Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΑΤΟΥΜ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΕΣΤΡΟ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΟΓΙΑΜΗ



Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο νέος και ταλαντούχος μαέστρος Παντελής Κογιάµης, με λαμπρές σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Πανεπιστήµιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (MDW), και έχοντας διευθύνει – μεταξύ άλλων ορχηστρών - και την καταξιωµένη Ορχήστρα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας στην φηµισµένη αίθουσα του Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, διηύθυνε το σύνολο Georgian Virtuosi σε μία συναυλία στις 27 Αυγούστου 2019 στο Μπατούμι της Γεωργίας. 
Η συναυλία δόθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Night Serenades Batumi-Tbilisi XI International Festival» και ήταν ένα αφιέρωμα στον Rudolf Barshai (1924-2010), διάσημο διευθυντή ορχήστρας και σολίστ στη βιόλα, γνωστό για τις σπουδαίες μεταγραφές του σε έργα μεγάλων συνθετών.
Εντόπισα στο διαδίκτυο την ερμηνεία του Παντελή Κογιάμη στη συμφωνία δωματίου για ορχήστρα εγχόρδων, op.110a του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που είναι μια μεταγραφή του Κουαρτέτου εγχόρδων αρ. 8 op. 110, του συνθέτη, αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου (1960). Η εμπνευσμένη μεταγραφή έγινε από τον Rudolf Barshai. 
Στην συναυλία ήταν παρούσα η τελευταία γυναίκα του R. Barshai, η οργανίστα και τσεμπαλίστα Elena Barshai, η οποία παρείχε στον μαέστρο Π. Κογιάμη την παρτιτούρα του Barshai, απ’ όπου είχε διευθύνει ο ίδιος το έργο, για να έχει υπ’ όψιν του και τις σχετικές σημειώσεις του. 


Η Συμφωνία Δωματίου έργο 110a του Ντμίτρι Σοστακόβιτς είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της τεράστιας δημιουργικής ικανότητάς του και ο μαέστρος Παντελής Κογιάμης με την ερμηνεία του ανέδειξε με λεπτομέρεια τις λυρικές στιγμές όσο και τις παλλόμενες από ενέργεια φάσεις του χαρακτηριστικού αυτού έργου. 
Η «ανάγνωση» αυτή του Κογιάμη είναι αρκετά διαφορετική από τις κλασικές ερμηνείες του έργου όπως το γνωρίζουμε, καθώς φρόντισε να ακολουθήσει (πράγμα που το επιδιώκει πάντα) τις μετρονομικές ενδείξεις του συνθέτη.
Η άποψη του Κογιάμη είναι σφαιρική για το έργο και η διεύθυνσή του ακριβής μα και αισθαντική. 
Η συναυλία θεωρήθηκε ένα από τα highlights του Φεστιβάλ. Να πούμε εδώ ότι οι Georgian Virtuosi είναι ένα ensemble καμωμένο από τους καλύτερους μουσικούς της Γεωργίας, και παρόλο που έχουν παίξει το κομμάτι αυτό άπειρες φορές, φαίνεται πως πείστηκαν από την «ανάγνωση» του Π. Κογιάμη. 
Μπορείτε να απολαύσετε το δυνατό αυτό κομμάτι του Σοστακόβιτς, στην δυναμική ερμηνεία του Π. Κογιάμη εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails