Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΚΙ Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ...


Του φιλολόγου και συγγραφέα Κώστα Λογαρά 
protagon

Είναι ένας αφελής πολιτικός; Ή ένας δημαγωγός που χρησιμοποίησε τα πάντα για να αναρριχηθεί στην εξουσία και να κρατηθεί σ’ αυτήν; Όλες οι μέχρι χτες επιλογές του, αποπνέοντας ρίσκο δίχως διεξόδους διαφυγής, έδειχναν πως ούτε πολιτική ωριμότητα διαθέτει ούτε ευρεία πολιτική αντίληψη τον χαρακτηρίζει. 
Η εθνική περιπέτεια που ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας, μας υποχρεώνει ως λαό να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Γιατί ο Τσίπρας εκφράζει σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (τουλάχιστον το 62% του δημοψηφίσματος) τα χαρακτηριστικά του νεοέλληνα και τις παθογένειες: Μεταστροφές, θυμικές συμπεριφορές, νταηλίκια, τραγικό έλλειμμα εκπαίδευσης, αυταπάτες, διαστρεβλωμένη αντίληψη των εννοιών («αλληλεγγύη και Ευρώπη των λαών = δανεικά κι αγύριστα», «αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια = πελατειακά αλισβερίσια δεκαετιών» - τετριμμένα τσιτάτα που πάνω τους εδραιώνεται η ιδεοληπτική αντίληψη του κόσμου). Έχει τη φλόγα -αλλά ενός ανεδαφικού οράματος. Έχει το καταγγελτικό στιλ αλλά ανορθολογική επιχειρηματολογία. Έχει το πάθος αλλά όχι τη σώφρονα λογική να το τιθασεύσει, ούτε καν το σχέδιο να το υλοποιήσει – και καίγεται. 
Ο κ. Τσίπρας είναι ένας από μας: «μόρφωμα της πασοκικής και νεοδημοκρατικής τριακονταπενταετίας. Εκπαιδεύτηκε, κι αυτός κι εμείς, με τις μεθόδους αμφοτέρων των κομμάτων εξουσίας και με τη συνδικαλιστική κουλτούρα του εκβιασμού, της ήσσονος προσπάθειας και της ατιμωρησίας. Γαλουχημένος -όπως όλοι μας- με την ανιστόρητη αντίληψη «εδώ και τώρα» και το αξίωμα «τα θέλω όλα, και τα θέλω τώρα», διέπεται από μια γηπεδική θεώρηση της πολιτικής. Από την οποία εξακολουθεί να εμφορείται σύμπαν σχεδόν το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσά τους ως προς τη δημαγωγική προσέγγιση των πολιτών. Στο ίδιο περιβάλλον της πολιτικής ζωής ανδρώθηκαν, με τα νάματα του διαβρωτικού λαϊκισμού καλλιεργήθηκαν, από τα ίδια αξιακά συστήματα εμπνεύστηκαν: Στη Δημοκρατία ο λαός έχει μόνο δικαιώματα, όχι υποχρεώσεις. Ο κ. Τσίπρας -έγραφα τον Ιανουάριο του 2012 - «αποτελεί όψιμο θρέμμα αυτής της αποσαθρωμένης εποχής». 
Κι όμως, γύρω στα 16 του ή τα 17, διέκρινε κανείς στο πρόσωπό του, τον έφηβο με τα χαρακτηριστικά του φυσικού ηγέτη. Βλέμμα καθαρό, δυναμισμό κι αποφασιστικότητα, συγκροτημένο λόγο και μια αυτοπεποίθηση που τραβάει κοντά του την ομάδα σαν μαγνήτης. Ο πρωτοπόρος στις μαθητικές καταλήψεις του’90-’91 έδειχνε ότι έμελλε εν καιρώ ν’ αλλάξει το σκουριασμένο σκηνικό της πολιτικής ζωής. Έκτοτε, τόσο ο λόγος του όσο και η σκέψη του παρέμειναν καθηλωμένα στα σχήματα και στα καλούπια της νεανικής του ηλικίας. Γέρασε πολύ νωρίς, πνευματικά• ή μάλλον, δεν μεγάλωσε ποτέ. Λες και ό,τι φρέσκο ή ανανεωτικό είχε να δώσει, το ’δωσε τότε, στα μαθητικά του χρόνια. Η εφηβική του βεβαιότητα αποδείχτηκε εμμονή, η νεανική του ορμή ανέμπνευστη, η δε ρητορική του έγινε ένα κλισέ κουραστικό και στερεότυπο (και εδώ). 
Γαλουχημένος με τα νάματα του ινστρούκτορα Αλέκου Φλαμπουράρη κι αδαής, ο Έλληνας πρωθυπουργός δίχως να έχει άλλα μέτρα σύγκρισης για να μετράει τους ανθρώπους ή να συνυπολογίζει με πραγματισμό τις καταστάσεις, σαγηνεύτηκε από τον παραληρηματικό λόγο Βαρουφάκη, δεν διέβλεψε τον θανάσιμο κίνδυνο στο παγωνίσιο ύφος του. (Όπως πάμπολλοι, άλλωστε). 
Είπαμε όμως. Ο Τσίπρας είναι ένας από μας: κατά τον λαό, κι ο άρχοντας. Μια ιδιάζουσα περίπτωση γητευτή-δημαγωγού που μας «εκφράζει». Μας οδήγησε ως τον γκρεμό, αλλά είμαστε πρόθυμοι να τον δικαιολογήσουμε: «Άλλοι φταίνε, όχι αυτός. Αυτός είναι παιδί, δεν είχε δόλο. Τον εξαπάτησαν και τον έμπλεξαν». Τέτοιες αφελείς δικαιολογίες, τέτοια ψευτοδιλήμματα φτάνουν τους λαούς σε διχασμό και σε εμφύλιες διαμάχες. 
Προχτές, ο κ. Τσίπρας γύρισε πιο έμπειρος απ’ την Ευρώπη - άραγε και σοφότερος; Πάντως, πήρε πάνω του τη σωτηρία της χώρας. Μένει να δούμε αν εκείνα τα θετικά σημάδια της νεότητας παραμένουν ακόμα ζωντανά. Κι αυτό θα φανεί στη γλώσσα του. Πρέπει να μάθει να μιλάει μιαν άλλη γλώσσα, της παραδοχής και της αλήθειας. Όχι σαν άλλοθι και πολιτικό τσαλίμι, αλλά ως ομολογία και αυτοσυνείδηση. Τότε, θα έχει τη στήριξη πολλών. Που επιθυμούν συνειδητά να χτίσουν ένα κράτος ευνομούμενο με σύγχρονες, ευρωπαϊκές δομές – όχι μόνο τα λεφτά της Ευρώπης. Ή τώρα ή ποτέ. Τα πράγματα ωθούνται εξ ανάγκης στη συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού. 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά ο "πραγματισμός"(λέγε με συντήρηση ενός άθλιου καθεστώτος) θριάμβευσε επί του "λαικισμού"(λέγε με ελάχιστη πιθανότητα καλυτέρων ημερών για την "πλέμπα").Οι άνεργοι επιστήμονες θα συνεχίσουν να ζουν από τις μειούμενες συντάξεις των παππούδων τους ή να φεύγουν εκτός Ελλάδος,οι ουρές στον ΟΑΕΔ και στα συσσίτια θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο,οι μικρομεσαίοι μαγαζάτορες θα βάλουν κι άλλα λουκέτα,οι πολυεθνικές θα θεριεύουν συνεχώς,παιδιά θα συνεχίσουν να λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα,απελπισμένοι θα συνεχίσουν να αυτοκτονούν,μετανάστες θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται σε Αμυγδαλέζες και γενικώς η "ζωή" θα συνεχίζεται.Η ευρωλιγούρικη,ελιτίστικη,"εκσυγχρονιστική" και καλοζωισμένη διανόηση δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί και να παραληρεί διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα κατά το δοκούν..

