Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΗΡΩΔΙΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου η Ημερίδα προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος, εκ των εβδομήκοντα, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Υπάτης και κατ’ επέκταση της Φθιώτιδος, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου και είχε ως θέμα: «Ο Άγιος Ηρωδίων και η τιμή του στην Υπάτη και τον Ελλαδικό χώρο». 
Η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία ξεκίνησε με προσευχή και τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς της διοργανώσεως της ημερίδας αυτής με κυριότερο την διερεύνηση των στοιχείων τα οποία παρέχουν οι πηγές ως προς τον τόπο δράσεως και μαρτυρίου του Αποστόλου Ηρωδίωνος. 
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις: 
α. του κ. Κωνσταντίνου Κοτσίλη, Συγγραφέως – ιστορικού με θέμα: «Πολιτικοκοινωνική κατάσταση στην Υπάτη την εποχή δράσεως του Αγίου Ηρωδίωνα», 
β. του κ. Δημητρίου Γόνη, Ομότιμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Σύγχυση των Νέων Πατρών με τας Πάτρας σε ιστορικά και λογοτεχνικά έργα, καθώς και στα δημοτικά μας τραγούδια», 
γ. του κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου, Θεολόγου με θέμα: «Η τιμή του Αγίου Ηρωδίωνα στην Πάτρα της Πελοποννήσου». 


δ. του Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Δημητρίου Καραγιάννη, Εφημερίου Υπάτης με θέμα: «Η τιμή του Αγίου Ηρωδίωνα στην Υπάτη», 
ε. του κ. Ιωάννη Περράκη, Δρ. Θεολογίας με θέμα: «Ο Ναός του Αγίου Ηρωδίωνος στην Υπάτη».
στ. της κας Ειρήνης Κασάπη, Δρ. Θεολογίας με θέμα: «Ο Άγιος Ηρωδίων στα αγιολογικά κείμενα» και 
ζ. του κ. Χρήστο Πανάγου, Θεολόγου – Μουσικοδιδασκάλου με θέμα: «Ακολουθίες αφιερωμένες στον Άγιο Ηρωδίωνα». 
Οι διακεκριμένοι εισηγητές με επιστημονική τεκμηρίωση φώ­τισαν άγνωστες πτυ­χές της εκκλησιαστικής ιστορίας, της χριστιανικής αρχαιολογίας και της εκκλησιαστικής τέχνης στην Υπάτη, που σχετίζονται με τον Άγιο Ηρωδίωνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Απόστολων Ηρωδίων κήρυξε το Χριστό στην Υπάτη και υπέστη φρικτό μαρτύριο από τους Ιουδαίους και Ειδωλολάτρες της περιοχής. 
Την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νι­κό­λαος ο οποίος συνεχάρη τον κ. Δημήτριο Γόνη, Ομότι­μο Καθη­γη­τή της Θεο­λο­γικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είχε την ευθύνη της επιστημονικής οργα­νώ­σεως της Ημερίδος και ευχαρίστησε θερμώς όλους τους ο­μι­λη­τές, που ήρθαν από μακριά για να προσφέρουν τις γνώσεις τους, ερεύ­νη­σαν βιβλιοθήκες και αρχεία και ξεδίπλωσαν το βιβλίο της ιστο­ρίας της μαρ­­τυρικής πόλης της Υ­πάτης για να προσφέρουν με τις εισηγήσεις τους κά­τι το και­νούρ­γιο. 


Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Περλεπές, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Αθανάσιος Κλειτσάκης, ο Διοικητής του 36 Λόχου Διαβιβάσεων Ταγματάρχης Γεώργιος Καρπέτας, ο κ. Ανδρέας Κολοκυθάς των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Δημήτριος Φύκας, ο Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Λυκείου Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, τ. Διευθυντές της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας και άλλοι εκπαιδευτικοί και πολλοί πιστοί από την Λαμία και την Υπάτη. 
Το μεσημέρι παρετέθη γεύμα στους Εισηγητές μετά το πέρας του οποίου ο Σεβασμιώτατος προσέφερε βιβλία των εκδόσεων της Μητροπόλεώς μας και άλλα αναμνηστικά δώρα και αφού τους ευχαρίστησε και πάλι αναχώρησαν οι ομιλητές για την Αθήνα. 
Σύντομα θα εκδοθούν από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και τα Πρακτικά της Ημερίδος.


1 σχόλιο:

Επαμεινώνδας Μανδηλάς είπε...

Mπορούμε να έχουμε κι εμείς τη χαρά να παρακολουθήσουμε τις εισηγήσεις!
Πολλά συγχαρητήρια!

διογένης -ε,μ

Related Posts with Thumbnails