Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Ο …ΙΧΘΥΟΣ ΑΦΩΝΟΤΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΛΕΤΙΔΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος της Πάτρας Κ. Πελετίδης δεν παρέστη στον φετινό εορτασμό του πολιούχου Αγίου Ανδρέου. Γεγονός πρωτοφανές! Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχει ιστορικό ανάλογο. 
Γράφτηκαν, ειπώθηκαν κάποια πράγματα, αλλά στους καιρούς μας όλα γρήγορα ξεχνιούνται. Και φυσικά η Πάτρα το τελευταίο που θα χρεώσει στον δήμαρχό της, είναι αυτή η απουσία. Η πόλις για άλλα ενδιαφέρεται, σε πείσμα των θριαμβολογικών ιαχών «χιλιάδες λαού και φέτος» κ.ο.κ. 
Το γεγονός της απουσίας του δημάρχου στηλίτευσε στο ιστολόγιό του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο οποίος ήταν και ο προεστώς της Θ. Λειτουργίας στον Άγιο Ανδρέα. Έγραψε: «Δυστυχώς μεγάλος απών από τόν λαμπρό εορτασμό -και οπωσδήποτε αδικαιολόγητος- ήταν ο Δήμαρχος της πόλεως, ο αριστερών φρονημάτων κ. Κωνστ. Πελετίδης! Είχε, βλέπετε, ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ! Προτίμησε τα Ιωάννινα, διότι εκεί υπήρχαν κομματικές υποχρεώσεις! Με άλλα λόγια, δεν έχασε την ευκαιρία να επιδείξει την περιφρόνησή του προς την χριστιανική πίστη! …για τους αθέους και τους απάτριδες της συγχρόνου εποχής μετράει ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ!» 
Τα όσα γράφει ο Καλαβρύτων είναι απολύτως αναμενόμενα για την περίπτωσή του. 
Όπως, βέβαια, αναμενόμενη ήταν – για όποιον ξέρει - και η εύγλωττη σιωπή του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου για την απουσία του δημάρχου αυτή την μεγάλη μέρα για την πόλη. 
Κιχ δεν έβγαλε ο Πατρών. 
Ο Πατρών απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του 2016 για την περίπτωση του τότε υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη και το μάθημα των Θρησκευτικών με …ωραίες, «δραματικές» κορώνες του στυλ: «Γιατί τόσο μένος κ. Πρωθυπουργὲ ἐναντίον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας; …Κύριε Πρωθυπουργὲ, δυστυχῶς φαίνεται ὅτι ἐξυφαίνεται ἢ μᾶλλον ἐξυφάνθη καὶ ἐφαρμόζεται ἕνα σχέδιο ἀλλοτριώσεως τῆς πνευματικῆς ζωῆς τῆς Πατρίδος μας. Αὐτὴ ἡ τακτική, νὰ εἶστε βέβαιος, ὅτι θὰ ἔχῃ καταστροφικὲς συνέπειες γιὰ τὸ μέλλον τῆς Πατρίδος μας.» και άλλα παρόμοια δακρύβρεκτα. 
Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος τον Αύγουστο του 2017 επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για δηλώσεις του τελευταίου καλώντας τον να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, γράφοντας: «Δυστυχῶς γιὰ τόν κ. Πρόεδρο, ἐμετρήθη, ἐζυγίσθη καὶ εὑρέθη ἱστορικῶς καί πολιτικῶς, ἐλλιπής.» Ο Πατρών Χρυσόστομος έχει παρέμβει επανειλημμένως «αγωνιστικά» για εκείνους που θέλουν να «απομειώσουν τις αξίες» κ.λπ., αλλά για την απουσία του δημάρχου της πόλης που ποιμαίνει από την εορτή του πολιούχου, …κατάπιε τη γλώσσα του. Γιατί άραγε; Καιροσκοπισμός ή τακτικισμός; Άπαγε! 
Αυτό που έγραψε για τον Πρόεδρο της Βουλής ο Μητροπολίτης Πατρών, ισχύει – φευ! – μάλλον για τον ίδιο: Εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ιστορικώς και εκκλησιαστικώς, ελλιπής.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΒΡΟΝΤΕΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ, ΚΥΡΙΕ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΕ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΣΙΩΠΕΙΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΩΣ. Η ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΗΛΕΙΑΣ κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ...

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, ο Δήμαρχος παραβρέθηκε εκείνη την ημέρα σε προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), η οποία ως γνωστόν δεν ελέγχεται από το ΚΚΕ. Άλλωστε τον εκπροσώπησαν Αντιδήμαρχοι, τους οποίους είδα στη λειτανία και οι οποίοι όμως δεν πήγαν να μοστραρισθούν στη πρώτη σειρά, όπως κάποιοι Νικολόπουλοι κλπ.

Related Posts with Thumbnails