Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ: "Οι καταστρεπτικές πυρκαγιές απέδειξαν πόσο μικρή σημασία έχει στην Ελλάδα ο πολεοδομικός και αστικός σχεδιασμός"


Π.Α. Ανδριόπουλος 
Στον εξαίρετο νέο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Αντώνη Τσιλιγιάννη, η «Ιδιωτική Οδός» οφείλει ένα θαυμάσιο κείμενο, το οποίο έχει γνωρίσει μεγάλη διάδοση: Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Το κείμενο, γραμμένο πριν έξι χρόνια, διαβάζεται ακόμα από όσους διαθέτουν ευαισθησία και φιλοκαλία. 
Είχα την ευκαιρία να καταγράψω συνοπτικά, σε μιαν ανάρτηση, την παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας του Αντώνη Τσιλιγιάννη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. 
Ο Αντώνης Τσιλιγιάννης, εκπρόσωπος της …άλλης Ελλάδας, απέδρασε στο εξωτερικό, προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα πάνω στην επιστήμη του. Δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Παρίσι και σήμερα είναι ο υπεύθυνος σχεδιασμού δημόσιου χώρου και έργων υποδομής στον Δήμο της Ixelles, στο Βέλγιο. Έτσι, είναι πλέον κάτοικος Βρυξελλών. 
Στο σημερινό (Κυριακή 9-9-2018) «Κ», το περιοδικό της εφημερίδας «Η Καθημερινή», διαβάζουμε ένα αφιέρωμα στο οποίο έξι νέοι Έλληνες που εργάζονται και δημιουργούν στο εξωτερικό απαντούν στο ερώτημα: «Εσείς θα επιστρέφατε;». 
Παραθέτω στη συνέχεια την απάντηση του Αντώνη Τσιλιγιάννη - ενός από τους νέους που φιλοξενεί το αφιέρωμα - η οποία διακρίνεται για τον ρεαλισμό και την αλήθεια της. 
Ευχόμενος στον φίλο Αντώνη πάντα ψηλότερα κι ας είναι εκτός Ελλάδος. Εκείνος την Ελλάδα την φέρει μέσα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails