παναγιωτης που ειναι;παλι Αθηνα; α ρε μεγαλεια ο Παναγιωτης! καλα κανει. τους ανακατευει και μετα παει μια Αθηνα για ξεκουραση. Καλα κανει! Παναγιωτη ακομα περιμένω φωτο απο Ιταλίδες! και Αθηναιες να εναι δεν εχω προβλημα! ετσι λιγο να ξεφυγουμε απ τα εκκλησιαστικά ρε παιδιά!!!

Ανώνυμος είπε...

κάτσε και εσύ, ακόμα δεν ξεκίνησε ο χορός. έλα Παναγιώτη δώσε νόημα στα όργανα να παίξουν

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Χρύσανθος κρατά το Ρ/Σ και τον Τ/Σ. Μην το ξεχνάτε αυτό... Κάνει ό,τι μπορεί

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή σε όλους τους ασχολουμένους με την θρησκεία ιερωμένους και μη που αντι να ασχολούνται με τα καυτά προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο (τα πνευματικά εννοώ) αναλίσκονται σε ρητορείες περι κειμηλίων, λειψάνων, αγιορειτών πατέρων που αντί να κάτσουν στα μοναστήρια τους κανουν ...βόλτες!
Επιτέλους μήπως πρέπει να σταματήσει και η περιφορά των λειψάνων. Ειδωλολατρία μου θυμίζει.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά δεν είναι ο Παναγιώτης εκτός τόπου και χρόνου. Άλλοι φαίνεται πως είναι.
Κοιτάξτε τι γραφει το RNN:

Προβληματίζονται για τον Εφραίμ
Πέμπτη, 02 Οκτώβριος 2008 11:30

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Πάτρα γύρω από την υπόθεση της παρουσίας του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου στους εορτασμούς για τον πολιούχο Άγιο Ανδρέα. Όπως δημοσιεύεται σε αρκετές τοπικές εφημερίδες, ο ηγούμενος έχει προσκληθεί από τον Μητροπολίτη να παραστεί στους εορτασμούς των «Πρωτοκλητείων» μεταφέροντας στην πόλη την Αγία Ζώνη. Υπό το βάρος όμως των τελευταίων γεγονότων δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η παρουσία του Αρχιμανδρίτη εκεί θα μεταφέρει στην πόλη το αρνητικό κλίμα και την ένταση γύρω από το Βατοπαίδι επισκιάζοντας επί της ουσίας τις εκδηλώσεις.

Μέχρι στιγμής η Μητρόπολη Πατρών δεν έχει εκφραστεί επίσημα για το θέμα αλλά κρίνοντας από τον Τύπο είναι προφανές πως η τοπική κοινωνία δεν βλέπει με θετική ματιά το θέμα.

Related Posts with Thumbnails