Χ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ ΕΙΘΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΌ,ΕΊΔΑΜΕ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΜΙΑ ΑΚΡΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΥΝ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΛΒΑΝΙΑ,ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΏΙΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ.....

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορώ να πω ότι αυτά,που γράφει ο παλιός συμμαθητής μου Κώστας είναι λάθος!!Εκεί-
νο που θα επικροτήσω-κατά Παύλον_"Τοιούτοι έπρεπον ημίν αρχιερείς:Αμαρτωλοί,ανόσιοι,
λαμόγια,ως ένα βαθμό εθνοπροδότες...!!"Μη λοιπόν γκρινιάζουμε και εκάστοτε τα ρίχνου
με στους άλλους,ενώ για ΟΛΑ φταίμε ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο

Ανώνυμος είπε...

Οτι και να λένε άνθρωποι με απόψεις σαν του ΧΚ, δεν μπορούν να μας πείσουν ότι η επιστροφή στην δραχμή, θα έπαυε όλα αυτά τα κακά , που αναφέρει.
Αντίθετα, αντί να περιμένουμε στην ουρά για τα 60 ευρώ, θα περιμέναμε στην ουρά για κρέας, φάρμακα, βενζίνη, και χαρτί υγείας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω σκοπό να πείσω κανέναν αγαπητέ/ή.Ο καθείς κρίνει ανάλογα με τις προυποθέσεις του,οικονομικές,πολιτικές,ιδεολογικές και άλλες.Προφανώς οι δικές σας προυποθέσεις τείνουν προς το "ναι σε όλα".Κάποιων άλλων,εμού συμπεριλαμβανομένου,τείνουν στην αντίθετη κατεύθυνση.Ούτε κομματικός κομισάριος είμαι,ούτε αναζητώ οπαδούς.Απλές και αυθόρμητες σκέψεις μου παραθέτω,στον αντίποδα του ελιτίστικου φιλοευρωπαικού "αντιλαικισμού" που καταλήγει σε σνομπίστικη κι ελαφρώς συμπλεγματική αντιλαικότητα.Το πνεύμα αυτό αποτυπώνεται τόσο στο συγκεκριμένο άρθρο,όσο και σε σειρά άρθρων παρόμοιου περιεχομένου,τα οποία ασμένως δημοσιεύει τελευταία ο σεβαστός ιστολόγος.Παραδέχομαι όμως, οτι διαθέτει αρκούντως δημοκρατικό πνεύμα ώστε να αφήνει να περνά και μια ισχνή αντίθετη φωνή.Δε χρειάζεται λοιπόν να είστε βασιλικότερος του βασιλέως και να προσπαθείτε να τον υποκαταστήσετε στη διαχείριση του ιστολογίου.

Χ.Κ

Ανώνυμος είπε...

Ψηφίζω ΝΑΙ σε όλα όσα γράφει ο Χ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν μας εγγυάται 12:51, ότι και μέσα στο ευρώ και στα μνημόνια θα γλυτώσουμε τις ουρές για τα 60 ευρώ, για κρέας, φάρμακα, βενζίνη, και χαρτί υγείας. Διότι κάθε μνημόνιο είναι έτσι φτειαγμένο, ώστε στο τέλος του να έρθει ένα νέο πολύ πιο επώδυνο.

Ανώνυμος είπε...

Νέο μνημόνιο έρχεται 11-09, επειδή δεν εφαρμόζεται το παλιό, διότι δεν θέλουν να ταράξουν τους βολεμένους με τα πλαστά δικαιολογητικά, με τις καταδικαστικές αποφάσεις, με τις κλοπές και καταχρήσεις, επειδή αυτοί τυγχάνει να έχουν ψήφο !

Related Posts with Thumbnails