Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Πολύτιμα ΡΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤ’ από το Βόσπορο του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Κυκλοφόρησαν τα ΡΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤ’ από το Βόσπορο, του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου (εκδόσεις Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, Θεσσαλονίκη 2018). 
Αισίως φτάσαμε στον έκτο τόμο με ΡΙΝΗΜΑΤΑ του Γέροντος Χαλκηδόνος. 
Διαβάζω με βουλιμία τα κείμενά του, τα οποία είναι συνήθως όλως ασυνήθιστα, τόσο από γλωσσικής όσο και από νοηματικής πλευράς. Θεωρώ τα ελληνικά του Χαλκηδόνος τα καλύτερα που γράφονται αυτή τη στιγμή, κι ας μου συγχωρήσουν κάποιοι την «υπερβολή». Επίσης, η θεματολογία του είναι – κατά το κοινώς λεγόμενον – «άπαιχτη». Τόσο μπροστά που για κάποιους μοιάζει ακατάληπτη! 
Μα ποιος δεν το δέχεται; Ο Χαλκηδόνος είναι ανατρεπτικός! Ευτυχώς! Φανταστείτε να ήταν συμβατικός!... Τι πλήξη… Έχει συχνά φιλοπαίγμονα διάθεση, διότι σέβεται το παιχνίδι. 
Το επ’ εμοί θεωρώ πως αυτά τα – φαινομενικώς …περίεργα – κείμενα, χαρακτηρίζονται από μια αυστηρότητα κι αυτό με ελκύει ιδιαίτερα, αλλά και μια αυστηρή αρχιτεκτονική δομή. Καμία λέξη δεν περισσεύει. 
Κείμενα θεολογικά, τεχνοκριτικά, ιστορικά, Πολίτικα και άλλα τινά, που δείχνουν εμφαντικά την ευρυμάθεια και την ευθυκρισία του ανδρός. Αποτελούν δε υπόδειγμα πυκνότητος λόγου. Για μένα αποπνέουν – εννοείται - και ποιητικότητα. Ο Χαλκηδόνος, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανά την οικουμένη συνεπισκόπους του, είναι «του ολίγου και του ακριβούς» (Ελύτης). Δεν είναι «των εξάλλων λόγων» (Γερο- Μελίτων). 
Είμαι ευτυχής διότι πολλά από τα κείμενα που περιλαμβάνονται και σ’ αυτό το βιβλίο αναρτήθηκαν στα ιστολόγιά μου: στην Ιδιωτική Οδό και στο Φως Φαναρίου
Ρινήματα από το Βόσπορο, λοιπόν, που …εκτοξεύονται πάση τη κτίσει. Και προς πάντας ανθρώπους, γιατί είναι κείμενα βαθιά υπαρξιακά. Και γι' αυτό διαχρονικά και πέρα ως πέρα αληθινά. 
Να σημειώσουμε ότι τα νέα ΡΙΝΗΜΑΤΑ του Χαλκηδόνος κοσμούνται από δύο λαϊκούς τύπους! Έναν λατερνατζή στο εξώφυλλο κι έναν μάλλον τοκογλύφο στο οπισθόφυλλο. Οι περιθωριακοί, λαϊκοί τύποι, που αγγίζουν τα όρια της σαλότητας, αποτελούν ελκυστικό θεματικό υλικό. 
Ευχαριστώ τον Άγιο Χαλκηδόνος για την συγκίνηση που μου προσφέρει και για την μαθητεία στην ομορφιά του. Εύχομαι από καρδιάς ο Θεός να τον έχει καλά εις έτη πολλά, για να αρδεύει τη ζωή μας με ζείδωρα νάματα του Βοσπόρου και της Μεγάλης Εκκλησίας.

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε και στην "Απογευματινή" Κωνσταντινουπόλεως (18-6-2018). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails