Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε σήμερα, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, το Παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής στον γνωστό Φιλόλογο και Μελετητή της Εκκλησιαστικής Μουσικής Μανόλη Χατζηγιακουμή, του οποίου το σημαντικό έργο προβάλλουμε συστηματικά από την «Ιδιωτική Οδό». 
Η υψηλή τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον Μανόλη Χατζηγιακουμή «για το κορυφαίο φιλολογικό του έργο και στην Αρχαία Γραμματεία, και στον Διονύσιο Σολωμό, και στην μετάφραση του Ομήρου, αλλά συνάμα και για το μοναδικό μουσικολογικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, πραγματικό θησαυρό της Εκκλησιαστικής Παραδοσιακής μας Μουσικής», όπως την αιτιολόγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
Της ίδιας τιμητικής διάκρισης έτυχαν και ο Φιλόλογος Νικόλαος Τριανταφυλλόπουλος, καθώς και ο Ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας. 
Στον Νικόλαο Τριανταφυλλόπουλο: «Για την άψογη επιστημονικώς, κριτική και φιλολογική, αποκατάσταση του Παπαδιαμαντικού έργου, η βιωματική προσήλωσή του στο οποίο διαποτίζει την ζωή του και το λογοτεχνικό του έργο». 
Στον Σωτήρη Σόρογκα: «Για το δωρικά ξεχωριστό ζωγραφικό ιδίωμα στο έργο του, που παραμένει σύγχρονο και πρωτοποριακό, αντλώντας υλικά από το μοναδικώς πλούσιο απόθεμα της Ελληνικής πνευματικής και ζωγραφικής παράδοσης».


Στην τελετή της απονομής παραβρέθηκε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος διατηρεί πολυχρόνια φιλία με τον Μ. Χατζηγιακουμή από τα φοιτητικά χρόνια. 
Να θυμίσουμε ότι το 2005 o Μανόλης Χατζηγιακουμής βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την δουλειά του πάνω στις – ιστορικές πλέον – ηχογραφήσεις εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ στις 21 Μαρτίου 2017, τιμήθηκε για το σύνολο του φιλολογικού του έργου – από την διατριβή του για τον Διονύσιο Σολωμό μέχρι την πρόσφατη μετάφραση στην «Οδύσσεια» του Ομήρου - με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών.



Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, intimenews, ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails