Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΝΕΟΚΟΠΟΣ ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Π.Α. Ανδριόπουλος 
Ο διάκονος του Ι. Ναού Παντανάσσης Γεράσιμος Αθανασίου, χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο στις 15 Απριλίου 2018. Έχει, δηλ., μόλις πέντε μήνες διάκος. 
Αυτό το γεγονός δεν τον εμπόδισε καθόλου να μπει στην χορεία των σφοδρών επικριτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γράφοντας δεκάδες σχόλια σε φιλικό του ιστολόγιο εναντίον του Φαναρίου. 
Ο διάκονος Γεράσιμος ανήκει στους «αντιοικουμενιστές», οι οποίοι επικρίνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα ανοίγματα στον ευρύτερο χριστιανικό κόσμο, για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας και, εσχάτως, για το ζήτημα της παραχωρήσεως Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Συντάσσεται απολύτως με τον κληρικό Αναστάσιο Γκοτσόπουλο, επίσης πολέμιο του Οικουμενικού Θρόνου, τον οποίο και υποστηρίζει με σχετικά σχόλιά του στο διαδίκτυο. 
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την ώρα που ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, επισκεπτόταν με όμιλο προσκυνητών από την Πάτρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο (27-9-2018) και ευχαριστούσε «τον Παναγιώτατο που ενημέρωσε τους προσκυνητές από την Επαρχία του γιατί, όπως σημείωσε, πολλές φορές οι πιστοί ακούν και διαβάζουν διάφορες πληροφορίες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ευκαιρία, όπως τόνισε, να ακούσουν όλοι από τα χείλη του Πατριάρχη για ποιο λόγο το Πατριαρχείο αποφάσισε, καθώς έχει δικαίωμα και χρέος, να χορηγήσει το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία», την ώρα εκείνη ο κληρικός του, διάκονος του Ι. Ναού Παντανάσσης Γεράσιμος, εξαπέλυε ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Σε ιστολόγιο που ανήρτησε σημαντικά κείμενα για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, τα οποία δημοσιοποίησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο πατρινός διάκονος δημοσίευσε σχόλιά του κριτικάροντας τα συγκεκριμένα κείμενα.
Φτάνει μέχρι του σημείου να υποστηρίξει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιμείται τον Πάπα, «τον αρχηγό της αιρέσεως», ως προς τις αποφάσεις του. Δεν διστάζει να κάνει υποδείξεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τους χειρισμούς του στο Ουκρανικό και γράφει πως η απόφαση «να παραχωρήσει Αυτοκεφαλία δεν έχει λογικά επιχειρήματα και δείχνει ότι κρύβονται πολλά από πίσω..». 
Ο διάκονος Γεράσιμος στα σχόλια του δεν ασκεί απλώς μια θεολογική κριτική – ας την πούμε έτσι – στις αποφάσεις του Οικουμενικού Θρόνου, αλλά προβαίνει σε ακραίες κρίσεις όπως αυτή για το Ουκρανικό:
«Μέμφονται τους Σλαύους για την συνεδαφικότητα (όρος του π. Γρηγορίου Παπαθωμά - Καθ. Κανονικού Δικαίου) αλλά τώρα κάνουν τα ίδια στην Ουκρανία. Τιμωρήσαν κάποτε έναν ομολογητή λαϊκό θεολόγο με αφορισμό για εισπήδηση (!!!) σε ξένη δικαιοδοσία (ενώ η εισπήδηση είναι παράπτωμα μόνο των κληρικών) και τώρα στέλνουν εξάρχους επισκόπους σε άλλη δικαιοδοσία χωρίς άδεια του οικείου επισκόπου. Σύμφωνοι, την λύση θα την δώσουν τα επισκοπικά όργανα. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι παλαιά (μέχρι 19ο αιω) οι επίσκοποι έλεγαν "ουκ εσμέν των Πατέρων σοφότεροι" ενώ σήμερα λένε "ουκ εσμέν του Ντοναλτ και του Βλαδίμηρου σοφότεροι"... Όσο δεν σεβόμαστε τους Ι. Κανόνες το μόνο αποτελέσμα που θα έχουμε θα είναι τα σχίσματα...» 
Δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τον όποιο διάκονο Γεράσιμο, αν ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος δεν κράταγε δημόσια άλλη στάση. 
Ο Πατρών Χρυσόστομος δημόσια δεν επικρίνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αντιθέτως το επισκέπτεται και κλίνει γόνυ στον Πατριάρχη. 
Πώς είναι δυνατόν την ίδια στιγμή κληρικοί του να εκφράζουν εντελώς άλλη στάση; 
Προσωπικώς πιστεύουμε ότι η τακτική του Πατρών Χρυσοστόμου εμπεριέχει και φτηνό τακτικισμό (να τα έχει καλά με το Φανάρι) και ανικανότητα (να συγκρατήσει κάπως τους κληρικούς του).
Σε κάθε περίπτωση την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος κι όχι ένας διάκος. 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να ενημερωθεί η Αγία και Ιερά Σύνοδος και εντολή Αυτής η Αρχιγραμματεία να αποστείλει σχετική έκθεση για τα περαιτέρω στον κυριάρχη Μητροπολίτη του νεοφύτου κληρικίσκου.. αν μή τι άλλο είναι εντροπή για την πόλη των Πατρών που αυτή τη στιγμή από τα σπλάχνα της αιμοδοτεί το Φανάρι με έναν Αρχιερέα και έναν Μέγα των Πατριαρχείων Πρωτοσύγκελλο και έναν Πατριαρχικό Διάκονο να εκτίθεται τοιουτοτρόπως από το μένος φανατικών νεοφωτίστων της μιάς ή της άλλης ιδεοληψίας!

Related Posts with Thumbnails