Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΣΗΜΑΙΑ!


Στην Αγρυπνία για τους Αγίους Αναργύρους και τον Όσιο Δαυίδ στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας (1-11-2018), η Αγία Τράπεζα έφερε ως «ποδιά» την ελληνική σημαία, με την Παναγία στο κέντρο. 
Αισθητικώς, το απόλυτο κιτς. Εκκλησιαστικώς, η αίρεση του εθνοφυλετισμού στην έξαρσή της. 
Ένας ιερέας στο facebook τόλμησε το ρητορικό ερώτημα: «Ήθελα νά ‘ξερα, δεν υπάρχει Επίσκοπος να καθαιρέσει αυτόν τον παπά;» Ο ιερέας αυτός ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει ή γράφει για να γράψει κάτι τι. 
Φυσικά και ΔΕΝ υπάρχει Επίσκοπος, όχι να καθαιρέσει τον εφημέριο που έντυσε την Αγία Τράπεζα με την σημαία μιας χώρας, αλλά ούτε να τον επιπλήξει! Αφού και οι Επίσκοποι τα ίδια ανόητα πιστεύουν, απλώς …φυλάγονται και όχι πάντα βέβαια. 
Προ ημερών Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος είπε απ’ άμβωνος ότι «η Εκκλησία και το Κράτος είναι σιαμαία.»! Οπότε πολύ ορθά ο παππούλης βάζει την σημαία στην Αγία Τράπεζα. Αυτή είναι η κυρίαρχη ιδεολογία. 
Η λύση είναι η μία, αλλά δυστυχώς ανέφικτη. Ο πλήρης χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους, ο οποίος δεν έχει συντελεστεί ακόμα όπως θα ‘πρεπε. 
Ίσως, τότε, η Εκκλησία αναζητήσει την αυτοσυνειδησία της. Αλλιώς θα συνεχίσει να ζητάει την «ένωση» της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα… Κι αυτό το αίτημα θα το θεωρεί «αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδος»…
Π.Α.Α.

8 σχόλια:

Ίπασσος είπε...

Εύγε αγαπητέ Παναγιώτη. Είσαι εκ των ελαχίστων θεολόγων που με τόλμη αντιμάχεται τις ανόητες εθνοφυλετικές μπαρούφες της ελλαδικής εκκλησίας. Με τούτα και με τ΄άλλα δεν πατάει στην εκκλησία ουδείς σημερινός σοβαρός άνθρωπος. Λειουργίες πάνω σε σημαίες, εθνικοί ύμνοι, φλογερά εθνικιστικά κηρύγματα γεμίζουν αηδία και απάχθεια το όποιο υγιές εκκλησίασμα (τους περιστασιακούς δηλ. ανθρώπους που πήγαν εκκλησία επειδή ένιωσαν την ανάγκη και όχι τους επαγγελματίες χριστιανούς των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων, τους γέρους με άνοια και τους ψυχοπαθείς)

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτη φωτό

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένα πράγμα!
Άλλωστε ο Χριστόδουλος δε διέφερε από ορισμένους Ευαγγελικούς της Αμερικής..
Ίδιες πρακτικές ακολουθούσε!
God bless the Greek nation...

Kyriakos Papadopoulos είπε...

Πόσες εκκλησίες δεν έχω αλλάξει στον τόπο μου, όταν τυχαίνει να επιστρέψω για διακοπές...μέχρι να βρώ έναν ιερέα που να μην σταματά το Αναίμακτο Μυστήριο, για να βγάλει εθνικιστικό και εθνοφυλετικό λόγο, και μετά να καλέσει ``Μετά φόβου Θεού, Πίστεως και Αγάπης''...Μ' αυτόν τον τρόπο, βρίσκομαι να εκκλησιάζομαι πάντοτε σε διαφορετικό ναό. Για την δημιουργία του ελλαδικού Κράτους χάθηκε αμέτρητο αίμα, αλλά θαρρώ καμιά φορά πως πήγε χαμένο. Διότι, αν όλα γίναν για να συκοφαντηθεί η Ρωμηοσύνη, και να γίνει ο Χριστιανισμός σημαία των γραικύλων, τότε καλύτερα να μην γίνονταν στον αιώνα!

george-doudos.blogspot.com είπε...

Δυστυχώς, οι αλήθειες που επισημαίνετε είναι υποστατές. Απόρροια του εθνοφυλετισμού που καταρρακώνει την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι και το πρόσφατο σχίσμα της Ρωσκής Εκκλησίας και η πολεμική της κατά του Οικουμενικού Θρόνου,

Νικήτας Αποστόλου είπε...

Ουέ υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριται, ότι αντί "πορευθέντες να μαθητεύσετε τον "Καίσαρα" να τηρεί πάντα όσα Εκείνος ενετείλατο (Ματθαίος Κεφ. 28 19-20), ακολουθείτε τον εωσφορικό δρόμο της εκκοσμίκευσης και του Εθνοφυλετισμού (Λουκάς Κεφ. 4 5-8) και διαχρονίως τεμαχίζεται την Εκκλησία Του.

Ενδότοπος είπε...

Θρησκευτικοεθνική αυτοκατανάλωση! Το απόλυτο κιτς!

Ευτυχώς, όμως, που σ' αυτή τη ζούγκλα της κακογουστιάς υπάρχουν και οι ποιητές: "Φως από χαλαζία κυανόν της Παρθένου", Οδυσσέας Ελύτης, (Ιδιωτική Οδός, σ. 34).

Ανώνυμος είπε...

Στήν πράξη ο εθνοφυλετισμός είναι χαρακτηριστικό της Ορθόδοξης εκκλησίας,παρόλους τους συνοδικούς εξορκισμούς του.Γιαυτό έχουμε πολλές αυτοκέφαλες εκκλησίες (και η δική μας)-νεόκοπα σλαβικά πατριαρχεία,πέραν των πρώτων τεσσάρων.
Γ.Κυδωνιεύς

Related Posts with Thumbnails